Daglicht uit een koker

Afgelopen maandag was ik op weg naar klanten in Amsterdam en daardoor kon ik mooi ook de Tentoonstelling “Daglicht in Architectuur” in het Borneo ArchitectuurCentrum in Amsterdam gaan bekijken (zie mijn lichtblog van 5 maart jl.). Helaas kon ik onverrichter zake weer naar huis omdat de er niemand aanwezig was en de deur op slot zat, terwijl ze volgens hun website wel gewoon open zouden zijn. Jammer. Ik had er veel zin in.

Maar gelukkig kwam er afgelopen week wel veel daglicht-nieuws voorbij. Met het uitblijven van warmere temperaturen, word ik wel warm van zinvolle berichtgeving over daglicht :-).

lichtisleven 16-2017 daglichtkoker 4

Zo kwam uit de koker van Velux een nieuwe daglicht toepassing voor de daglichtkoker. Bekendste zijn de Solatube’s: daglicht wordt via een reflecterende koker naar een raamloze ruimte gebracht, zelfs als die ruimte 3 verdiepingen lager ligt!

Solatube levert dit ook met een LED lichtbron waardoor het licht vanzelf geregeld kan worden, dus als het donker wordt blijft er toch licht uit de daglichtkoker komen. Weet niet of ik dat logisch vind (plafonnières geven onplezierig licht in de avonduren), maar het is wel handig omdat je zo geen extra lichtpunt hoeft te maken aan het plafond. Voor kelders bijvoorbeeld is dit een prima oplossing.

lichtisleven 16-2017 daglichtkoker 5

Velux doet hier nu nog een schepje bovenop door de plafondplaat als een soort spotlens te leveren (zie de foto hierboven) waardoor het daglicht nog beter verspreid wordt in de ruimte. Ziet er prachtig uit, zo op de foto.

Ook Solarspot, weer een andere fabrikant, heeft een geavanceerde daglichtkoker (maar liefst 99,5% reflectie) waarbij je niet gebonden bent aan de ronde afdekplaat aan het plafond, maar deze is ook als vierkant (evt optisch) te bestellen. Hoe ze dat doen met de hoeken waar de cilinder (de ronde buis die vanuit het dak naar de betreffende ruimte gaat) niet kan komen, is onbekend.

lichtisleven 16-2017 daglichtkoker 2

Het belangrijkste bij deze daglichtoplossingen is dat de lichtkoepel op het dak zoveel mogelijk zon kan vangen, dus niet ergens op het noorden monteren, of achter schoorstenen waardoor er teveel schaduw is en blijft.

In veel huizen zie je daarnaast steeds meer dakramen en dakvensters verschijnen. Niet alleen om het daglicht zover mogelijk in huis te laten komen, waardoor kunstlicht overdag niet nodig hoeft te zijn (de echte energie-besparing!), maar ook omdat het daglicht van boven af een sereen soort licht is. We zijn als mens er aan gewend dat daglicht van boven komt.  Maar veel woonhuizen zijn gebouwd met dichte daken waardoor de meeste mensen alleen daglicht ervaren in huis vanuit de verticale ramen.

lichtisleven 16-2017 daglichtkoker 7

Daglicht uit het dak voelt dus anders aan en zou meer toegepast mogen worden in woonhuizen! Vooral dus om zoveel mogelijk daglicht binnen te krijgen en geen onnodige elektriciteit te hoeven gebruiken doordat de lampen overdag moeten branden.

Een paar jaar geleden heb ik voor een winkel op Schiphol de Suntracker kunnen adviseren.

lichtisleven 16-2017 daglichtkoker suntracker 2

Een speciale daglicht koepel op het dak die het zonlicht volgt en dat via spiegels naar binnen stuurt. Doordat de tussenlaag luchtdicht is gemaakt, is deze dakkoepel geen warmtebrug. Aan het plafond zie je vervolgens een prismatische plaat waardoor het licht sprankelend in de ruimte komt, dus juist zonder al te veel schaduwwerking, iets wat in een winkel prettig is, maar in woonhuizen in mijn ogen juist wat saai.

lichtisleven 16-2017 daglichtkoker suntracker

 

Het mooiste voorbeeld van een daklicht is voor mij de mysterieuze opening in het Pantheon in Rome.

lichtisleven 16-2017 daglichtkoker pantheon6

Een gebouw dat al meer dan 2000 jaar oud is en nog steeds tot de verbeelding spreekt, vooral dus door de ronde opening in het gebogen dak. Subliem.

lichtisleven 16-2017 daglichtkoker pantheon5

lichtisleven 16-2017 daglichtkoker pantheon2

 

Met daglichtarchitectuur ben ik als lichtadviseur helaas nog te weinig bezig. In de lichtplannen speelt daglichtadvies meestal geen rol. Omdat de architect bedenkt waar het daglicht een huis moet binnenkomen en er dan geen reden meer is om hier over na te denken en dit te verbeteren…. Maar daglicht is in mijn ogen zo bijzonder en welzijn bepalend, dat ik vind dat daar door lichtexperts in meegedacht zou moeten worden, bij voorkeur in de ontwerpfase al. Aangezien er nauwelijks daglicht-adviseurs rondlopen, zijn de meer allround lichtadviseurs (zoals ik mezelf ook beschouw) de aangewezen personen om hierbij te betrekken!

lichtisleven 16-2017 daglichtkoker pantheon3

Ik kan gelukkig wel mijn eigen ideeën en ervaringen toepassen in mijn eigen situatie. Mijn eigen woning gaan we over een tijdje heel rigoureus verbouwen. Belangrijk onderdeel in de huidige ontwerpfase is de toepassing van daglicht. Op meerdere vlakken. De basis van het ontwerp voor ons huis is dat het een energie-neutraal huis moet worden. En verder een stoere, moderne, industriële uitstraling (beton, metaal) met veel daglicht toetreding. Niet alleen via de vele ramen, maar ook via openingen in het platte dak. Daardoor kun je bijvoorbeeld in de badkamer in puur daglicht (buiten) douchen. Tevens komen er smalle dakramen die het licht 2 verdiepingen lager moeten brengen. Ik zal, als het zover is, hier graag verslag van doen.

 

 

zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s