Wat is Lekker Licht?

Als zo’n beetje de allerlaatste bezoeker ben ik nog bij de bijzondere tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht geweest. Lichtobjecten van pure schoonheid temidden van onduidelijke objecten met en van licht.

lichtisleven lekkerlicht utrecht 24-01-20161

Sinds Eindhoven met Glow begonnen is, zijn lichtinstallaties e.a. lichtobjecten niet meer weg te denken uit de jaarlijkse lichtagenda. Utrecht heeft in het kader van het Lightyear 2015 mee gedaan met een tentoonstelling over Licht onder de titel “Lekker Licht”.

Het draaide om een groot thema:  “Elk scheppingsverhaal heeft een moment waarop het licht ontstaat”.  Licht als religie?

Uit de brochure: Zonder licht geen mensheid. Licht is universeel, maar tegelijkertijd ook heel specifiek. Er is warm licht, industrieel licht, gezellig licht, medisch licht, uitgaanslicht, kaal licht, arm licht rijk licht, licht dat omarmt of licht dat pijn doet aan de ogen. Het licht is eeuwig, maar de tijd tussen het voor het eerst zien van het licht en het moment dat het licht dooft, beslaat slechts één mensenleven. In dat mensenleven lopen we dag in, dag uit door een dagelijks lichtverloop; vormgegeven door de baan van de zon en de tl, neonbuis of het peertje die ons helpen de dag te verlengen en de nacht te ontwijken. Lekker Licht nodigt je uit een dergelijke wandeling te maken.

Een wandeling dmv de foto’s die ik gemaakt heb. Oordeel zelf. Welk licht spreekt aan? Welk licht mag uitgedaan worden? In 6 thema’s: Gloren – Passage Obscure – Schijnen – Gloeien – Ruimte – Fonkelen.

Gloren

Passage Obscure

Schijnen

Gloeien

Ruimte

Fonkelen

 

Mijn topper was het thema Schijnen (hoe kan het ook anders 🙂 omdat het hier vooral ook over het spectrum van het licht gaat. Maar de licht&geluid objecten uit het Ruimte thema zou ik ook zo thuis aan de muur willen hebben hangen. Schitterend en dynamisch!

Voor meer informatie over de lichtobjecten: info@lichtisleven.nl

 

zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s