In het VPRO programma Tegenlicht ging het over de Chinese Stad van de Toekomst.
Over 15 jaar leven er meer dan een miljard mensen in China in steden. De keuzes die bij de bouw van deze steden worden gemaakt zullen de toekomst van de wereld bepalen.
In China bouwt de duurzaam denkende multimiljonair Zhang Yue aan zijn droomstad. Enorme zelfvoorzienende torens, waarin 40.000 mensen kunnen wonen, met in-door boerderijen en perfect gecreëerde omstandigheden met kunstlicht. Hij denkt dat het de rijken, zoals hijzelf, moeten zijn die voor verandering gaan zorgen en niet de armen.
Mijn reactie: “perfect gecreëerde omstandigheden met kunstlicht” is een verkeerd uitgangspunt. Perfect licht begint bij zonlicht. Maximaal en optimaal gebruik maken van het meest vitale onderdeel van ons leven: ZONLICHT. Puur natuurlijk en gratis.
Voor het overige is een betere leefomgeving creëeren met kunstlicht inderdaad een grote stap vooruit omdat we de weg van het met kunstlicht verlichten tegenwoordig een beetje kwijt zijn. Ik wil graag helpen de juiste weg hierbij weer te vinden.
Ook de Finse ingenieur Eelo Paloheimo richt zich met zijn plannen voor het veiligstellen van de toekomst van de mensheid op China. Het Westerse democratische model is te stroperig en traag om de milieucrisis op te lossen. In China daarentegen lijkt veel enthousiasme te bestaan voor zijn plannen om een high-tech eco-valley bij Peking uit de grond te stampen.
Volgens beiden ligt de oplossing voor de ecologische crisis in China, waar bewoners niets meer gevraagd wordt en waar zij slechts gebruikers zijn in een perfect uitgedacht gesloten systeem.
Een derde oplossing ligt volgens het The Seasteading Institute in drijvende steden.
Is dit een nachtmerrie of is dit de enige route naar een duurzame toekomst?
Volgens mij ligt de oplossing eerst in
1. het op biologische wijze laten verminderen van het aantal mensen op aarde: minder monden kunnen voeden en het gaat vanzelf volgens de natuurkundige wetten.
2. het verduurzamen van het leven van niet alleen mens, maar ook de rest van de natuur, wat ook wel begint bij het stoppen met het synthetiseren van de wereld.
3. het veranderen van de manier waarop wij mensen in het leven staan ten opzichte van elkaar, de natuur, de aarde en eigenlijk het hele universum. De Pale Blue Dot is daar een mooi idee bij.
Voor meer info: info@lichtisleven.nl.