Opgelicht? Of de echte levensduur van licht.

Ruim 4 jaar geleden had een goede klant veel lampen gekocht van een gerenommeerd verlichtingsmerk vanuit het lichtplan dat ik voor hun gemaakt had. Daaronder ook de nieuwste LED wandarmaturen voor buiten. Heel bewust voor de veel duurdere LED variant gekozen in plaats van de halogeen versie voor buiten, omdat LED toch zeker 20.000 tot 40.000 branduren had en dat betaalt zich terug in prijs door energieverbruik en levensduur (minimaal 10jaar). Althans, dat hadden we gehoopt.

Het betreft een woonhuis waar deze lampen alleen branden als het buiten donker is, maximaal 3.000uur per jaar.

Afgelopen week heb ik best hard mijn neus gestoten bij deze Belgische verlichtingsfabrikant en dochter van het grote Philips.

Na nog geen 4 jaar blijken 2 van de 4 lampen het al te begeven te hebben en branden de andere 2 op halve kracht.  Mogelijk heeft de LED-gear (trafo) in het armatuur het begeven.

Op zich geen probleem, je hebt toch garantie op lampen? En deze fabrikant met zijn vooruitstrevende ontwerpen en toepassingen, zal toch wel inzien dat dit niet klopt met het hele verhaal dat LED heet en over de lange levensduur van led gaat….Mooi niet dus :-(.

Er blijkt toendertijd maar 2 jaar garantie op deze lampen gezeten te hebben, waar ze bij dezelfde lampen nu 5 jaar garantie geven.

Nog steeds geen probleem, want je kan de lampen vast repareren? Mooi niet dus :-(. De led-unit en led-gear zijn in het armatuur weggestopt en geseald (ip55 rating) waardoor je zonder schade de lamp niet open kan maken en wat niet nogmaals geseald schijnt te kunnen worden.

De fabrikant wil de klant tegemoet komen door dezelfde nieuwe lampen tegen een grote (60%) korting aan te kunnen aanschaffen. Montage etc moeten we dan zelf maar regelen. Dat kost voor 4 lampen toch nog altijd ca. € 1.200,00…

De klant is zacht gezegd not amused door deze houding van de fabrikant en ik ben het met hen eens.

Een fabrikant die vooruitstrevend wil zijn met nieuwe technieken, moet ook rekening houden met het feit dat de techniek nog niet zo goed is als dat er beweerd wordt. De klant die veel geld betaalt voor deze technieken zou nooit de dupe moeten worden van het achteraf niet na kunnen komen van de in dit geval, te korte levensduur van de LED lampen. Alsof er gesjoemeld is met de levensduur van de LED lampen.

 

Helaas kom ik dit verhaal over de te korte levensduur van LED lampen iets te vaak tegen in de winkel. Wat vinden jullie hiervan? En wat is jullie ervaring hierin?

 

Ik zelf maak in mijn lichtplannen liever geen gebruik meer van vaste LED lampen. Dus geen dichte armaturen waarin de LED-unit niet vervangen kan worden.

Liever gebruik ik verwisselbare lichtbronnen zodat ik altijd de op dat moment beste keus kan toepassen en als het een keer tegenvalt, hoef ik niet het hele armatuur weg te gooien, maar alleen de lichtbron te vervangen. Net als “vroeger” bij alle andere lampen (gloeilamp, halogeen en fluorescentie). Armaturen gaan veel langer mee dan hun lichtbron, ook bij LED.

 

Als het dan toch gaat over de levensduur van lichtbronnen, is mij ook het volgende opgevallen (jarenlange ervaring hiermee :-).

In de winkel heb ik natuurlijk de nodige klanten gehad met bijvoorbeeld een kapotte R7s 230V staafhalogeen lamp.

lichtisleven-03-2017-staafhalogeenLichtbronnen die hoge wattages hebben voor veel licht en meestal in up-lighters gebruikt worden. Deze lichtbronnen blijken het grootste deel van de tijd niet de aangegeven 2.000uur gebrand te hebben, maar wel 10.000 tot 20.000uur. Ik vraag dit meestal aan de klant die een nieuwe lichtbron komt kopen. Ook met de 12V MR16 halogeen reflector lampen heb ik deze ervaringen. Niet stuk te krijgen! Om dit zelf te testen, is het handig om de vervangingsdatum op het doosje te zetten en dit doosje dan te bewaren totdat de lamp kapot gaat. Duurt even maar dan is het wel zeker dat je eigen herinnering hierin klopt met de werkelijkheid.

Maakt de onverwachte lange levensduur zo’n lichtbron niet juist super interessant? Gaat vaak net zo lang mee als wat bij een led lamp beweerd wordt, maar kost een fractie van de productiekosten (incl. schaarse grondstoffen) en productie-energie en geeft het perfecte dimtowarmlicht voor in de avonduren met 100% kleurweergave. Super interessant, zeker als ik op een echt duurzame manier mijn energie opwek.

 

Philips en co. pochen met het idee dat straks “licht” zo lang meegaat dat je geen lampen meer koopt, maar gaat betalen voor het gebruik. Interessant idee. Ik ben alleen bang dat het ze vooralsnog veel geld gaat kosten omdat hele armaturen zo de prullenbak in kunnen, lang voordat de geclaimde levensduur gehaald is, mogelijk omdat er 1 onderdeeltje in de lamp het niet meer doet. Of wordt het risico afgewenteld op de eindgebruiker en moet deze dan gaan bijbetalen?  Over opgelicht gesproken.

 

Het lijkt wel alsof LED-tests ook gedaan worden met sjoemelsoftware. Net als bij auto’s, klopt de claim vaak niet met de realiteit. Ook al is het niet illegaal, het lijkt me goed om dit ook aan te pakken! Foodwatch doet dit voor voedsel, maar ik roep ze hierbij op dit ook te doen voor verlichting., want ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkt en een levensbehoefte.

 

Kort gezegd… ik blijf erbij dat het geen zin heeft allerlei claims over de levensduur van LED lampen te geven als dit helemaal niet gehaald wordt en belangrijker: als je er ook geen garantie op krijgt. Ik voel me dan letterlijk Opgelicht!

 

 

zonnige groet,

Bart Froeling

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s