Optimaal zonlicht of waarom wordt het ’s nachts eigenlijk donker?

Met de “zomerse” temperaturen op komst (meer dan 20graden voelt na zo’n ijzig koude april periode als zomers) is het altijd handig te weten waar je het langste kan genieten van het aankomende mooie zonnige weer. Het weerkaartje is van 2 mei. Het wordt de komende dagen alleen maar beter!

lichtisleven 2016 03-05

Aan de kust gaat de zon in Nederland zo’n 10 minuten later onder dan in het Oosten van het land. In het Oosten wordt het dan wel eerder licht. Dus allemaal wakker worden in Twente en dan hup naar de kust, voor het optimale zon-effect.

 

Ik prijs me gelukkig dat ik vele mooie momenten heb gehad waarbij ik de zon in de zee heb zien zinken. Het voordeel als je niet te ver van de kust gewoond hebt. De energie die je daarvan krijgt, is fantastisch.

 

 

Wat ook wel interessant is hierbij is dat het ook nog scheelt of je in Maastricht woont of op Texel. In de winter is het in het Zuiden zo’n 13 minuten langer licht, terwijl in de zomer op 21 juni het op Texel 13 minuten langer licht is.Wat dit niet vertelt is waar het het warmste is en waar de kans op zon het grootste is…

Geniet van het mooie weer en probeer zonder synthetische middelen en zonnebrillen zoveel mogelijk Vitamine D binnen te krijgen (zonder te verbranden natuurlijk).

 

In het verlengde van deze vraag van Quest, is hun volgende vraag ook wel interessant: Waarom is het ’s nachts eigenlijk donker?

lichtisleven 2016 03-05 maan by night by bf

Het antwoord lijkt simpel: omdat de zon niet schijnt. Maar toch is dit niet het volledige antwoord. Want ’s nachts zien we wel sterren. Dus er schijnt wel licht op de aarde. Ook weerkaatst het zonlicht via de maan, als deze zichtbaar is, licht op de aarde in de nacht.

 

In een heelal met ontelbaar veel sterren (lees: zonnen) zouden de in hemel geen donkere ruimtes moeten zijn. En toch zijn deze er wel.

delicate-arch-960279_960_720

Volgens Edgar Allen Poe (de schrijver, maar ook cryptoloog) kwam dit omdat het heelal uitdijt. Hij wist nog niet waarom, maar zijn theorie lijkt tegenwoordig wel te kloppen. De sterren bewegen allemaal van ons en van zichzelf vandaan. Als dat al miljarden jaren aan de gang is (meer dan 13miljard jaar als je de big-bang theorie aanhangt), dan kan het licht van de verste sterren ons nog niet bereikt hebben.

Ook een mogelijk belangrijke rol hierbij speelt het spectrum van het licht. Volgens een recentere theorie verandert het licht van de sterren van kleur. Het zonlicht bestaat uit golven zichtbare en onzichtbare energie. De golflengtes van het zichtbare licht lijken langer te worden, wat mogelijk verband houdt met het uitdijen van het heelal. De kleur van het licht van de sterren schuift meer op richting rood, en dat is in de toch wel zwarte omgeving moeilijker te zien.

lichtisleven 2016 03-05 kleur van sterren

Maar misschien is het heelal ook gewoon te groot voor het aantal sterren zodat er niet voldoende licht van de sterren schijnt om alles te verlichten? Of zijn er zoveel zwarte gaten waardoor het meeste licht wordt opgeslokt…

black-hole-92358_960_720

De waarheid is nog niet bekend, maar het is boeiende (dark 🙂 materie.

 

zonnige groet,

Bart Froeling

info@lichtisleven.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s