Zonlicht belangrijk voor verminderen ADHD

Eigenlijk wisten we het al lang. Maar het bericht op BNR van Martijn Laps (onderzoeker Universiteit Utrecht) dat het gebrek aan zon(intensiteit) en het aantal ADHD gevallen direct verband met elkaar houdt, is toch weer een duidelijk signaal.

lichtisleven 2016-04-19 ochtendzon breda

Eerdere ervaringen via Vital Lights met overduidelijke signalen dat ADHD en Dyslexie verminderen cq verdwijnen bij goed licht in klaslokalen, is dit interview weer een bewijs van mijn overtuiging dat we niet moeten gaan grijpen naar medicijnen maar eerst maar eens de genezende kracht van zonlicht zouden moeten gaan benutten.

lichtisleven 2016-04-19 boshoeve

In het interview komt naar voren dat in zonnige landen ADHD veel minder voor komt dan in minder zonnige landen. Een goed werkende biologische klok is de grote motivator voor een gezond leven. Maar bij veel mensen, vooral kinderen ook, wordt door heel veel schermtijd onze biologische klok in de avonduren ontregeld. Het blauwe licht van computerschermen, telefoons etc is mogelijk 1 van de aspecten voor de ontregeling. Apple maakt tegenwoordig een standaard vergelend scherm mogelijk via de instellingen. Moet zeggen dat dit plezierig werkt (heb mijn ipad ingesteld dat bij zonsondergang het scherm aangepast wordt en het blauwe licht verdwijnt). Op mijn Android telefoon heb ik een F.lux app geïnstalleerd. Met eenzelfde effect.

lichtisleven 2016-04-19 fluxplushome1Toch blijft goed slapen ook dan niet vanzelfsprekend. Duidelijker is het effect als ik overdag echt naar buiten ben geweest.

Veel belangrijker is en blijft dan ook dat er overdag, vanaf de eerste zonuren voldoende echt daglicht wordt opgezogen door onze ogen en ons lichaam. Zonder allerlei chemische en synthetische smeersels die het zonlicht blokken en dus ook zonder zonnebril!

De eerste openluchtschool in Amsterdam is een prachtig voorbeeld van hoe we eigenlijk onze kinderen en ons zelf overdag zouden moeten laten “leven”.

Ook de scholen van Vital Places werken met een gezond licht. De superieure Fullspectrum daglicht TL, zoveel mogelijk daglicht, groene wanden en fijnstof vermindering zorgen in deze lokalen voor een buitengewoon en gezond klimaat. Het daglicht is ook nog eens te sturen met de Suntracker, wat ik voor een winkel op Schiphol heb mogen toepassen,

lichtisleven 2016-04-19 suntrackter schiphol

maar wat in een schoollokaal, ziekenhuis en alle andere binnenruimtes ook een vitalere aanvulling kan zijn. Optimaliseren van het zonlicht bij platte daken. Velux komt ook met een mooi voorbeeld dat de leerprestaties verbeteren bij meer daglicht in schoollokalen. It’s a sign !!

lichtisleven 2016-04-19 velux school

Maar ik ben er wel van overtuigd dat naast de inferieure TL verlichting in veel scholen, kantoren en ziekenhuizen, glas ook belangrijke delen van het zonlicht tegenhoudt. Hoe mooi zou het dan ook zijn om zoveel mogelijk buiten te kunnen werken!

Als dat niet kan, zorg dan voor een pauze van minimaal 1 uur waarin je naar buiten kan. En sta in deze heerlijke lichte tijd wat eerder op, ga naar buiten en geniet van het opkomende zonlicht. Een weldaad voor lichaam en geest. En dus ook louterend voor concentratiestoornissen als ADHD…

 

Onze Olympische Turners maken ook gebruik van kennis over licht door, o.l.v. Toine Schoutens van Fluxplus, hun biologische klok dusdanig goed afgesteld te krijgen op het dagritme in Rio de Janeiro, dat ze zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen! Naast dat ze natuurlijk ook gewoon heel erg goed zijn 🙂

 

 

 

Voor meer informatie of een gedegen biologisch lichtadvies, neem gerust contact met mij op.

 

zonnige groet,

Bart Froeling

info@lichtisleven.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s