Ingo Maurer in Designpost Keulen

Afgelopen zondag 17 januari ben ik bij de preview geweest van de meubelbeurs in Keulen. Meestal is deze meubelbeurs voor verlichtingsmensen niet zo interessant. In maart is er immers de grootste lichtbeurs in Frankfurt.

lichtisleven ingo maurer designpost 1

Maar als Ingo Maurer en een paar andere favoriete merken je uitnodigen voor een preview, dan is Keulen opeens heel dichtbij :-).

lichtisleven ingo maurer designpost 2

Mijn eerste designlamp [little black nothing, toen al met touchdimmer!] heb ik op mijn 16e gekocht en deze was van Ingo Maurer.

lichtisleven ingo maurer little black nothing

Nu, meer dan 30jaar later, is deze Duitse lichtkunstenaar nog steeds even aansprekend en inspirerend. Nieuwe technieken gecombineerd met poëtische en spannende ontwerpen. Mijn fascinatie voor licht is mede te danken aan Ingo Maurer.

In Designpost, een apart gebouw van de Keulse meubelbeurs, worden het hele jaar collecties getoond van een aantal, ook Nederlandse, fabrikanten. Ingo Maurer heeft sinds gisteren daar nu ook een vaste plek gekregen, naast hun eigen showroom in München en winkel in New York.

Een aantal nieuwe modellen, waaronder de 18×18 (cm) dimbare 230V led-wandlamp kun je hier bekijken.

Ook de ode aan de gloeilamp: Monument for a Bulb staat intussen op mijn persoonlijke verlanglijstje.

Ingo Maurer heeft zijn voorliefde voor de gloeilamp nooit verloochend. Zijn eerste ontwerp uit 1966, de  Bulb, is nog steeds leverbaar.

lichtisleven ingo maurer bulb 1966

Andere bekende ontwerpen als de Lucellino en de Move serie zijn nu in een LED variant leverbaar. Wat gelukkig weinig af doet aan de originele ontwerpen. Nieuw was voor mij de Max floor leeslamp.

lichtisleven ingo maurer max floor

Maar ook de iets oudere ontwerpen spreken aan als je ze in het echt ziet. Met name de kantelbare en met kleurenfilters verwisselbare bureau-hanglamp Brick vind ik een interessant ontwerp. Ook de Luminophor roept op om van dichtbij te bekijken.

Voor meer info zie de website van Ingo Maurer.

Naast Ingo Maurer vielen ook de lampen die Artimeta in Nederland verhandeld worden op door verrassende vormgeving en nieuw kleurgebruik en de verfijnde serie LichtLicht van Buschfeld.

 

Prijzen en meer info via info@lichtisleven.nl.

 

Keep posted!

zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s