Afgelopen vrijdag vol spanning en voor het eerst in hele lange tijd gekluisterd aan de buis gezeten. Een heel programma over LICHT! en nog wel van Robbert Dijkgraaf voor DWDD University.
Het begin was prachtig. Uitgelegd werd dat de zon aan de basis staat van alle leven op aarde…licht is dus leven… waar heb ik dat toch meer gehoord ? :-).
Het licht dat wij waarnemen en ervaren komt van de zon en uit het hele heelal en gelukkig staat de aarde op een perfecte afstand tot de zon waardoor er hier van alles kan leven zoals wij dat gewend zijn.
Het zichtbare spectrum van het licht is, zo werd verteld, een deel van de electromagnetische golven van hetgeen de zon uitstraalt. Van hele korte golven (zeer gevaarlijk zoals de Gamma stralen) tot hele lange golven (radiogolven bijv.) met ergens in het midden het voor ons zichtbare deel van het licht tussen 380 en 780 Nanometer. Links ervan bevindt zicht Ultraviolet licht (type a, b en c) en rechts voorbij het rode licht het voelbare infrarode deel van het spectrum. Alles op aarde leeft dus o.a. door deze kleuren en invloeden van het licht. Het volledige spectrum!
Tot zover niets nieuws onder de zon ;-).
Minder bekend en wel een belangrijke opmerking: infrarood gaat niet door glas heen (Onderzoekssite Olino heeft er een mooi bewijs over geschreven). Dat betekent dat mensen die achter glas leven, een deel missen van het zonlicht waar de natuur wel baat bij heeft. Wederom het bewijs dat vooral buiten leven veel gezonder is dan binnen. Het binnenlicht in al zijn facetten kan nog niet goed nagemaakt kan worden. Met geen enkel kunstmatig licht.
Grote misser in mijn ogen was het beeld van de ultraviolette deel van het zonlicht. En dat dat zo gevaarlijk is dat we ons in moeten smeren met zonnebrand. Met een ultraviolet beeld zie je dat de zonnebrand op je gezicht zwart wordt, dus is dat goed tegen de zon…. Ik snap niet dat mensen nog oprecht menen dat je je in moet smeren tegen de zon. Als de menselijke huid niet tegen zonlicht zou kunnen, had de natuur echt wel een andere oplossing gevonden dan de door mensen bedachte synthetische oplossing van zonnebrandcrème.
Daarna ging Robbert Dijkgraaf het vooral hebben over kleuren, want kleuren zijn waarneembaar en bepaald door het licht. Door deze kleurenleer, wat een vak apart is en waar beter nog een apart college over geven zou mogen worden, leerde je o.a dat honden veel minder kleur zien, slangen warmte kunnen zien, bijen ultraviolet licht kunnen zien en vogels naast onze 3 kleuren ook nog ultraviolet licht zien. Maar er is één schepsel op aarde, de bidsprinkhaankreeft, dat maar liefst 16 verschillende kleuren kan zien. Wij mens dus maar 3. Geen idee waarom hij er 16 kan zien, maar wel heel bijzonder!
Wij mensen hebben in onze ogen 3 kleuren die we tegelijk zien. Rood, groen en blauw. De kegeltjes in onze ogen zorgen voor een natuurgetrouw beeld bij voldoende licht. Full-colour. De staafjes in onze ogen zorgen voor lichtherkenning. Ze zijn zeer lichtgevoelig maar kunnen geen kleur onderscheiden. Midden in de nacht is de mens altijd kleurenblind, maar dat komt omdat we in het donker geen kleur kunnen zien. Dan zorgen de staafjes voor ons zicht.
Wat Robbert niet vertelde is dat er nog een derde receptor in onze ogen zit: de zogenaamde Berson-receptor. Dit deel van ons oog, zit onderin het oog en ziet dus vooral licht van boven, zorgt voor het onderscheid in dag- en nachtlicht. Dit is van groot belang voor onze biologische klok. Wederom een bewijs dat het zonlicht alles bepalend is voor ons welzijn.
Het was een leerzame aflevering. Iets minder goed dan ik verwacht en gehoopt had omdat het meer over kleur ging, dan direct over licht. Ik heb verdere uitleg gemist over de invloed van kunstlicht op ons welbevinden. Uitleg over kleurweergave, kleurtemperatuur en intensiteit. Wil je daar meer informatie over hebben, dan hoor ik dit graag.
Maar dank aan DWDD en Robbert Dijkgraaf voor een interessante les over Licht. Er valt gelukkig nog heel veel over te vertellen en te laten zien. Heeft mijn lichtblog ook nog zin!
Wil je het college over licht terugkijken klik dan hier.
lichtende groet,
Bart Froeling
Beste Bart,
Het is een enorme gemiste kans dat Robbert Dijkgraaf niet heeft uitgelegd wat de invloed van licht op ons “natuurlijke leven” heeft. De gezondheid van de mens, de dieren, planten en aarde. Hier is nog een wereld te winnen. En laten we ook de nacht weer herstellen: The End of Night. http://www.paul-bogard.com/books-and-writings/
Carla Monchen