Circle of Light

Led verlichting heeft nogal wat veranderingen gebracht in de eens zo saaie verlichtingsbranche. Vroeger (jaja, we spreken over vroeger van iets dat nog geen 10 jaar geleden normaal was … 😉 waren er een paar grote bedrijven die lichtbronnen maakten die dan weer gebruikt werden in de meest uiteenlopende ontwerpen van fabrikanten van armaturen. Deze ontwerpen waren genoodzaakt de fittingen van de desbetreffende lichtbronnen aan te houden in hun ontwerpen.

Maar nu is alles anders geworden. Met dank aan de Light Emitting Diodes. Doordat licht eigenlijk geen fitting meer nodig heeft, zijn er veel nieuwe fabrikanten en nog meer ontwerpen op de markt gekomen die vroeger nauwelijks of niet mogelijk waren. De raarste vormen, bijna onzichtbaar waar het licht vandaan komt en spannende ontwerpen hebben het levenslicht gezien.

De meest aansprekende vorm, vooral door zijn tijdloosheid (en zongerelateerdheid?)…, is in mijn ogen de open cirkel. Ranke, open, hangende cirkels geven een magische bijna aura ervaring aan een ruimte.

Cirkels waar het licht indirect uit schijnt.lichtisleven 25-2017 circle of light 12lichtisleven 25-2017 circle of light 6

Cirkels met in zichzelf gericht licht.lichtisleven 25-2017 circle of light 9

Cirkels waarbij je direct licht krijgt.lichtisleven 25-2017 circle of light 13

lichtisleven 25-2017 circle of light 10

Cirkels die gekleurd licht geven.lichtisleven 25-2017 circle of light 1

Cirkels die uit transparant zijn en aan opeens niet meer!lichtisleven 25-2017 circle of light 5

Cirkels waar diffuus licht uit straalt.lichtisleven 25-2017 circle of light 2

Of feestelijk licht uit kleine lampjes.lichtisleven 25-2017 circle of light 8

Of natuurlijk een combinatie van verschillende soorten licht. lichtisleven 25-2017 circle of light 7

lichtisleven 25-2017 circle of light 11

lichtisleven 25-2017 circle of light 19

Sommige ontwerpen zijn wel wat ouder, maar zijn nu ook aangepast aan de wens om met led licht te werken. Oordeel zelf welke het meeste betovert.

Het  Duitse merk Sattler heeft de open cirkel bijna als handtekening. Veel keus, maatwerk, prachtig afgewerkt en indrukwekkende afmetingen. Verschil zit hem ook juist in de ophanging. Zie je een slordige elektriciteitsdraad lopen, of is het allemaal zo subtiel mogelijk weggewerkt.

lichtisleven 25-2017 circle of light 4

lichtisleven 25-2017 circle of light 16

Bijzonder vind ik de net-niet-cirkel van Occhio. Uitgevoerd in dimtowarm led met een hoge kleurweergave van Cri95 en in 2 verschillende up- + downlight versie’s verkrijgbaar. Een opening in een cirkel doet kennelijk wonderen, alhoewel is het dan feitelijk nog wel een cirkel?

lichtisleven 25-2017 circle of light 3lichtisleven 25-2017 circle of light 15

 

Ook de verticaal hangende cirkel van ontwerp-meesters Catellani & Smith in het indigo blauw, met aambeeld als tegenhanger aan het uiterst fragiele ontwerp, vind ik zeer krachtig. Zoiets verveelt nooit.

lichtisleven 25-2017 circle of light 14

Geldt dat ook voor de varianten van Cini & Nils?lichtisleven 25-2017 circle of light 17

Als je vragen hebt over de lampen op de foto’s, dan hoor ik dit graag.

De mooiste circle of light vind ik het lichtkunstwerk van Olafur Eliasson op het dak van het ARoS Artmuseum in het Deense Aarhus. Alle kleuren van ons zichtbare spectrum waar je gewoon doorheen kan lopen. Met recht een cirle of light én een cirle of life !
lichtisleven 25-2017 circle of light 20

 

Het enige dat nog geen hoofdrol speelt is de lichtkwaliteit van het “nieuwe” licht. Led is en blijft voorlopig synthetisch licht. En net als synthetisch voedsel geloof ik dat synthetisch licht ook ongezond is.

Veel biologischer is het licht van gloei- en halogeenlampen, naast natuurlijk de moeder aller biologische lichten: het zonlicht! Goed en gezond licht zijn van een andere belangrijksheidsfactor dan veel en energiezuinig licht. Laten we dit dan ook gaan splitsen en gezond licht serieus nemen. De circle of light wordt dan een echte circle of live.

 

Zonnige groet,

Bart Froeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s