Lichtkunst of Lunatic?

Er is “licht in kunst” en “Lichtkunst”. Veel installaties maken spectaculair licht, veel  lampen geven mooi licht of zijn een kunstwerkje om te zien, maar er zijn maar weinig lampen die onder de titel Lichtkunst vallen. Uit én Aan aandacht vragend zodat je er naar wilt blijven kijken. Verwonderend en blij makend. En als het licht ook nog eens aan gaat, wil je de lamp gewoon hebben!

 

In vorige blogs heb ik onbewust al een paar van de licht-kunst-zinnige lampen laten zien. Zo is de Taccia, ontwerp 1962 van de gebroeders Castiglioni, een waar icoon geworden.

lichtisleven 17-2017 lichtkunst taccia

Ook Verner Panton kan er wat van met zijn spiegel-wandlampen (te zien in Museum Boymans in Rotterdam).

lichtisleven 17-2017 lichtkunst verner panton

En Catellani & Smith met een serie verrassende schaduwlampen, waarbij vooral de intens indigo blauwe varianten de show stelen.

lichtisleven 17-2017 lichtkunst sorry giotto

Ook Ingo Maurer, de Duitse lichtkunstenaar heeft meerdere ontwerpen gemaakt die tot de verbeelding spreken als lichtkunstwerk. Voor mij is dat bijvoorbeeld de Zero wandlamp. Een beeldhouwwerkje voor aan de muur.

lichtisleven 17-2017 lichtkunst zero one

En zijn Aka_Tsuki. Een heerlijke ondefinieerbare wandlamp die in plaats van een kunstwerk moet komen.

lichtisleven 17-2017 lichtkunst aka tsuki

En de verbazende hanglamp Oh Mei Ma. Groots in al zijn facetten. Ook een soort wiskundige kunst. Hieronder hangend bij een klant van mij in een lichtplan van mijn hand.

lichtisleven 17-2017 lichtkunst ohmeima by bf

Zijn tribute to a bulb kan hier ook niet ontbreken. De gloeilamp waar we zoveel aan hebben te danken eindelijk op een voetstuk geplaatst!

lichtisleven 17-2017 lichtkunst tribute to a bulb

Lichtkunst in optima forma dus. En zo zijn er gelukkig nog veel meer geslaagde en bijzondere lichtkunst ontwerpen.

 

Maar wat is dan Lunatic? Afgelopen weken hebben we in de winkel in Breda een bijzondere lamp gehad van de Bredase ontwerper Rogier Ruys. Hij heeft een bol op eigen wijze beschilderd en deze op een zwarte sokkel gezet waaruit licht de bol van binnen verlicht. Voor de grap is het maanmannetje erop mogelijk, maar het gaat vooral om de sfeer van de lamp. Een gekleurde maan. Niet zoveel licht, maar bijvoorbeeld in een donkere entree zal deze lamp een eye-catcher kunnen zijn.

Ik ben alleen benieuwd wie dit als lichtkunst ziet of is het een lunatic? Geestig detail: deze lamp heet Lunatic :-).

 

Misschien blijft het mooiste lichtkunstwerk wel de zon. Ultiem licht en ook nog eens tot de meeste verbeelding sprekend.

lichtisleven 17-2017 lichtkunst zon close up

Kunstzinnig genoeg verdwijnt deze ploert als het donker wordt opeens uit beeld. Om verrassend de volgende dag weer als nieuw te verschijnen :-).

 

Omdat veel lichtkunst ook uit het zicht verdwijnt (lees: niet meer in de collectie is) en dus niet meer terug komt, lijkt het me mooi een heus museum voor dit soort Lichtkunst op te richten. Zodat je altijd kan blijven genieten van de bijzondere kracht van Lichtkunst. Wordt vervolgd…

 

 

zonnige groet,

Bart Froeling

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s