Architect@Work 2016 Rotterdam

Afgelopen woensdag en donderdag was in Ahoy Rotterdam weer een editie van de onderscheidende beurs Architect@Work. 1 hal. 5 gangen gehuld in zwarte doeken waar in elke gang driekhoekige standjes waar je linksom of rechtsom dus altijd langs moet. Tussen de gangen prima verzorgde versnaperingen en drankjes. Een luxe beurs wat dat en qua uitstraling betreft. En met een bijzonder kunstzinnig welkomstcomité 🙂

dsc00762

Maar dan de inhoud. Doordat de gangpaden die van stand naar stand lopen vrij krap zijn, en iedereen een naam+functie sticker draagt, wordt je door vele ogen aangestaard. Niet in mijn ogen (dat zou wel spannend zijn…), maar naar de plek waar de badge hing. Gelukkig was dit op een decent plek! Wel een beetje veel vertegenwoordigers tov het aantal bezoekers.

Er waren als ik het goed geteld heb 28 standhouders die iets met licht te maken hadden. Veel nieuws was er niet echt. Dat wordt meestal gepresenteerd op groter beurzen als Light & Building in Frankfurt. Het waren ook voornamelijk architectonische en technische verlichtingsfabrikanten waar ik bij LA Lichtarchitektuur in Breda al veel mee werk.

Wat me opviel is dat er veel nieuwe toepassingen door (al dan niet gekleurde) LED verlichting aangeboden wordt. Bijna geen normale armaturen meer, maar juist geïntegreerd in wanden en plafonds, of in flexibele verlichting waar je zelf mee kan bedenken wat je wilt. Alles lijkt mogelijk.

Gelukkig hebben we dan altijd nog Louis Poulsen. 1 van mijn favoriete fabrikanten doordat elke lamp in basis verblindingsvrij licht moet geven. En vooral omdat ze vooruitstrevend in tijdloosheid zijn.

dsc00765

Interessant is het Human Centric Light. Licht dat zich kan aanpassen aan het moment van de dag of het gebruiksdoel. Zoals deze prachtige functionele hanglamp (met sensor!) van Trilux.

Waar minder aandacht naar uit blijft gaan is de lichtkwaliteit. Dat zou vanzelfsprekend de hoogste norm moeten zijn, maar ergens gaat voor vele fabrikanten vooral nog om op te vallen in het overweldigende led-aanbod.  Een mooi voorbeeld van hoe mooi dit wel kan zijn, is bij de akoestische wand- of plafondpanelen met mooie verlichting erin verwerkt. Maar ook in de bijzondere Oled ontwerpen van een Poolse fabrikant.

Toch was het grootste lichtpunt niet een kunstlicht ontwerp, maar juist licht in al zijn puurheid… daglicht, oftewel: de stand van Velux. Daglichtadviseur zou  mijn volgende stap mogen zijn in de volledigheid van lichtadvies. Zij hebben naast de bekende dakramen ook  goed doordachte lichtstraten (wist ik niet), met ingebouwde zonnepanelen (briljant!). Kom hier vast en zeker nog een keer op terug.

dsc00847

Mocht je nog specifieke wensen hebben, niet eerder bedachte ideeën op lichtgebied, of gewoon goed licht zoeken, dan hoor ik dit graag. Kan je daar denk ik wel in helpen :-).

dsc00763

zonnige groet,

Bart Froeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s