LED in het Museum

Maandag 17 februari was het Groninger Museum het proeflokaal voor een internationale LED test.

lichtisleven ledtest groninger museum 17-02-2014 (5)

Fabrikant Xicato had in samenwerking met Flos een opstelling gemaakt bij 5 olieverf schilderijen met elk 6 dezelfde spots met 6 verschillende LED lichtbronnen. ongeveer 30 mensen (uit de museum- en lichtwereld) kregen op uitnodiging van lichtexperts Henk van der Geest (NL) en Kevin Shaw (UK) een vragenlijst voorgelegd. elke keer een keuze maken in kleurweergave, helderheid in details, en rijkheid van de kleuren. dit voor elke 6 verschillende spots per schilderij. van belang waren uiteindelijk de leeftijd, gender en in mindere mate het beroep van degene die de vragenlijst invulde.

lichtisleven ledtest groninger museum 17-02-2014 (31) lichtisleven ledtest groninger museum 17-02-2014 (35) lichtisleven ledtest groninger museum 17-02-2014 (30) 

een eerste voorzichtige conclusie was eigenlijk dat er wel duidelijke voorkeuren waren voor bepaalde spots, en toch ook wel onafhankelijk van ras en leeftijd, maar dat dit voor elk schilderij anders was. met LED is het dus noodzakelijk om per schilderij instellingen te maken. dat wordt een bijzonder karwei voor lichtontwerpers van exposities.

daarnaast was er nog tijd om de exposities van Gustav Rau

lichtisleven ledtest groninger museum 17-02-2014 (26) lichtisleven ledtest groninger museum 17-02-2014 (24) lichtisleven ledtest groninger museum 17-02-2014 (25)

en Jaime Hayon te bekijken.

lichtisleven ledtest groninger museum 17-02-2014 (11) lichtisleven ledtest groninger museum 17-02-2014 (8) lichtisleven ledtest groninger museum 17-02-2014 (19)

heel bijzonder!

het was een zeer geslaagde middag. leuke mensen ontmoet en veel geleerd. dank voor het mee mogen doen aan het onderzoek.

voor meer informatie: info@lichtisleven.nl of www.henkvandergeest.nl

Een Reactie op “LED in het Museum

  1. Feitelijk is het natuurlijk heel simpel, als een bepaalde kleur overdadig of juist te weinig door de led wordt uitgestraald, zal dat direct effect hebben op de kleurweergave van het betreffende kunstwerk. Er zijn leds op de markt met een CRI van 100, de betreffende fabrikant zorgt dat precies de 8 pastelkleuren dan perfect worden weergegeven. Echter de tussenliggende kleuren kunnen of worden daardoor te extreem of juist te weinig weergegeven. Hiermee is dan direct aangetoond dat de CRI waarde eigenlijk waardeloos is geworden, want blijkt dus te beïnvloeden. Er zijn twee dingen gelijk gebleven: zien is geloven en over smaak valt te twisten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s