Akoestisch Licht

Afgelopen week ging de hemelpoort even vol open en viel er in relatief korte tijd nogal wat water uit de lucht. Zo ook in hartje Breda. Gevolg: een lekkage in de winkel en veel documentatie drijfnat.

Mooi moment om weer even contact te hebben met een aantal fabrikanten voor nieuwe documentatie.

De snelste reactie kwam van de agent van Davide Groppi, een Italiaanse designverlichtingsfabrikant van de buitencategorie. Zeer speciale ontwerpen vanuit een minimale vormgeving. Hierover later meer. Mick leverde dezelfde dag ook maar gelijk een boek over akoestische verlichting af. Je weet maar nooit of het van pas komt. Laat akoestische verlichting nou net een onderwerp zijn waar ik al langer over had willen schrijven, maar nog te weinig informatie over had. Dank Mick… lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 6Mijn eerste kennismaking was een paar jaar geleden toen ik bij de introductie was van de Luceplan hanglampen Silenzio ontworpen door Monica Armani in Designpost in Keulen. Grote hanglampen van Kvadrat stoffen met speciale vormgeving om zoveel mogelijk geluid te absorberen  Licht dat geluid absorbeert. Hoe revolutionair. Maar dat kan natuurlijk niet… Het gaat hier om armaturen die zeer hoge akoestische waardes hebben en die tegelijk ook nog als lamp fungeren.

lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 1

Zeer geschikt voor bijvoorbeeld grote fabriekspanden waar steeds vaker andere functies aan gegeven worden zoals restaurants. Hoe hinderlijk is het om je gesprekspartner aan de tafel niet te kunnen verstaan, maar wel het gesprek van 2 wandelende boodschappentassen 3 tafels verderop. Krijg opeens een ingeving… dit zouden ze ook in treincoupés moeten toepassen !!!

lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 2

Steeds meer kantoren worden open gemaakt en ruimtelijk ontworpen. Veel glas, staal, steen e.a. harde materialen zorgen voor een moderne aanblik, maar maken het niet direct leefbaarder. Mooi zijn natuurlijk grote ramen die zorgen voor veel daglicht. Met akoestische hanglampen kun je dit soort ruimtes qua geluid comfortabeler maken. Normaal gesproken zitten akoestische panelen dan de inbouwlampen in de weg, maar dat hoeft dus niet meer.

Luceplan heeft naast de Silenzio serie ook nog de Petale serie. Platte organische schotels met een uitstulping in het speciale doek. In mijn ogen is dit echt een lamp en dan pas akoestisch, terwijl de andere ontwerpen meer akoestisch zijn en oh ja, ze geven ook nog licht.

lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 3

Speciale vermelding is de Diade serie. Verticale lichtpanelen die ook in horizontale positie bestaan. Dan fungeren ze als uplighter. Bijzonder ontwerp!

 

Artemide heeft sinds kort ook een paar lampen die speciaal voor akoestische problemen een oplossing zijn. Mooi is de Nur Acoustic, een grote broer van de bekende aluminium hanglamp Nur. Mooi te combineren met elkaar.

lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 9

Wat futuristischer zijn de schotels met kleine spotjes er aan en de platte gekleurde vlakken.

lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 10lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 8

Allemaal hanglampen overigens en niet altijd even interessant voor woonhuizen. Moderne woonhuizen worden steeds lofteriger, dwz grote open hoge ruimtes. Hiervoor zijn onder andere wandlampen met akoestische waardes een interessante oplossing, als je niet direct de glazen kroonluchter van oma wil vervangen, maar toch iets wil doen aan het harde geluid in huis.  Dit kan goed met de buzziclipse van Buzzi Space.

lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 13lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 15

Buzzy.Space is een Belgische fabrikant van akoestische materialen en producten. Zij hebben ook verrassende en vernieuwende akoestische verlichtingsarmaturen in hun collectie.

lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 12lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 11lichtisleven 26-2017 akoestisch licht 14

Ik denk dat de afbeeldingen goed weergeven hoe dit soort lampen er uit zien. Wel eigenlijk altijd van stof of vilt of andere zachte materialen, maar aangezien de kennis hierover steeds groter wordt, komen er steeds meer verschillende ontwerpen van lampen met akoestische kenmerken. Het mooie van stoffen lampen is dat ze dan ook gelijk in veel kleuren gemaakt kunnen worden.

Wil je meer informatie, dan hoor ik dit graag.

 

Zonnige en stille groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s