Zomerdepressie

Afgelopen zondag heb ik een week overgeslagen met mijn lichtblog. Ik was even zon aan het happen in de Elzas. Bergen schone lucht, groen en zon. En zuiver bronwater uit de Wattwiller bron.

Gecombineerd met een bezoek aan het Vitra Design House in Weil am Rhein (zie mijn instagram account #lichtisleven). Perfecte combinatie wat mij betreft!

lichtisleven 19-2017 zomerdepressie2

En dan kom je thuis in een warm bad aan zomers weer in mei in Nederland. Moet niet lekkerder worden! Het is vast allemaal de schuld van de klimaat opwarming… Maar er bestaat nog een ander fenomeen dat je een minder blij gevoel geeft als het buiten 30graden plus is: de Zomerdepressie.

 

In mijn vakantie ben ik eindelijk begonnen aan het boek van Gemma Venhuizen over LICHT, wat opgedeeld is in maanden. Ondanks dat ik pas in april ben, wil ik de meest opmerkelijke boodschap tot nu toe in dit boek, graag delen.

Als je sensitief bent voor licht, dan zijn de donkere wintermaanden met weinig daglicht in NL niet iets om naar uit te kijken. Juist de periode van april tm september met daglicht in overvloed, zijn voor mij de maanden van het jaar waarin ik normaliter opbloei.

In tegenstelling tot hetgeen de meeste verwachten, is de zomerdepressie in mijn ogen niet iets als je je opeens verveelt. Of als je in de periode van weg uit de sleur, je buikpijn krijgt van de stress dat het allemaal fantastisch moet zijn. Of als je in de zomerse maanden alleen maar regen hebt op de camping.

 

De zomerdepressie zoals Gemma beschrijft, gaat over het gebrek aan daglicht. Als het buiten snikheet is (en dat was het deze dagen in NL), dan kunnen veel mensen niet lekker naar buiten, maar blijven ze juist binnen. Gordijnen dicht om de warmte buiten te houden. Mensen op kantoor werken vaak achter getint glas waardoor ze zelfs overdag nog te weinig daglicht zien. Voer voor een winterdepressie in de zomer. Met de vermeende opwarming van de aarde zal dit verschijnsel waarschijnlijk alleen maar toenemen (dus toch die klimaatveranderingen).

Tegenstrijdiger klinkt het als je juist een zomerdepressie krijgt door een teveel aan daglicht. Maar ook dat komt voor. Men zegt niet voor niets dat de mens het meest gebaat is bij de 3 R-en. Rust, Reinheid en Regelmaat. Regelmaat slaat in dit verhaal vooral  op onze biologische klok. We zijn het meest in balans als de dag en nacht even lang duren, of als dat niet kan, zo min mogelijk schommelt. Het zogenaamde circadiaanse ritme van iets meer dan 24 uur (bij de meeste mensen) raakt sneller van slag als er een teveel aan daglicht binnenkomt. Net als bij de SAD (de winterblues bij een tekort aan daglicht), kan het dus ook gebeuren dat je in de zomer neerslachtig wordt. Je weet nu waar het door kan komen.

Een manier om er minder last van te hebben, is om op vaste tijden naar bed te gaan in een zeer goed verduisterde slaapkamer. En overdag niet je ogen achter zonnebrillen verstoppen en niet in een verduisterd woonhuis gaan zitten. Beter is het in mijn ogen dan om in de schaduw te gaan zitten en rustig aan te doen. Tip: onder een walnotenboom heb je dan ook geen last van muggen en vliegen. Zit je ook nog eens rustig 🙂

 

Misschien omdat het niet zo vaak echt warm wordt in ons land, maar gelukkig hebben vooralsnog maar weinig mensen last van de zomerdepressie (0,1%) en worden de meeste mensen nog altijd blij als de zon schijnt.

 

zonnige groet,

Bart Froeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s