Ledstrips in de keuken (ingezonden lichtblog)

Van mijn gewaardeerde wiki-lichtman ontving ik onderstaande inspirerende e-mail over de toepassing van Ledstrips in een keuken. De e-mail was gericht aan een kennis die hem iets gevraagd had over keukenverlichting.

In mijn lichtplannen besteed ik ook veel aandacht aan de keuken. Het belang van goed licht bij het bereiden van voedsel is groot! Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat 2 identieke bouwmarkt-ledlampen 2 duidelijke verschillende lichtkwaliteiten kunnen hebben. Dat zou je in je keuken niet moeten willen toepassen. Waarom niet? Dat legt Hil hieronder duidelijk uit.

Heeei die M,

Ik zou nog even wat gegevens mailen over ledstrips voor werklicht in de keuken.
Zie hier de website van de ledstripkoning (met zo’n naam lijkt kwaliteit ver te zoeken…) waar je van alles en nog wat kan vinden.

lichtisleven 10-2017 ledstrips by hil 1
Voor werklicht, zeker in een keuken, is goede kwaliteit licht nodig.
Immers, als het gerecht niet leuk van kleur is, is het bij voorbaat al niet niet lekker.
Daarnaast moet je als kok het eten ook goed kunnen beoordelen, zonder een egale kleurweergave is dat een uitdaging. Daarom moet keukenverlichting een goede kleurkwaliteit hebben.
Kleurkwaliteit wordt uitgedrukt met de kreet CRI, meer info en uitleg vind je hier op wikipedia.
De beste lichtbron met een fraai egaal spectrum is nog steeds de gloei- of halogeenlamp (CRI=100). Leds, zeker de goedkope, hebben zonder uitzondering een zeer slechte kleurweergave.
Dat kan je al heel snel zien doordat bepaalde kleuren heel onnatuurlijk worden weergegeven.
De meeste leds hebben onnatuurlijk veel blauw in het spectrum in combinatie met heel weinig rood.

Vers gesneden vlees is in dag- en gloeilamplicht (biologisch licht) fraai en dieprood van kleur, onder goedkoop ledlicht is het rood vaak ver te zoeken. Dat ziet er dan ook zeer onsmakelijk uit.
Groenten net zo, goede groenten hebben allerlei tinten groen, blauw, geel en rood.
Bloemkool bevat meerdere crème kleuren, als je dat met overwegend blauw licht uitlicht ziet het er niet vers uit.
Wij (het bedrijf waar Hil werkt) verkopen daarom ook ledarmaturen met voor elke toepassing een specifieke lichtkleur en CRI (vlees is anders uitgelicht dan groente)
Daarnaast, de lichtkleur en CRI hebben ook een sterke invloed op onze hormoonhuishouding.
Sta je de hele dag te werken in spetterblauw licht dan denkt ons lichaam dat het midden op de dag is.
Als je dat dan ook nog volhoud tot diep in de nacht, maak je geen slaaphormonen aan en kun je ondanks dat je moe bent, slecht in slaap komen. Meer info over Human Centric Lighting is hier te vinden.

Kortom, een standaard TL buis met standaard kleurweergave CRI=80 hoort niet thuis in een professionele keuken.

lichtisleven 10-2017 ledstrips by hil 2
Er zijn natuurlijk wel TL buizen met CRI=95, maar die moet je maar nét weten te vinden … (gewoon nog steeds te koop hoor!). De beste zijn de fullspectrum TL buizen van Truelight, maar die zijn vooral voor overdag plezierig.
Standaard ledstrips van een paar tientjes hebben doorgaans CRI=75, dus nog slechter dan de oude vertrouwde TL!
Grappig: op alle ledstrip NL websites staat van alles vermeld, maar geen enkel woord over kleurkwaliteit ….
Het was even zoeken, maar gevonden, hier vind je ledstrips met CRI=95, maar helaas niet te koop in NL….wat vreemd is want de site is wel in het Nederlands…

Daarom heb ik onder de rand van onze keukenkastjes festoon halogeenlampjes gemonteerd (nu alweer 20 jaar terug ….).
Deze hebben CRI=99, en het nadeel dat ze best wel warm kunnen worden heb ik opgelost door lampjes van 24V op maximaal 12V te sturen/dimmen.
Zoals je weet, wij zijn bezig met een nieuwe keuken, en (werk) licht is enorm belangrijk. Voor de nieuwe indeling en verlichting ben ik al een tijdje zoekende naar de meest fraaie oplossing.

Het voordeel van led is dat het ten opzichte van halogeen- en gloeilampen aanzienlijk energiezuiniger is, groot nadeel is de waardeloze kleurkwaliteit.
Ledstrips van de bouwmarkt zijn bedoeld voor (indirecte) koofverlichting en niet voor het aanlichten van een werkblad.

Dus, terug naar af.
Wat is het werkvlak, wat zijn de beschikbare opties voor montage van het kunstlicht?
Je moet ook niet in de schaduw staan van het licht, dus de positie van de kunstlichtbron is ook erg belangrijk.
Misschien onder het genot van een lekkere wijn een keer e.e.a. beoordelen?

Spreek je snel en groet,
Hil.

Note: er is veel algemene informatie te geven over de kwaliteit van het licht en hoe dit toe te passen in een keuken. De positie van de lampen is minstens net zo belangrijk, maar dat is in elke keuken weer uniek en anders. Mocht je hier vragen over hebben, dan hoor ik dit graag. Ik maak veel lichtplannen voor keukens:  info at lichtisleven.nl.

lichtisleven 10-2017 ledstrips by hil 3Belangrijk voor goede keukenverlichting is ook het voedsel dat je gaat bereiden. Biologische Groentes hebben de toekomst! Liefst bereid dus onder biologisch licht. Dan weet je in ieder geval dat er iets gezonds uit de goed verlichte keuken op tafel komt te staan. Overigens, de “tafelverlichting” is eigenlijk net zo, of misschien wel belangrijker dan de keukenverlichting. Maar hierover een andere keer meer :-).

Hil bedankt! en ik sta natuurlijk open voor gast-lichtblogs (ook voor een hogere frequentie van de lichtblogs). Dus wie volgt?

zonnige groet,
Bart Froeling

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s