Terrasverwarming mag geen licht meer geven.

Een advertorial in een nieuwssite van de installatiebranche raakte me deze week in mijn lichtziel. Het ging over de nieuwste terrasverwarmers. Producten die vanuit mijn visie lijnrecht staan tegenover elk weldenkend energiebewust levend wezen. Verspilling van energie in de overtreffende trap.

Er zijn 3 soorten terrasverwarmers.

Op gas,

lichtisleven 15-2017 terrasverwarming7

elektrisch via halogeenverlichting of door middel van infrarood stralen,

lichtisleven 15-2017 terrasverwarming8en er is vuur.

IMG_7400

 

Steeds meer mensen gaan inzien dat gas, net als kolen, olie en alle andere aardse grondstoffen, eindig zijn omdat we ze als een idioot uit de aarde halen en opmaken. Wij mensen maken met zijn allen in 150jaar op waar de aarde 150.000.000jaar (of nog veel langer) over heeft gedaan om dit te maken. Dat kan nooit zonder consequenties blijven. Simpel.

Gas is dus eindig en met het inzakken van onze eigen Groningse gasbel en daarmee bijvoorbeeld de huizen, wordt de roep om van het gas af te gaan steeds sterker. Zelfs de politiek heeft dit al aangegeven. Nog maar 18 tot 33 jaar en dan zou iedereen zonder gas moeten leven.

 

Maar nu dus even nog niet als je er buiten in de kou warm bij wil zitten, om bijvoorbeeld je al even ongezonde hobby, roken, te kunnen blijven volhouden. Steek maar aan die gasterrasverwarmer, hoe meer verbranding de lucht in gaat, hoe …. 😦 ….

lichtisleven 15-2017 terrasverwarming2

Hoe makkelijk is het om terrasverwarmers op gas te verbieden en zo een (kleine of grote?) stap gezet te hebben in het uitbannen van het gebruik van gas?

 

 

Dan zijn er nog 2 mogelijkheden om het buiten warm te maken. Als eerste de terrasverwarmers die elektriciteit gebruiken. Gelukkig kunnen we dit opwekken met groene stroom.

lichtisleven 15-2017 terrasverwarming5

Elektrische terrasverwarmers maken gebruik van verschillende soorten verwarmingselementen. Volgens Coolblue (leuke naam als verkoper van (oa) terrasverwarmers…) zijn de belangrijkste:

Golden tube & Halogeen
 • Geschikt voor open ruimtes zonder beschutting.
 • De warmte dringt tot diep in het lichaam door.
 • Straalt meer rood licht uit vanwege extra reflectie.
Carbon & Quartz
  • Voordelig in aanschaf.
  • Verwarmt vooral beschutte plekken.
  • Verwarmt vooral de ruimte (lucht) en is dus erg windgevoelig.
Low glare
   • Straalt minder rood licht uit dan andere heaters.
   • Verwarmt vooral beschutte plekken.
   • Verwarmt vooral de ruimte en is dus erg windgevoelig.
Heatpanel
   • Behoudt zijn originele kleur, straalt geen rood licht uit.
   • Geschikt voor rookruimtes of serres.
   • Heeft geen zichtbare aan- of uitknop

 

De nieuwste terrasverwarmers (zie foto hieronder) van 2500W gebruiken infrarood stralen met korte golf. Ook infrarood is onderdeel van het electromagnetische spectrum van de zon. Infrarood verwarmt (soms verhit) de aarde als de zon schijnt.

lichtisleven 15-2017 terrasverwarming4

De nieuw ontwikkelde verwarmingslampen hebben een nog geringer licht aandeel, deze is gereduceerd met maar liefst 99%. Dit wil zeggen dat de licht intensiteit bijna voor 99% is gereduceerd, het rode licht blijft echter wel aanwezig maar is dus minder intensief.

