Halogeen verbod uitgesteld naar 2018!

De eerste stap is gezet. Van uitstel komt hopelijk afstel. In navolging op het idiote gloeilampenverbod van 2009 heeft de EU bedacht dat ook halogeenlampen verboden moeten worden omdat deze niet energiezuinig genoeg zijn.

lichtisleven halogeen 12V burner

Vanaf 01-09-2016 zouden alle lampen die niet in Energielabel-categorie A of B vallen, verboden moeten worden, maar dat zijn dus vooral en voornamelijk de halogeenlampen.

lichtisleven halogeen gu10

De halogeenlamp is enige lamp op de markt die nog een natuurlijke 100% kleurweergave heeft (Cri100) en een comfortabele dimbaarheid met een steeds lager wordende Kelvinwaarde (warmer licht). Begint bij ca 3200K naar 1800K (kaarsniveau). En dit alles met als enige lamp een volledig continue spectrumverdeling. Net als de zon (en de gloeilamp).

lichtisleven halogeen 12V ar111

Spaarlampen hebben en kunnen dit niet en LED lampen hebben en kunnen dit alles ook (nog) niet. Naast het feit dat deze lichtbronnen dan wel energiezuinig mogen zijn, maar als het gaat om lichtkwaliteit (met name voor woonhuizen in de avonduren) kunnen ze door de biologische aspecten van de invloed van licht op ons mens, niet tippen aan halogeen licht.

lichtisleven halogeengloeilamp

Naast dit halogeenlicht zijn er overigens nog wel gloeilampen te koop, maar die zijn niet voor huishoudelijk gebruik bedoeld, terwijl juist in onze woonhuizen deze zwart-stralers het meest gezonde licht geven van wat we tot nu toe kennen. Bijna alle lampen die ik adviseer als LED niet de beste oplossing is, zijn halogeenlampen met een IRC coating die een energiebesparing van 20-30% oplevert tov het originele verbruik. Dit is wel een echt win-win situatie!

lichtisleven r7s halogeen

Maar goed, al het geschrijf van ons kleine lichtontwerpers en alle andere partijen die het gloeilampenverbod net zo belachelijk vinden als ze waarschijnlijk ook het gegraai in de financiële wereld vinden, er is zowaar eens positief nieuws te melden vanuit lichtland. Deze week kwam het bericht via notabene LED-magazine dat een huidig halogeenverbod tegen de vrije keuze in zou gaan van ons consument. Bizar, want waarom hebben ze dan wel de gloeilamp verboden? En dat de LED lamp nog niet klaar is om de alle lampen te vervangen (dat klopt, ik krijg bijvoorbeeld wanhopige klanten op zoek naar bijvoorbeeld de matte Philinea buizen voor hun Tubelight van Eileen Gray, waar geen vervanger voor is te vinden). De EU heeft dan ook besloten het verbod uit te stellen naar 2018.

lichtisleven tubelight eileen gray

Vreemdste aan dit verhaal is dat toen de gloeilamp verboden moest worden, er voornamelijk spaarlampen waren die de gloeilamp moesten vervangen, maar ook toen waren er al genoeg aanwijzingen dat de alternatieven niet overal toepasbaar zouden zijn. Kennelijk is er met uitstel van het verbod meer geld te verdienen dan de grote lichtfabrikanten in eerste instantie dachten toen ze de gloeilamp lieten verbieden.

Hoe dan ook, ik ben er blij mee en hoop echt dat alle informatie die we nu hebben over licht en wat het met ons doet, naast alle andere factoren die een rol spelen, genoeg redenen zijn om alle verboden op lichtgebied voor nu en in de toekomst in de prullenbak te gooien. Mensen kunnen zelf prima kiezen wat ze zelf belangrijk vinden en hoe ze verlicht willen leven!

