Onthutsend lichtadvies van Oog-adviseurs

Eergisteren heb ik bij mij in de winkel een klant gehad met een heftige oogziekte. Deze man was doorgestuurd door een gespecialiseerd oogbedrijf wat hem had geadviseerd in het soort verlichting waarbij hij zou kun lezen. De man kwam bij mij voor advies welke lampen hij zou kunnen aanschaffen. Hij was naast goed licht, ook op zoek naar een mooie lamp die voldeed aan het advies.

lichtisleven king vloerlamp

Maar tot mijn grote verbazing was zijn enige advies dat hij een lamp moest zoeken met 2700 tot 4000 Kelvin kleurtemperatuur en het moest een energiezuinige lamp zijn….. Alsof hij dan opeens goed zou kunnen lezen. In mijn ogen zijn andere factoren als aantal Lumen, Kleurweergave, Spectrum verdeling, Lux, Candela en dimbaarheid net zo of veel belangrijker.

lichtisleven spectrum overloop

Ik heb met hem een aantal verschillende leeslampen getest met ongeveer dezelfde hoeveelheid licht maar vanuit verschillende lichttechnieken. Uiteindelijk kwamen we op 2 lampen uit die ogenschijnlijk voldeden.

De eerste was een leeslamp met dimbare 3000K led en 855 Lumen. De tweede lamp was dezelfde vormgeving maar dan met een dimbare 3000K 50W halogeen en 850 Lumen.Het verschil was groot tussen deze twee lampen. De LED gaf helderder witter licht op een wit A4-tje met zwarte letters maar toch waren de letters minder helder te lezen dan bij het warmere en sprankelende licht van de halogeen variant, die ook nog eens het voordeel had dat bij het traploos dimmen, het licht warmer werd. Als de led-variant gedimd werd, werd het licht wat waziger en grijzer voor je ogen.

 

Overdag heb je meer licht nodig dan ’s avonds en het licht mag ’s avonds ook nog eens warmer worden (gemeten in Kelvin) zodat het prettiger voelt, ook voor je omgeving als je bijvoorbeeld in de woonkamer zit te lezen. Je hoeft er geen slapeloze nachten van te krijgen. De adviezen volgens de site van dit bedrijf gaan vooral over verlichting met 6000K (extreem wit licht) en hele hoge lux-waardes. Niets over kleurweergave en aanpasbaarheid van licht aan dag- v. avondsituaties.

Bij deze het verzoek om niet blind te varen op adviezen van derden die niet altijd onafhankelijk met licht bezig zijn, maar juist naar personen en zaken te gaan die dagelijks met licht bezig zijn en onafhankelijk kunnen adviseren. Daar word je beter van!

 

p.s.1. ik begrijp dat dit maar 1 voorbeeld is en wil niemand hiermee beledigen. de meeste consumenten weten niet zoveel van licht en worden eenzijdig ingelicht, vanuit de overheid en grote bedrijven die er hun voordeel uit moeten halen. maar als het om gezondheid gaat, is dit voordeel een nadeel omdat het niet oprecht en goed lijkt te zijn.

p.s. 2. een dag later weer een klant met oogproblemen die zijn lampen persé om wilde bouwen naar led lampen en daardoor tot de ontdekking kwam dat het licht niet goed genoeg meer was om te kunnen lezen. in de advieswereld van lichtkwaliteit pur sang is nog veel te vertellen.

info@lichtisleven.nl

Een Reactie op “Onthutsend lichtadvies van Oog-adviseurs

  1. Briljant advies kan alleen worden gegeven door iemand die alle facetten kent …. Meestal weet elke betrokkene op zijn eigen specifieke vlak wat goed is en heeft een mening over het andere. De mening wordt beïnvloed door allerlei aspecten: kennis, ervaring, gevoel, politiek ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s