Hoeveel Zuurstof produceert een boom gemiddeld?

In deze periode van veel dag- en zonlicht en verkwikkende temperaturen, komt de vraag van de week uit de Quest scheurkalender. Interessante vraag want dit geeft ook weer hoeveel bomen en struiken er eigenlijk nodig zijn voor mens en dier… heel veel !!! Kappen met kappen dus!

lichtisleven aarde boom

Bomen groeien doordat ze kooldioxide en water met behulp van zonlicht omzetten in voedzame suikers en zuurstof. Dit gebeurt in groene bladeren. Hoe meer bladeren, hoe meer zuurstof een boom produceert. Maar zelf gebruiken bomen ook zuurstof voor hun eigen stofwisseling. Hoeveel er uiteindelijk overblijft hangt onder meer af van de soort boom, zijn grootte en de groeisneldheid. Volgens onderzoek van de United States Forest Service blaast een gezonde Amerikaanse stadsloofboom met een stamdiameter van ongeveer 50cm, per dag 125gram zuurstof de lucht in. Ter vergelijking: een volwassene verbruikt gemiddeld bijna 7x zoveel zuurstof per dag.

Zonder rekening te houden met andere factoren: voor 7 miljard mensen op aarde alleen al zouden dan 49 miljard bomen nodig zijn; en dan hebben we het nog niet eens over alle dieren die zuurstof nodig hebben om te leven.

lichtisleven bomen

Licht is leven! Zuurstof is noodzakelijk om te kunnen blijven leven. Bomen en planten zijn noodzakelijk voor ons bestaan. En zonder zon geen bomen en planten, geen zuurstof, dus geen mensen en dieren.

 

2 Reacties op “Hoeveel Zuurstof produceert een boom gemiddeld?

  1. Ik heb 3 tamme kastanje gezaaid en 2 pecannoten gezaaid en 1 walnoot gezaaid alles is opgekomen als ze groot zijn geven ze veel zuurstof af

  2. “Ter vergelijking: een volwassene verbruikt gemiddeld bijna 7x zoveel zuurstof per dag” is dat ademen of inclusief ons energie verbruik – wel een heel groot verschil !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s