Tolomeo is 30 jaar geworden!

Eind vorig jaar kwam de glanzende gouden Limited Edition Tolomeo Micro van Artemide bij ons in de winkel in Breda. Nu eens niet duurder dan de gewone versie, maar juist goedkoper (slechts € 195,00 incl. btw). Een soort van cadeautje van Artemide, vooruitlopend op de jarige Tolomeo.

lichtisleven-tolomeo-gold

Want in 2017 is deze super-design klassieker 30 jaar oud geworden! Van harte gefeliciteerd! Het icoon der iconen onder de designbureaulampen. Nog altijd even functioneel, vriendelijk, modern en gunstig geprijsd.

Maar hoe is het begonnen voor deze bureaulamp?

1986. In dat jaar had Ontwerper Michelle de Lucchi een idee hoe een bureaulamp als mechanisme zou moeten werken waarbij een onzichtbare veertechniek in de stangen de lamp in alle standen in evenwicht en balans houdt. Samen met Giancarlo Fassina ontwikkelde hij deze bureaulamp verder uit.

lichtisleven-michelle-de-lucchitolomeo1

1987. Zijn Tolomeo was geboren. In mat aluminium en gepolijst metalen delen, gevolgd door de stijlvolle zwarte variant (en tijdelijk is er ook een witte versie geweest). De eerste uitvoeringen waren de E27 gloeilamp versie en de 12V halogeen versie. De E27 versie bureaulamp bestaat overigens nog steeds (lekker gewoon met max. 100W gloeilamp erin voor voortreffelijk leeslicht). Beweegbaar en met draaibare kap. Ook erg handig, de aan-uit schakelaar zit op de kap ipv in het snoer.

1989. In 1989 kreeg hij (terecht) de Compasso D’Oro voor dit spraakmakende ontwerp.

1991. Nieuwe versie’s komen op de markt. De Tolomeo Video (spaarlamp) en de Mini.

lichtisleven-tolomeo-video

1999. Nu ook in het klein als Tolomeo micro met een kleiner kapje. Later is de micro versie ook in diverse kleuren aluminium verkrijgbaar.

lichtisleven-tolomeo-micro-colours

2003.  Nu met de eerste gewone kap voor fluorescentie lampen.

2006. De eerste led versie’s komen op de markt (nog voordat de gloeilamp verboden werd!).

2009. Alle gewone versie’s nu ook in led verkrijgbaar. Daarmee liep Artemide zoals gewoonlijk ver vooruit op de markt.

2010. De tunable white edition met een dimbare en kleurtemperatuur aanpassende dubbele dimmer op de kop van de lamp. Een technisch hoogstandje.

lichtisleven-tolomeo-tunable-white-kop

2014. De hele productcyclus van de Tolomeo series wordt op een zo duurzaam mogelijke manier geproduceerd. Het voordeel is dat alle onderdelen los te koop zijn en vervangen kunnen worden, mocht er een keer iets kapot gegaan zijn (wat bij verkeerd gebruik wel eens kan gebeuren).

Naast al deze gewone bureaulampen is Tolomeo synoniem komen te staan voor verscheidenheid in type verlichting en armaturen terwijl altijd de zo herkenbare Tolomeo stijl zichtbaar is gebleven. Van wandlampen, leeslampen, hanglampen, mega versies, met aluminium kap of stoffen kappen tot en met de XXL buitenlamp. Onmiskenbaar Tolomeo.

lichtisleven-tolomeo-outdoor-pool

Echt goede ontwerpen gaan niet snel vervelen en raken niet snel uit de mode. Met dank aan de ontwerpers voor hun bijdrage aan het verlichten van vele interieurs. Ik geniet nog elke dag van deze serie lampen. Niet alleen door ze te mogen adviseren maar ook gewoon thuis voor eigen gebruik. Eigenlijk past alleen de glimmende gouden Limited Edition versie niet zo goed in de uitstraling die alle andere Tolomeo’s juist wel hebben door hun eenvoud. Gelukkig zijn er maar een paar van gemaakt ;-).

Laat deze serie gewoon lekker zijn ding doen, licht schijnen waar het moet om bij te werken, lezen, kijken, gewoon leven! Op naar de volgende 30 jaar en nog vele versies, of zoals Artemide het zelf zegt: ” illuminating the future” !

zonnige groet,

Bart Froeling

Een Reactie op “Tolomeo is 30 jaar geworden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s