25 jaar Lumiére van Foscarini

In de winkel in Breda waar ik werk, is het één van de meest voorkomende en verkochte lampen, misschien al wel 25 jaar. De eerste versies kwamen met een witte, gele, rode (wie herinnert zich deze kleur niet… heel heftig in een interieur) en pistache kleurige kap in  enkelvoudig glas.

lichtisleven 2016 07 13 lumieren 25jr 4

Daarna steeds nieuwe uitvoeringen en kleuren en sinds de laatste generaties ook met dubbel glas voor een ongeëvenaard aan/uit effect. De witte variant is er overigens al 25 jaar bij.

De Lumière tafellamp van de Italiaanse design verlichtingsfabrikant Foscarini. Je hebt de gewone versie en de piccolo. Kappen van mondgeblazen glas in diverse kleuren. Ontworpen door Rodolfo Dordoni en zijn team in 1990 (dus eigenlijk al 25+jaar oud…). Vanuit de corporate gedachte dat Foscarini als thuisbasis Murano (van het glas) heeft en tegelijk juist een technische verlichtingsfabrikant wilde zijn, is de Lumière de eerste lamp die deze gedachtes combineerde en van Foscarini een succesvolle en bijzondere verlichtingsfabrikant heeft gemaakt.

lichtisleven 2016 07 13 lumiere 25jr 3

Er zijn niet zoveel designklassiekers onder de lampen. Ook omdat de meeste lampen pas vanaf de jaren 80 met nieuwe technieken het licht hebben gezien en ze zich nog moeten bewijzen…

Maar de Lumière heeft zich in de 25 jaar voldoende bewezen. Elegant, mooi, kenmerkende 3-poot, ronde vormen en plezierig sfeervol licht in een nagenoeg tijdloze vorm die in de meeste interieurs prima past. Ondanks dat het onhandig is voor mensen als de kap per ongeluk sneuvelt (de 3-poot is niet altijd even stabiel) en blijkt dat je een oud en echt niet meer leverbaar model hebt, zijn meestal de nieuwe kappen en kleuren juist de hebbedingen. Net als bij mode. De nieuwe collectie is toch altijd net iets interessanter en frisser dan de uitverkoop collectie. Bijzonder vind ik dat.

lichtisleven 2016 07 13 lumiere 25 jr 1

Foscarini: van harte gefeliciteerd met dit bijzondere jubileum!!!

Onderbelicht is dat er ook nog een strakker en moderner broertje van de Lumière bestaat: de Lumière XXL en XXS. En laat deze nou ook in nieuwe uitvoeringen leverbaar zijn. Ook onweerstaanbaar. Hieronder weer dezelfde lampen eerst in de uit-modus en dan als ze aan zijn. Een wereld van verschil.

lichtisleven 2016 07 13 lumiere xxs uit

lichtisleven 2016 07 13 lumiere xxs aan

Kies je eigen favoriet. De meeste uitvoeringen zijn te bewonderen bij LA Lichtarchitektuur in Breda.

 

zonnige groet,

Bart Froeling

info at lichtisleven punt nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s