Amazon deed het licht uit

Een merkwaardig bericht vorige week zaterdag in de NRC. Door een grootschalige internetuitval bij de webservers van Amazon (40% van de wereld gaat via hun servers…) deden niet alleen veel websites het niet meer, maar ook essentiële onderdelen bij mensen thuis vielen uit. Een voorproefje van the Internet of Things (IoT)?

lichtisleven 09-2017 amazon iot 1

Heel handig, zo’n smart-phone, smart-thermostaat en smart-lighting. Geen ingewikkelde schakelingen en dimmers meer, maar gewoon bedienen via een app-je. Overal ter wereld kun je je thuis controleren. Met de nieuwste smart-LED lampen zoals de Hue serie van Philips, kun je je synthetische verlichting thuis aanpassen aan je gewenste sfeer. In verschillende kleuren of gewoon zacht verlicht? Het kan vanuit je luie stoel geregeld worden.

lichtisleven 09-2017 amazon smart light app 2

Maar voordat je je hele huis in dit licht gaat zetten, is het raadzaam even na te denken bij de mogelijke invloeden van buitenaf.  De uitval was een simpele tikfout van een Amazon-medewerker, maar met best wel verstrekkende gevolgen. Door de internet uitval konden veel mensen o.a. hun verlichting niet meer bedienen maar ook geen muziek meer luisteren via spotify etc.. Op zich is dit een keertje niet erg, meer ongemakkelijk. Wel zinvol om na te denken over de mogelijke gevolgen als iedereen en alles verbonden is via the Internet of Things. Een typefout is snel gemaakt, maar ingewikkelder kan het worden als hackers of kwaadwillenden aan deze knoppen komen…. Moet er niet aan denken.

Weet niet of het al bestaat, maar het lijkt me handig om in je huis een overruleknop te installeren. Een schakelaar die alle IoT apparaten als het ware uitschakelt waardoor je die bewuste apparaten dan zelf op de ouderwetse manier nog kan bedienen.

Muziek kunnen we zelf maken, maar licht ook! Gewoon wat kaarsen in huis. Het al heel lang beproefde recept voor onverwachte donkere tijden! En dan is er nog de speciale kaarslamp van Jacob de Baan die met een bijzonder reflector een echte lamp weet na te bootsen! Als tafellamp maar ook als kleine waxinelichthouder te verkrijgen.

 

 

zonnige groet,

Bart Froeling

Een Reactie op “Amazon deed het licht uit

  1. met kerst viel het licht thuis uit, ik had nog 15 candela, gezellig, maar kon niet zien wat ik kookte. geen IoT, maar gridstoring, kan ook nog en zal ook vaker gebeuren. Zelf stroom opwekken, nu maar eens bedenken hoe dat kan vanaf begane grond. Hartelijke groet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s