Direct koken op de Zon !

De zon is al dagen lang in overvloed zichtbaar. Met de bijbehorende warmte willen we steeds meer buiten kunnen leven en dan willen veel mensen ook graag buiten kunnen koken. Tot voor kort was dat alleen mogelijk met vuur (op gas, kolen, hout etc) of op elektriciteit (lastig als je midden in nergens bent).

Maar binnenkort komt er waarschijnlijk ook een “solar cooking” apparaat op de markt van Solcource – One Earth Designs. Ze hebben genoeg geld opgehaald met hun kickstarter actie en ik ben benieuwd naar het uiteindelijke product.

lichtisleven solar cooking 1

Het idee is eigenlijk heel simpel. Je neemt parabolische reflectoren en laat die het zonlicht reflecteren op een middelpunt. Dit punt wordt al snel een kookpunt… en zie daar, je kan dus koken op de zon. Vroeger als kind al het nodige laten ontbranden met een simpele loep, maar dit is heavier stuff.

lichtisleven solar cooking 2

Als het zonnig genoeg is (wel even een vereiste voor dit apparaat), dan zal een keteltje water binnen 10 minuten aan de kook zijn en kun je met een pannetje de heerlijkste worstjes of hamburgers bakken. Geen vervuilende, CO2 verwekkende of anderszins emissie-uitstotende materie. Puur zonlicht om te koken.

De versie op de foto is de sport-versie of kampeer-versie. Weegt 4,5 kilo en is demontabel en dus makkelijk mee te nemen. Wel even af laten koelen na het koken (lijkt mij).

lichtisleven solar cooking 3

Ik vind het een schitterend idee. Geen idee wat het gaat kosten overigens, maar met het oog op de zomer, zie ik me overal en nergens al staan te kokkerellen op puur zonlicht :-).

 

zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s