Happy Pride

Ondanks een verdronken gsm in een verder prachtig Tiroler bergmeer, blijft het moeilijk verstoken te blijven van het wereldse wel en wee. Gelukkig kon ik daardoor op afstand toch meegenieten van de perikelen en vooral ook feestelijkheden rondom de Pride in Amsterdam.

 

Elke keer als ik een regenboog vlag zie, word ik even blij. Niet alleen door de vrolijke kleuren die ergens echt voor staan, maar ook omdat ik dan herinnerd word aan het spectrum van de kleuren van het zichtbaar licht.

IMG_0005

Net als bij het spectrum, komen alle kleuren die van belang zijn voor ons leven, terug  in een regenboog. Dus geldt dus ook voor de Pride regenboogvlag!

 

Via de sprankelende blog liveliketom ben ik er achter gekomen waarom de Pride vlag de regenboogvlag geworden is in plaats van de ook bekende roze driehoek. Deels citeeer ik hieronder zijn tekst (want ik heb ook vakantie… ;-).

De vlag zoals we hem vandaag de dag kennen, zag er oorspronkelijk anders uit. De wijzigingen in het ontwerp zijn zelfs een toevallige samenloop van omstandigheden. De “originele” regenboogvlag bestond uit 8 kleuren, in 1978 ontworpen door Gilbert Baker. Volgens Baker stond elk van deze kleuren voor een specifieke waarde. Roze stond voor sexualiteit, gevolgd door rood (leven), oranje (heling/ genezing), geel (zonlicht), groen (natuur), turkoois (magie & kunst), indigo (harmonie) en violet (levenskracht).

IMG_1635

 

Gevoelsmatig veel overeenkomsten met licht is leven, maar ook met de 7 chakra’s. Ik denk dat het op het zelfde neerkomt. Met dank aan ons zonlicht en de levenskracht die daaruit voortvloeit.

Hoewel hij het zelf nooit heeft bevestigd, zou Baker zich hebben laten inspireren door het overlijden van Judy Garland, zangeres van ‘Over the Rainbow’ en één van de eerste gay-iconen.

IMG_0001

 

Feit is wel dat de eerste regenboogvlag een duidelijke rol speelde tijdens de Gay Freedom Day Parade in San Francisco op 25 juni 1978.

Maar pas na de aanslag op Harvey Milk later dat jaar, ging de productiemolen van Baker en consorten pas echt hard draaien. Het werd een symbool voor gays en daarom moesten er snel veel meer komen om de protestbeweging te voorzien van veelkleurige vlaggen. Alleen was voor die massaproductie de kleur ‘hot pink’ niet zo praktisch; die bleek weinig beschikbaar. En dus werd die kleur als eerste geschrapt. Frappant is dat die kleur juist stond voor het belangrijkste onderdeel van homosexualiteit.

Een jaar later werd het ontwerp wederom herzien. Dit keer omdat bij het verticaal ophangen van de vlaggen, de kleur turkoois wegviel achter de lantaarnpalen. Het ontwerp werd aangepast, zodat aan elke kant van de lantaarpalen 3 kleuren te zien zouden zijn. Sindsdien zijn de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.

 

Jarenlang bleef de regenboogvlag een randverschijnsel in de strijd om gelijke rechten. De roze driehoek was daarentegen een internationaal symbool met een historische betekenis. Dat veranderde toen in 1989 ene John Stout zijn huisbazen voor het gerecht sleepte omdat ze hem verboden de regenboogvlag op z’n balkon te hangen. Hij won en de vlag werd een icoon voor homorechten!

In 1994 volgde de definitieve internationale doorbraak van het symbool van de LGBT-community, toen voor de 25e herdenking van de StoneWall-rellen de grootste regenboogvlag ter wereld werd gemaakt.

Sindsdien is de regenboogvlag haast niet meer weg te denken uit de LGBTQ-community en gay travel organisaties hebben vrijwel zonder uitzondering een regenboog in hun logo. Het maakt het zoeken naar een ‘veilige’ bestemming een stuk makkelijker.

 

Mooi dat ik juist deze dagen bij ons appartement in Tirol meerdere regenbogen heb mogen zien. Zelfs dubbele regenbogen. Zo blijft licht is leven happy pride leven 😀☀️.

Vakantie 2017 08-08 Tirol pt1207

zonnige pride groet,

Bart Froeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s