Betalen voor zonlicht

Dit wordt mijn donkerste lichtblog van de afgelopen jaren.

 

In 2009 ben ik samen met een groep lichtontwerpers in actie gekomen tegen het ridicule en bespottelijke gloeilampenverbod. Ondanks vele protestgeluiden heeft niemand die lid is van de EU willen luisteren en gehoor willen geven aan de duidelijke en nog steeds even courante argumenten dat je biologisch licht niet moet verbieden ten gunste van ongezond synthetisch licht, alleen omdat het energiezuiniger moet zijn.

lichtisleven-2016-09-06-gloeilamp_verbod

Sinds september 2009 zijn alle normale lampen die een energieklasse F of G hebben verboden. Ongeacht wat dit licht met je doet. In september 2012 is dit verbod nog verder aangescherpt, zoals de EU al jaren van te voren heeft bepaald en afgelopen 1 september 2016 is, zonder enige eigen reflectie op deze maatregelen, de volgende stap ingegaan.De meeste halogeenlampen zijn nu verboden te maken of in te voeren. In 2018 komt dan de laatste stap in het verbod van licht aan de orde en zullen bijna alle lampen verboden zijn die niet in energieklasse A vallen. Dus blijven er bijna alleen maar LED en een paar spaarlampen over. .

Op de Greenwashinglamps site staat dit ook duidelijk met voorbeelden uitgelegd.

lichtisleven-2016-09-06-banned-3-reflector-lamps

lichtisleven-2016-09-06-banned-4-halogen

Hiermee heeft de EU bepaald dat bijna alle biologische verlichting, behalve het zonlicht, verboden is. Alleen synthetisch kunstlicht mag nog verkocht worden. Want oh oh oh, wat redden we op deze manier de aarde en onze portemonnee. Of was het vooral de portemonnee van de fabrikant?!  En kunnen we de aarde helemaal niet redden omdat de aarde niet van ons is, maar we er onderdeel van uitmaken als mens?!

Intussen is duidelijk geworden dat er helemaal geen CO2 vermindering is ontstaan de afgelopen jaren terwijl al veel mensen noodgedwongen, of doordat ze niet beter weten, overgestapt zijn op energiezuinige verlichting. Dat er geen vermindering van CO2 uitstoot gebeurd is, is ook volstrekt logisch en voorspelbaar, want de reden voor het verbod is een leugen.

Naast de torenhoge kosten en zeldzame grondstoffen in LED lampen, waar je nooit iemand over hoort, is LED licht in basis blauw licht wat activeert en ondanks de warme kleur waarin het licht gedompeld wordt, is ons lichaam zo niet voor de gek te houden en merken we dat het niet klopt. Nuttig voor overdag, maar niet zinvol voor ’s avonds thuis. En in mijn ogen zelfs ongezond voor de avonduren.

BIOLOGISCH LICHT.

Voor mij is gloei- en halogeenlicht biologisch licht omdat de manier waarop dit licht gemaakt wordt het dichtste bij de natuur blijft. Net als vuur. Volledig spectrum met 100% kleurweergave en perfect dimbaar. Ideaal voor de donkere avonduren thuis. En het gezondste kunstlicht wat we kennen.

Biologisch licht komt natuurlijk over en hierbij hoeven we geen trucs toe te passen om het mooier te laten zijn. Mooier dan wat de natuur bedacht heeft is verder niet nodig om gezond te zijn én blijven. We leven bij de gratie van de zon. Licht is leven! of eigenlijk Zonlicht is leven!!

cropped-lichtisleven-gloeizon-02-2014.jpg

 

Het hele verbod op biologisch licht en de blindheid van heel veel mensen als het over lichtkwaliteit gaat, is in mijn ogen erg triest. Op alle andere vlakken zien we een omwenteling. De synthetisering van de wereld komt langzaam aan tot stilstand. We accepteren niet meer dat synthetisch voedsel ons ziek maakt. We slikken niet zonder meer medicijnen tegen kwaaltjes om dat we er niet beter van worden. We willen meer en meer natuurlijke materialen en eerlijke spullen om ons heen. Waarom zouden we dan wel genoegen moeten nemen met misschien wel het slechtste van allemaal, synthetisch kunstlicht, terwijl het biologische kunstlicht gewoon voorhanden was en is. 

 

 

Als we zo doorgaan zullen de rupsjes-nooit-genoeg straks niet genoeg geld meer verdienen aan al die nieuwe verlichting omdat we, als het al zou kloppen, voorlopig geen nieuwe lampen nodig hebben omdat ze zo lang meegaan.

Wat rest ons dan nog… Betalen voor Zonlicht?

 

 

donkere groet,

Bart Froeling

p.s. het hele verbodsverhaal is ingewikkeld en er zijn veel argumenten waarom het niet klopt. ik leg het je graag persoonlijk uit.

Ingo Maurer, de Duitse lichtkunst fabrikant, gaat bij hun oude en briljante modellen de lichtbronnen die niet meer mogen, apart bijleveren. Om ze zo toch te kunnen leveren, want goed licht hoort bij hun oudere ontwerpen!

Ik vind LED verlichting een interessante toevoeging aan de manier om licht te kunnen maken. nieuwe vormen en technieken. Maar niet als de enige manier, al het andere buitensluitend.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s