IP44 wint meerdere design awards

Het Duitse IP44 maakt al vele jaren stijlvolle, strakke, kwalitatief hoogstaande, moderne buitenverlichting. Met minimaal een IP44 waarde. Beetje rare naam: IP44, een algemene code voor stof- en waterdichtheid. Hun credo: “Every Space deserves great light” klinkt al wat sprankelender.

lichtisleven 18-2017 ip44

De IP waarde van een lamp staat voor stofdichtheid (ip 0-8 X en waterdichtheid (ip X 0-8). Hoe hoger het eerste en tweede getal, hoe beter de lamp bestand is tegen stof en vocht. Voor buitenverlichting is de algemene regel dat een lamp minimaal een ip44 waarde moet hebben. In badkamers zou ik liever ip55 of hoger toepassen.

Veel buitenlampen zijn van metaal (gelakt of bewerkt). De kwaliteit van metaal is buiten extra belangrijk. Veel lampen roesten, ondanks een hoge ip waarde, toch nog binnen afzienbare tijd voor je ogen weg. Of als er condens ontstaat binnen in de lamp, zal deze vaak ook sneller kapot gaan.

IP44 brengt elk jaar wel een paar nieuwe modellen op de markt. 2 daarvan, de Slat en de Shot hebben intussen meerdere designawards binnengesleept.  Niet alleen de IF Design award 2017 en de Iconic Design Award 2017 best of best, maar ook de Red Dot award voor best product design 2017 !

lichtisleven 18-2017 ip44 slat6

De Slat is een wandlamp met 2 beweegbare delen. Ontwerp Klaus Nolting. Het licht komt van 16W 3000K leds 880Lumen. Uitgevoerd in antraciet, cool brown, space grey en pure white. En verkrijgbaar als wandlamp, plafondlamp en in 2 hoogtes als vloerlamp. Nog veelzijdig ook dus.

De andere lamp is de Shot, ook een ip65 armatuur.

lichtisleven 18-2017 ip44 shot1

Ontwerp Sbastian Büscher. Een bijna grappige vloerlamp in bolvorm. Met de reflector aan de binnenkant, wordt de eveneens 3000K led verlichting sterk uitgestraald. Met 15W en maar liefst 1350 lumen kan de grootste boom in het licht gezet worden.

lichtisleven 18-2017 ip44 shot3

Maar er is ook een 4W versie met 350 lumen. Beiden verkrijgbaar in antraciet en cool brown. Ook met een pin om de Shot hoger op te zetten.

lichtisleven 18-2017 ip44 shot2

IP44 kan zich beter IP65 gaan noemen omdat hun meeste lampen tegenwoordig ip65 zijn en daardoor nog beter bestand tegen ruigere klimaten.

Ook de andere verrassende ontwerpen van deze fabrikant zijn zeker de moeite waard. Zie ip44.de. Deze lampen zijn natuurlijk verkrijgbaar bij LA in Breda (lichtarchitektuur.nl).

Ook het Oostenrijkse Zumtobel, fabrikant van verlichting voor alle projecten die je kan bedenken, maar wat minder voor woonhuizen, heeft een aantal prijzen gewonnen voor hun verlichtingsarmaturen. Zij zijn door IF Design Awards onderscheiden voor hun Linetik, Mellow Light en Nightsight led armaturen.

De hoogste onderscheiding kregen ze voor hun jaarverslag. Hoe bijzonder dat ook is, met een jaarverslag kan ik geen ruimte verlichten 😉

Van 4 juli tot 6 augustus 2017 zijn alle Red Dot design award winnaars te bewonderen in het Red Dot Designmuseum in het Duitse Essen.

 

Geniet van het mooie en warme weer en als het dan toch buiten donker geworden is, maar je nog niet naar binnen wilt, kunnen deze lampen je tuin extra mooi verlichten, zal je moeder ook blij mee zijn :-).

 

zonnige groet,

Bart Froeling

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s