Highlights LED Expo Benelux 2017

Vorige week heb ik de LED Expo Benelux 2017 beurs bezocht in de Brabant hallen in ‘s-Hertogenbosch.

lichtisleven-06-2017-led-expo1

Na een paar jaar overgeslagen te hebben omdat het elke keer toch teveel van hetzelfde lijkt, deze keer weer vol zin en met hoge verwachtingen naar deze beurs geweest.

De entree was veelbelovend. Eerst de LED-loper over waarin verkleurend licht de toon zette.

lichtisleven-06-2017-led-expo2

Daarna een lange gang in met diverse bijzondere LED lampen. Design, industrieel maar  ook gewoon met een klassieke knipoog. Met een kleurig lichteffect ontworpen door Berry van Egten / Lighting Design Academy. Alsof je op een designbeurs kwam. Dat zelfs topontwerper Rogier van der Heide een eigen stand had (begrijp eerlijk gezegd niet zo goed waarom), zorgde mogelijk voor nog hogere bezoekersaantallen. Maar liefst 4483 bezoekers in 2 dagen hebben deze beurs bezocht. Hoe dan ook: Led leeft!

lichtisleven-06-2017-led-expo3

Uiteindelijk de beurs op. En dan schreeuwen de te felle LED lampen je alweer tegemoet :-(.

lichtisleven-06-2017-led-expo12

Hierdoor is het moeilijk de interessante onderdelen te zien omdat die in de schaduw zitten van de grootste schreeuwers. Moet wel zeggen dat het minder is geworden dan een paar jaar geleden toen ik eigenlijk alleen met een zonnebril op deze beurs kon bezoeken. Het gaat vooral om verticaal gemonteerde LED lampen, -panelen etc. Lampen die eigenlijk in het plafond horen te zitten, maar daar kennelijk te weinig aandacht mee genereren. Je krijgt daar letterlijk hoofdpijn van. Het prikt in je ogen. Heb dan ook altijd een beetje medelijden met de mensen die de hele dag op en rond deze stands moeten werken…

De lichtkwaliteit van LED’s wordt wel steeds beter en er wordt steeds breder ingezet op Tunable Ligting, naast alle smart-lighting. Een kracht van LED is namelijk dat je eenvoudig de kleurtemperatuur kan aanpassen en dus met dezelfde lampen meerdere situaties en sferen kan verlichten.

lichtisleven-06-2017-led-expo8

Gelukkig ook deze beurs weer een paar pareltjes. Eén daarvan was de doorontwikkeling van de retro led-lampen, waarbij m.n. Segula voor het eerst in mijn ogen vriendelijke lampen had ontworpen waar je zonder nagalm gewoon in kan kijken. Al bijna een goed alternatief voor de ouderwetse globe gloeilampen 🙂 En nu ook in de heldere linestra of philinea uitvoeringen. Ze hebben er zelfs een prijs voor gekregen van de beurs!

Mooi te zien ook de Egbert Keen met zijn zeer doordachte LED collectie op deze beurs stond ! Hij heeft mij vroeger geïnspireerd met zijn boek met als titel “Licht is Leven” 🙂

lichtisleven-06-2017-led-expo10

Maar de topper was voor mij niet een led fabrikant, maar de fabrikant Thermoshield die de door NASA ontwikkelde hitteschilden verder heeft ontwikkeld tot een geavanceerd verfsysteem. Deze zeer speciale keramische muur- en plafondverf kan ruimtes tot 10% meer licht laten geven en tegelijk ook de warmte binnen houden én is daarnaast ook nog eens veel duurzamer (lees: gaat langer mee). lichtisleven-06-2017-led-expo15

Een hoger visueel comfort in combinatie met lagere energielasten en dat nog eens milieuvriendelijk (zo zeggen ze zelf). Als het waar is, vind ik dit echt een zeer interessante uitvinding. Ik ga proberen mijn eigen woonkamer op korte termijn van deze verf te voorzien en zal dit natuurlijk terugkoppelen. Ben heel nieuwsgierig naar het effect en comfort (dat was op de wat simpele, minder goed verlichte, beursstand niet goed te zien).

Voor meer informatie over deze speciale verf of de overige onderwerpen: info@lichtisleven.nl

 

En dan wordt het ook nog eens lichter buiten. Heerlijk!

 

zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s