MyDayLight en andere dynamische LED ontwikkelingen

Sinds de komst van LED in de wereld van verlichting, een paar jaar geleden pas, komen er steeds meer voorbeelden van technische hoogstandjes waarin verlichting een hoofdrol speelt en die alleen met LED gemaakt kunnen worden.

Zo kennen we sinds een tijdje al het Philips Hue systeem. Licht en lichtkleur bedienen met je telefoon of tablet. Dat moet net zo gewoon worden als bijvoorbeeld met je OV kaart “in te bliepen” (en niet vergeten “uit te bliepen”!). Waar je eerst een gewoon kaartje kocht, of een abonnement had. Alles wordt techniek.

lichtisleven philips hue

Een mooi voorbeeld is van de toepassing van deze techniek is in de tijdloze designlamp Constanza (van Luceplan = Philips…) met witte kunststof kap. Bij Lichtarchitektuur in Breda waar ik werk, staat deze lamp en ik ben zelf eigenlijk best enthousiast over de mogelijkheden het licht op deze manier te bepalen. Zolang er een niet-transparante kap om de Hue lamp zit, kijk je dus niet direct in het led licht kijkt (en nog een paar tegen de speciale introductieprijs verkrijgbaar!).

lichtisleven constanza hue

 

Ook interessant is de ontwikkeling van LIFI. Dit is hetzelfde principe als WiFi, alleen dan met licht: er wordt gebruik gemaakt van LED-lampen die data van het ene naar het andere punt verzenden. Met een snelheid van maximaal 10 gigabyte per seconde is LiFi zelfs sneller dan WiFi en dat zou ook zonder straling moeten gebeuren.

Bijzonder zijn de oplossingen die (licht:-)kunstenaar Daan Roosegaarde met zijn team ontwikkelt, zoals het lichtgevende Van Gogh fietspad in Eindhoven. Net als het LED behang van Ingo Maurer van een paar jaar geleden. Pure poëzie!

Wat hier erg op lijkt, is de ontwikkeling van lightpaper. Lichtgevend papier. Hele kleine ledjes die zo op een A4-tje uit de printer kunnen rollen. Nu nog in de ontwikkelingsfase.

lichtisleven 02-2016 lightpaper

 

Van een geheel andere orde is de dynamische lamp Ario (klik op de naam en kijk het filmpje over deze lamp). Ik geloof erg in het dynamische licht als dit ons bioritme volgt en daarmee het daglicht op het stuk aarde waar we leven. De Ario beloofd zelfs dit al zelflerende te doen. Je kunt hem ook bedienen met een App en je telefoon. Hopelijk komt hij snel op de markt om te testen.

lichtisleven 02-2016 ario zonnabootslamp

Een tijdje geleden ben ik dit principe al tegengekomen bij Vitaallicht. Een dynamische regelbare vloerlamp die ruimtes volgens het schema van het daglicht verlicht.  De toekomst van licht wat mij betreft. Het voelt heel logisch (mits ook de lichtkwaliteit van de juiste orde is).

 

Ik gebruik sinds kort de App F.Lux waarbij  mijn computerscherm ’s avonds vanzelf de blauwtinten wegfiltert. Een beetje geel en vaal wordt het wel, maar het zou rustgevender moeten zijn. Gratis voor alle systemen. Probeer het gewoon zelf.

Philips heeft samen met Xiaomi een bureaulamp ontwikkeld die zich vanzelf aanpast aan  de gebruiker door contact te zoeken met de smartphone.

lichtisleven 02-2016 philipsxiaimo

Sony heeft een plafondlamp ontwikkeld, de Multifuntional Lamp, die niet alleen licht geeft, maar ook een bewegingsmelder in zich heeft (dat is niet nieuw) maar ook nog een intercomfunctie. In de lamp zitten sensoren die de temperatuur en luchtvochtigheid meten, en die kunnen communiceren met onder meer thermostaten en airco’s. De lamp kan volgens het persbericht zelfs de TV aanzetten.

lichtisleven 02-2016 multifunctional lamp

Een lamp die ook met de natuur speelt is de Grasslamp. Raar idee om je zaadjes te laten groeien onder led licht terwijl ze met gewoon daglicht toch ook zullen groeien. Dat kost niet eens stroom…. De kickstart actie is voor deze lamp niet succesvol geweest. En dus zal deze lamp (nog) niet op de markt komen. Weet niet of ik dat heel erg vind….

lichtisleven 02-2016 grasslamp

Wat wel op de markt mag komen van mij is de MyDayLight van Jelle van Dijk. De MyDayLight is een lamp die bedoeld is autistische personen te helpen in hun planning, uitvoeren van opdrachten en hun activiteiten. Emotioneel ontwerp. Prachtig idee.

lichtisleven 02-2016 jellevandijk ut

lichtisleven mydaylight jelle van dijk

 

Bijzonder dat nu verlichting wordt ontworpen waarbij de mens centraal staat en licht steeds meer op het gezondheidsvlak terecht komt. Zou echt een stap vooruit zijn als licht  de jarenlange inname van medicijnen (zonder verbeterend resultaat) kan gaan vervangen.

Daglicht is daarbij altijd al het beste medicijn. De lichtkwaliteit van de zon is en blijft onovertroffen… dynamisch, gezond en comfortabel. Volgende keer over vitamine D als medicijn.

 

 

zonnige groet,

Bart Froeling

info@lichtisleven.nl

 

Agendatip: vrijdag 4 t/m zondag 6 maart wordt er in de Jaarbeurs in Utrecht de beurs Eigen Huis gehouden. Iedereen die geïnteresseerd is in het bouwen van een eigen huis kan hier alvast informatie inwinnen. Via de link krijg je €3,50 korting per kaartje. En mocht je aan de slag gaan met een eigen woning (of en bestaande)., denk dan aan een lichtplan, inclusief daglicht. Goed licht maakt elke ruimte zoveel vitaler, dynamischer en comfortabeler ! (Ik ben je graag van dienst hierbij…).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s