Licht aan bij 24-uurs zwemrecordpoging Maarten van der Weijden

Zonder licht geen recordpoging… Het was al op het sportjournaal te zien, maar daar ging het alleen over de prestatie van Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden. Hij wilde op 22 mei jl. in 24 uur meer dan 101,9 kilometer zwemmen om daarmee het oude record uit 1989 van de Zweed Anders Forvass uit de boeken te zwemmen.

Maarten begon om 21 uur  te zwemmen in het 25 meter bad van het Amsterdamse SwimGym. 4080 baantjes moest bij afleggen in 24 uur. Ondanks een sterke eerste 12 uur waarin Maarten 52 kilometer heeft gezwommen, waren de 2e 12uur veel zwaarder. Hierin heeft hij 47,45 kilometer gezwommen. 99,45km in totaal. Een hele knappe prestatie maar dus net niet genoeg voor een nieuw record. Het KWF was waarschijnlijk wel blij met de bijna 8600 euro die Maarten opgehaald heeft met zijn 24 uurs zwemmarathon. Maarten heeft zich duidelijk weer in de kijker weten te zwemmen!

lichtisleven lichtrecord zwemmen 1

Want om even 24 uur te gaan zwemmen, (ik vind 10 minuten al saai worden…), daar komt nog heel wat bij kijken. Het interessante in zijn recordpoging is dat Maarten niet alleen bijgestaan werd door zwemcoaches maar ook door lichtgeleerde Toine Schoutens in samenwerking met Trilux verlichting. Lichtvakblad Installicht heeft mooi uitgelegd hoe dat werkt.

Zonder licht dus geen recordpoging. Want om ervoor te zorgen dat Maarten ’s nachts niet  tijdens het zwemmen in slaap zou vallen, waren er 5 ultra-waterdichte Duroxo led-spots in het zwembad geïnstalleerd. Deze spots gaven een speciaal blauw licht en straalden de hele ruimte aan.

lichtisleven lichtrecord zwemmen 3

Blauw licht (van het ochtendgloren) van minimaal 4 lux op het netvlies (is dat niet wat weinig?) zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur en je bloeddruk in de ochtend gaat stijgen. Je wordt actief. Het hormoon dat hiermee geactiveerd wordt onderdrukt het slaaphormoon Melatonine. Licht dat op het oog valt, heeft onmiddellijk invloed op de hersenstimulatie en de regulering van het slaap-waakritme. Dit mechanisme beïnvloedt alertheid, concentratie, stemming en slaap, aldus Toine Schoutens.

Tijdens de recordpoging werd dit licht 30 minuten lang toegepast in de ochtend, gedurende de middag-dip en op andere momenten dat de vermoeidheid toesloeg.

Met behulp van het Live-Link managementsysteem konden de lichtkleuren en intensiteiten vanaf de smartphone makkelijk ingesteld en veranderd worden.lichtisleven lichtrecord zwemmen 6

Toine brengt met zijn bedrijf ook de Propeaq lichtbril op de markt die veel sporters en wereldreizigers al gebruiken om in een ander bioritme te komen. Ook hierbij schijnt meestal blauw licht op de ogen om je te beïnvloeden. lichtisleven lichtrecord zwemmen propeaq 7

Ik ben nieuwsgierig naar een nieuwe poging van Maarten van der Weijden of bijvoorbeeld Ferry Weertman, de andere lange-afstands zwemheld van Nederland.

  • Hoe zou het gaan als je een Propeaq zwembril op zou zetten en het licht dus veel dwingender je ogen binnen valt?
  • Wat voor rol zou een heel hoog lichtniveau hebben op de gezwommen afstand (het zwembad komt heel donker over op de foto’s)?
  • Kan je lichaam 24 uur in actieve dagstaat functioneren of moet je rustmomenten inbouwen (tijdens het zwemmen)?
  • zou een andere starttijd nog van invloed zijn (via je natuurlijk bioritme) op de afstand die Maarten in de 24uur heeft afgelegd?
  • wat drink en eet je tijdens zo’n recordpoging om zo fit mogelijk te blijven?

lichtisleven lichtrecord zwemmen 5

 

Volgens mij wordt dat 24uurs zwemrecord binnenkort wel een keer gebroken. Daar zorgt het juiste licht wel voor…. en een beetje veel uithoudingsvermogen en kracht van een zwemmer helpt denk ik ook wel ;-).

 

Binnenkort zomervakantie. De tijd dat we gemiddeld veel meer in het water spartelen. Wie weet komt de nieuwe recordhouder bovendrijven?

 

zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s