Vandaag nogmaals in het nieuws het wetenschappelijke bewijs dat licht van invloed is op onze biologische klok. De bewering gaat in eerste instantie vooral over de effecten van een dubbele espresso drie uur voor bedtijd gedronken en bij gedimd licht. Dit zet volgens slaaponderzoekers van de universiteit van Colorado, onze biologische klok voor 40 minuten stil.
Het effect van drie uur helder wit licht van 3000Lux, ongeveer 6x zoveel als de gemiddelde kantoorverlichting overdag (zonder daglicht) zet onze biologische klok 80minuten stil en samen met de espresso is het effect nog groter, tot wel 105minuten.
Een groot effect eigenlijk omdat onze stokoude biologische klok toch wel wat gewend moet zijn intussen met alle schermen die we tot ’s avonds laat graag voor onze ogen hebben en de gewenning aan koffie.
Maar nu blijkt dus dat hoe meer koffie en/of hoe meer licht, hoe meer onze biologische klok stil gezet kan worden. Wat me niet een gezond fenomeen lijkt!
Wel interessant zou een vervolg op dit onderzoek zijn. Het verschil tussen bijvoorbeeld 3000Lux aan halogeen licht en 3000Lux aan LED licht, waarbij de kleurtemperatuur gelijk zou moeten zijn (bijv. 3000Kelvin). Bij welk licht wordt de biologische klok het meeste stilgezet.
Mijn gevoel hierbij is dat het effect van LED licht groter is omdat het in basis opgebouwd wordt uit blauw activerend licht (activerend wil zeggen de biologische klok stilzetten), waarbij Halogeen licht meer rood in het spectrum heeft wat biologisch natuurlijk zou moeten zijn.
Heeft iemand hier meer informatie over?
Hoor graag van je. info@lichtisleven.nl