De kracht van licht is de mogelijkheid om te leren…(?)

Gisteren bij een bezoek aan de plaatselijke Ikea deze poster zien hangen.

lichtisleven ikea led en daglicht tl 03-03-2014 (2)

In de periode van 3 februari tot 31 maart 2014 doneert Ikea Foundation van elke verkochte Ledare lamp €1,= aan licht in vluchtelingen kampen in samenwerking met de UNHCR. Natuurlijk een prachtig initiatief, maar ik begrijp niet wat Ikea bedoelt met “de kracht van licht is de mogelijkheid om te leren”. leert Ikea van de vluchtelingenkamp door daar licht te plaatsen? of kunnen de vluchtelingenkampbewoners eindelijk gaan leren omdat Ikea ze licht geeft? (maar er is toch ook gratis daglicht?).

 

lichtisleven ikea led en daglicht tl 03-03-2014 (7)

De Ledare E27 LED-gloeilamp vervanger van Ikea heeft de volgende specificaties: 400Lumen, 6,2Watt, 2700Kelvin, Cri>87, 25.000 branduren, >25.000 schakelingen. de lamp is niet dimbaar.

lichtisleven ikea led en daglicht tl 03-03-2014 (1)

verrassend is de kleurweergave van Cri>87. dat is vrij hoog. ik ben benieuwd hoe het spectrum van deze lamp is opgebouwd. 2700Kelvin is de vergelijkbare gloeilamp kleurtemperatuur. 400Lumen zou vergelijkbaar zijn met een oude gloeilamp van ca. 25-30W (maar het is en blijft ander licht!). wat niet zo goed is, is dat 400Lumen/6,2Watt = 64,5Watt per Lumen. dat is dan weer vrij laag voor Ledlampen. tegenwoordig is 70-100Lumen per Watt al heel normaal. en de levensduur van 25.000uur is tegenwoordig normaal, maar je krijgt geen garantie hierop. verkoopprijs is € 4,99

lichtisleven ikea led en daglicht tl 03-03-2014 (11)

 

 

Een Reactie op “De kracht van licht is de mogelijkheid om te leren…(?)

 1. Gedachte achter licht in combi met leren is dat een kind overdag naar school gaat en dan in de avonduren huiswerk kan doen, daarvoor is dan kunstlicht nodig. Identiek aan de ideologie van de Waka Waka ledlamp.
  Een led met een relatief hoge CRI heeft door alle spectrale aanpassingen logischerwijze een lagere efficiency. In het algemeen kun je dus stellen dat de nu beschikbare leds met een zeer hoge efficiency een lagere CRI bezitten en een hoge CRI hebben dan een lage efficiency.
  De levensduur van 25.000 branduren is zeer discutabel. Er zijn namelijk geen voorwaarden aan verbonden. Wat is bijvoorbeeld de degradatie van de led en de kans dat er een led defect raakt? Doorgaans kan je stellen dat indien er niets vermeld staat dat dan geld L50B50. Dus bij ca. 25000 branduren mag je blij zijn als er nog de helft van het licht uit komt en dat de helft van de geleverde lichtbronnen nog werkt.
  Daarnaast weten we ook dat de werkelijke lichtopbrengst een marge heeft van minimaal 10%. Dus als er 400 Lumen op het doosje staat, zal er in nieuwstaat maar maximaal 360 Lumen licht worden geproduceerd. Bij sommige typen leds is na 1000 branduren nog eens extra 10% lichtopbrengst ingeleverd, dat heeft alles te maken met de soms slechte temperatuur huishouding van het ledarmatuur zelf in combinatie met het armatuur waar koeling dan vaak beroerd geregeld is.

  Zie hierbij een link naar een test :
  http://www.ledbenchmark.com/display.php?id=249&name=IKEA+LEDARE+LED+Bulb+E27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s