Zonnebril op bij de Tandarts

Afgelopen 2 maandagen was ik aan de beurt. Een start van een grondige renovatie van mijn gebit. Vanuit gezondheidsperspectief is je gebit in mijn ogen een belangrijke basis voor een goede gezondheid.

Met een volledig en stevig gebit kan je je voedsel beter kauwen en in kleinere stukken door slikken. Dat scheelt een hoop gerommel (pijn) in je maag en darmen. Goed gekauwd voedsel stelt volgens mij het lichaam beter in staat belangrijke vitaminen en mineralen op te nemen.

Daarnaast weerspiegelt een mooi gebit niet alleen je lichamelijke gezondheid, maar is het ook een beetje je visitekaartje naar buiten. Niet voor niets willen we het liefste een stralende glimlach, oftewel stralende tanden.

Stralende tanden krijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen… Ik ben geen voorstander van fluoride tandpasta vanwege de schadelijke giftige invloeden op je hersenen, maar daar worden je tanden misschien niet direct slechter van. Suiker en synthetisch voedsel (waaronder zoetstoffen) zijn in mijn ogen toch wel de grootste boosdoeners. Hoe daar vanaf te blijven is voer voor een volgende blog.

 

De grote renovatie dus. Dat zal nog wel een tijdje in beslag nemen. Nieuwe kronen, frames, bruggen, implantaten etc. Op naar de stralende glimlach, oftewel op naar een gezonder lichaam.

 

Ik moest naar mijn nieuwe tandarts. Daar aangekomen mocht ik een hel verlichte kamer in. Buiten was het zonnig weer, maar dat was niet de hoofdredenen van het helle licht. Tandartsen gebruiken steeds meer daglicht-tl (full spectrum?) verlichting om hun behandelruimte mee te verlichten.

lichtisleven-2016-12-14-tandartslamp-3

De eerste keer waren de daglichtlampen minder noodzakelijk, omdat het zonlicht voldoende zou moeten zijn, maar de tweede keer was het somber miezerig weer en waren deze lampen heel plezierig. Zowel voor de tandarts als de patiënt een welkome ontwikkeling. Frisse, goed verlichte plekken om je gebit te laten renoveren/reinigen/controleren.

lichtisleven-2016-12-14-tandartslamp-2

Mooi te zien is dat met speciaal UV licht mijn gaatjes bewerkt werden (nieuwe vullingen uitgehard). Hier speelt licht ook al een steeds belangrijkere rol. Pijnloos en effectief!

 

Maar niet fijn en pijnloos was de vreselijke werklamp. Vroeger had je zo’n halogeen lamp die met een dop of kap voor de lichtbron, ongehinderd in je mond kon schijnen zonder dat je daarbij in de lamp kon kijken. Niet voor niets is de AR111 mijn favoriete lichtbron voor spots. Minste lichthinder.

lichtisleven-2016-12-14-tandartslamp-4

Maar voor het eerst in mijn tandartsgeschiedenis had deze (overigens uitstekende) tandarts een LED-werklamp met 7 leds die vanuit een lens-techniek je mond beschenen.

lichtisleven-2016-12-14-tandartslamp-1

Ik kon niet normaal in de stoel liggen zonder verblind te worden en had daardoor dan ook accuut tranende ogen. Gelukkig had de tandarts een zonnebril klaarliggen zodat ik normaal mijn behandeling kon ondergaan. Het komt dus vaker voor (waarom zouden ze anders een zonnebril klaar hebben liggen). Maar is dat een goede ontwikkeling? Of worden de tandartslampenfabrikanten gesponsord door zonnebrillen fabrikanten?!?

De tweede keer had ik trouwens mijn eigen zonnebril mee. Perfecte glazen voor als het niet anders kan en je een zonnebril op moet. Tijdens autorijden, in de sneeuw en nu dus ook als ik naar de tandarts moet…

lichtisleven-2016-12-14-tandartslamp-7

 

 

Mooi is dat stralende ogen een spiegel van je ziel zijn. Daar kan geen zonnebril wat aan doen….

 

stralende groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s