De tekst uit LED-magazine nr16:

De EU-lidstaten hebben afgelopen week besloten het verbod op halogeenlampen uit te stellen tot 2018. Het uitstel vindt mede plaats als gevolg van het werk van lobbyisten (waaronder LightingEurope) die stellen dat de led-lamp nog niet klaar is om de massamarkt van halogeenlampen over te nemen.

Het verbod op de halogeenlamp zou komend jaar, per 1 september 2016, in de Europese Unie ingaan. De EU wil namelijk dat alle lampen die niet in energielabel A of B vallen volledig in de ban worden gedaan. De redactie van LED Magazine sprak voor haar maart-editie over de kwestie nog met LightingEurope, de NLA, Osram, InRetail en Nordeon (lees het volledige artikel ‘De led-lamp is klaar om de positie vande halogeenlamp over te nemen’ hier).

Met het besluit is de EU echter niet volledig tegemoet gekomen aan de wensen van industrieassociatie LightingEurope, die zag het verbod graag tot 2020 uitgesteld zien. Het oorspronkelijk verbod per 1 september 2016 werd vastgesteld in 2009. Volgens Europakenners is het de eerste keer dat de Europese Unie op de invoering van een dergelijk verbod (tijdelijk) terugkomt.

De Europese Commissie laat middels een persverklaring weten: ‘Het uitstellen van de uitfasering zorgt ervoor dat er efficiëntere producten op de markt komen en het geeft consumenten de mogelijkheid om de best presterende lampen voor hun toepassing te kopen.’

voor meer informatie en reacties: info@lichtisleven.nl

3 Reacties op “Halogeen verbod uitgesteld naar 2018!

  1. Een grote leugen… Ik ben niet tegen besparen, maar ik kan slecht tegen leugens. Waarom kwaliteit inleveren die zelfs te maken heeft met gezondheid?
    Waarom besparen op (particuliere) verlichting? Meeste besparing is niet verlichting. En willen per se besparen in de particuliere markt, veel minder dan de helft van al het verbruik, kijk dan naar de grootste verbruikers, koelkasten… of hoe denkt u over terras verwarmers? Ik ben genoodzaakt een (zo goed mogelijk) maar toch inferieure LED lichtbron toe te passen om (?) 30 watt te besparen, maar overheid heeft er geen moeite mee dat ik op mijn terras 6 KW installeer omdat ik in de nazomer zo nodig misschien buiten wil zitten met een peukje (niet dat ik rook)
    pffff…

  2. milieubeleid is inderdaad nog niet afgestemd, maar dat neemt niet weg dat LED’s in dat kader noodzakelijk zijn. Het duurder maken van energie is de enige manier om mensen ervan te weerhouden om belachelijke gebruikers zoals terrasverwarmers te installeren, of stop dan ook met je skireis, want daar is het soms ook koud. En stop ineens met het lekker houtje stoken in die mooie moderne houtkorven, gezien het eigenlijk allemaal om de meer dan noodzakelijke C02 daling gaat. Doe het gewoon niet, … doe het ALLEMAAL niet ! dus halogeen ? Ben je gek !!!! Niet meer van deze tijd. En anders lees je “the tragedy of the commons” maar eens van Hardin. Een mentaliteitswijziging zal noodzakelijk zijn. Ik heb misschien net iets te veel milieufilosofie en -wetenschappen gestudeerd, maar voor mij lijkt dit allemaal de logica zelve.

    • Vliegtuigen, olietankers op ruwe olie, industrie, inderdaad heaters en koelkasten, stand-by apparaten, zet dat af tegen verbruik van verlichting in huishoudens, waar hebben we het dan over…. nergens, druppel op een gloeiende plaat! 4 jaar geleden kwam Osram met cijfers dat 2,86% van de energie maar verbruikt wordt in huishoudens! Maar milieu is sexy en verkoopt. Ps: ik zit in de verlichting en wordt rijker door de led verlichting, maar vindt net als Hans dat er niet eerlijk gecommuniceerd wordt richting consumenten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s