De Zonnewijzer

Eind september ben ik verhuisd naar een huisje met grote tuin. Wat mijn speciale aandacht had, was het feit dat achter in de tuin een ouderwetse zonnewijzer stond. Hoe mooi als je als lichtman een huis koopt waar dan een zonnewijzer in de tuin staat. Symbolisch waardevol voor mij.

zonnewijzer-06-2016

Bij de rondgang na de oplevering bleek deze zonnewijzer helaas te zijn verdwenen en hij stond nu in de tuin van een paar huizen verderop. Vanaf ons dakterras zichtbaar, maar niet meer in onze eigen tuin. Maar na wat heen en weer gecommuniceer, staat de zonnewijzer gelukkig weer tot ieders tevredenheid bij ons in de tuin.

lichtisleven-2016-11-07-zonnewijzer-lw

Heel fijn voor mij natuurlijk (:-), maar hoe werkt een zonnewijzer nu eigenlijk?

Een zonnewijzer is eigenlijk een zonne-afwijzer… En pijl of punt wordt in een schuine stand (de as van de aarde) naar het noorden gericht. Dus juist van de zon af.

Doordat de aarde in 24 uur 360 graden om zijn as draait, levert dat 15 graden per uur op. De schaduw van het zonlicht valt via de schuine staaf op een as waardoor je ongeveer weet hoe laat het is. Een zonnewijzer is dus een natuurlijke klok.

lichtisleven-2016-11-07-zonnewijzer-plat

Net als de natuur, is deze klok ook niet heel precies. Ook niet als hij uit Zwitserland zou komen :-). Afhankelijk van het moment van het jaar kan het verschil met de werkelijke tijd oplopen tot max. 15 minuten. Met name in februari (achter lopen) en begin november (voor lopen) is dat het geval. Half april, 1 september en eind augustus zou de zonnewijzer het meest exact zijn volgens onderstaande tijdsverdeling in Nederland. Maar na 1 jaar (365+1/4 dag) is hij weer terug bij het begin. Dat dan weer wel.

lichtisleven-2016-11-07-zonnewijzer-tijdvereffening

De tijd van het jaar bepaalt ook de schaduwlijn. Korte lijnen in de zomer, lange lijnen in de winter. Korte lijnen in de ochtend. Lange lijnen in de avond.

Naast de vrijstaande zonnewijzers zijn er natuurlijk ook nog de gevel varianten die je regelmatig op kerken e.a. gebouwen kan zien, al dan niet vergezeld van een dierenriem associatie. En verder nog de platte zonnewijzers.lichtisleven-2016-11-07-haren-zonnewijzer-berkhoff-1

Misschien wel de beroemdste zonnewijzer is Stonehenge, maar daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Wat is jouw favoriet?

lichtisleven-2016-11-07-zonnewijzer-stonehenge

 

Nu nog wachten op de zon….

zonnige groet,

Bart Froeling

 

Een Reactie op “De Zonnewijzer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s