100% Zwart

De zomertijd is weer aangebroken (halleluja!). Ik begrijp nog steeds niet waarom mensen hier tegen ageren. Mijn voorstel is om juist de wintertijd af te schaffen. Omdat we standaard (de meesten van ons) tussen 6 en 8 uur in de ochtend op staan. Dan is het in februari al licht aan het worden. Het hoeft echt niet om 4.30uur in de ochtend al licht te worden terwijl de meesten dan nog slapen, in zomer- en in wintertijd. Maar als we juist zoveel mogelijk van het gezondste daglicht willen kunnen profiteren, dan moeten we dus juist de avonden zo lang (lees daglicht) mogelijk maken. En dat gebeurt met de zomertijd. Donkere avonden maken je minder actief en daarmee ook gemiddeld wat luier. Niet voor niets komen de meeste mensen in de winter vanzelf aan qua gewicht en verdwijnt dat in de dag-lichte tijden weer!

 

Maar over donker gesproken…. Mijn eerste lichtcursus (heel lang geleden) begon met een bijeenkomst in een zwarte ruimte. Zeer intrigerend was dat het licht wel aan was maar je zag geen licht. De lichtbron was afgeschermd dus was er nauwelijks reflectie waar te nemen van het licht in deze zwarte ruimte. Totdat iemand zijn hand boven de lamp hield en je opeens wel kon zien dat het licht aan was. Licht is dus reflectie. Of beter gezegd, je ziet je omgeving omdat er licht op reflecteert. Maar in een zwarte omgeving reflecteert er niet zoveel licht.

lichtisleven 12 2017 100% zwart 8

Zwart is eigenlijk een bijzonder fenomeen. Niet alleen licht-technisch gezien. Positief aan zwart is dat het fijn afkleed :-). Zwart lijkt ook akoestisch minder hardheid te geven. Schaduw voelt ook vaak zwart aan, zeker als we het moeten tekenen en op foto’s. En zonder licht geen schaduw (andersom is het in mijn ogen niet waar).

 

Ultieme voorbeeld is een Black Hole in het Universum waar zelfs al het licht ingezogen wordt en niet kan ontsnappen.

black-hole-92358_960_720

Maar echt zwart is bij ons moeilijk te vinden.

In 2014 hebben Britse onderzoekers van Surrey Nanosystems een ultra zwarte materie gemaakt dat 99.96% van al het UV-licht, Infrarood en zichtbare licht absorbeert (of niet reflecteert). Dat noemen ze Vantablack. Ze zijn dit laboratorium-schepsel door blijven ontwikkelen in in 2016 is het gelukt om 100% zwart te maken. Zo zwart dat geen spectrummeter ter wereld kan meten hoeveel licht het absorbeert.

lichtisleven 12 2017 100% zwart 3

Vantablack is een coating gemaakt van miljoenen carbontubes. Als er licht op valt, verdwijnt het tussen deze piepkleine nanotubes en wordt als het ware gevangen tussen deze tubes zonder weer naar buiten te kunnen komen. Non-Reflectie in optima forma!

Van deze uitvinding is nu een spray gemaakt die 99.8% van al het licht absorbeert. Daardoor kunnen 3D objecten een 2D look krijgen. Alle reliëf en diepte verdwijnen.

lichtisleven 12 2017 100% zwart 2

Of het is een 1 april grap. Maar hoe dan ook… kunnen we Donald Trump met zijn idiote kolencentrale activerings-programma niet insprayen met dit materiaal? Hem vervolgens in een groter Vantablack geheel zetten en weg is hij, verdwenen in the black hole :-).

lichtisleven 12 2017 100% zwart 4

Overigens is de zon ook een zwarte straler.

Zonnige groet,

Bart Froeling

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s