Dit is de wervende tekst van de fabrikant van deze verwarmingslampen. Wat zeg je? verwarmingsLAMPEN??? In onderstaande terrasverwarmer zitten zelfs nog extra led lampen ingebouwd zodat je toch ook wel licht hebt. Is dat niet dubbelop verspilling?

lichtisleven 15-2017 terrasverwarming9

Ik begrijp het allemaal niet meer. Ben ik nou zo vreemd dat we een bespottelijk gloeilampenverbod hebben wat de gloeilampen verbiedt van bijv. 25W omdat ze teveel warmte geven en te weinig licht, maar dat we 100(!) keer dit vermogen wel mogen gebruiken om de buitenlucht om ons heen te verwarmen (terwijl de aarde al teveel opwarmt)????? Als die manier van verwarmen zo efficiënt is, dan kunnen we deze terrasverwarmers toch gewoon beter binnen in huis gebruiken? Of is het beter niet buiten te gaan zitten in de kou omdat we niet voor niets isoleren en stoken?

En als die manier van verwarmen ook verlicht, dan is dat in een kouder klimaat als in Nederland toch juist een win-win situatie? Gloeilampen zijn minder energiezuinig omdat ze meer warmte dan licht geven, maar warmtelampen worden steeds beter omdat ze steeds minder licht geven? Waarom mogen we dan niet gewoon met gloeilampen verwarmen? Alle problemen in 1x opgelost. We hoeven geen dure LED lampen meer aan te schaffen. We hoeven niet meer in ongezond synthetisch licht te leven en we hebben gelijk een zinvolle (hulp)verwarming van ons huis.

Ligt het aan mij dat ik niet begrijp waarom iemand een apparaat wil aanschaffen dat bijvoorbeeld 2500W verbruikt om daarmee de lucht in een open buitenruimte te verwarmen (dat is toch verwarmen tegen de luchtstroom in?). Een klein rondje in het centrum van Breda op woensdag 19 april jl. (het was buiten 10 graden, brrrr) leerde me dat er ook nog eens heel wat heaters gewoon aan staan voor niets! Niemand op het terras, toch de terrasverwarmers aan. Over bespottelijk gesproken….

lichtisleven 15-2017 terrasverwarming3

Is er dan geen positief nieuws? Jawel! Het nieuwste is het sit-and-heat kussen. Een eerste poging de energieverslindende terrasverwarmers tegen te gaan. Dit kussen verbruikt max 40W elektriciteit en geeft deze warmte direct door aan degene die er op zit en ook mooi, het gaat vanzelf weer uit als degene opstaat! De warmte verdwijnt dus niet in de lucht. Goed idee!

lichtisleven 15-2017 terrasverwarming1

Even een kleine rekensom leert dat je met 2500W 25m2 kan verwarmen, maar dat op de 25m2 ca50 terrasstoelen staan met deze kussens wat een verbruik van max. 2000W heeft. Dat zou al een besparing van 20% zijn. En ze worden alleen gebruikt als er ook daadwerkelijk iemand op zit. Zinvol ! Jammer alleen dat op het terras op de foto dan toch nog de gewone heater staat te gloeien terwijl er niemand zit.

 

Maar wil je echte warmte maken, warmte van binnen en van buiten, dan gaat er niets boven een kampvuur met hout. Hout is niet eindig en als we zorgvuldig met de natuur omgaan, is er voldoende hout voor handen.

 

Niet alleen worden de meeste mensen heel blij van een kampvuur, ook komt er vanzelf veel meer liefde en verbroederende energie bij dit soort vuren. Ook niet onbelangrijk is dat bij het gloeiende vuur, net als bij gloeilampen, mensen er op hun mooist en aardigst uitzien. Lange leve het gloeilicht!

Als je op een camping of op het strand in de zomer een kampvuurtje maakt, wordt het vanzelf gezellig. Een handige manier om met een vuurkorf de warmte en het vuur zo lang mogelijk vast te houden, heb ik jaren geleden op een camping ontdekt. Daar lag een oude trommel van een wasmachine. Geweldig hoe makkelijk en lang het vuur daarin bleef branden!

IMG_7400

 

Alleen kan een kampvuur niet op elke terras gemaakt worden. Dat snap ik. Misschien moeten we het dan juist houden bij die momenten dat we met z’n allen rond een kampvuur kunnen zitten. En hoeven we niet het hele jaar op een terras te zitten. Zeker niet zolang we energie nog niet massaal echt groen opwekken. Een terras is voor als het buiten warm  en behaaglijk is. In koudere tijden is het binnen behaaglijk.

En hopelijk ook goed verlicht.

 

 

warme groet,

Bart Froeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s