Pas op voor het Auteursrecht!

Vorige week werd ik opgeschrikt door een aanklacht van een fotograaf aan mij. Wat bleek, oprecht onwetend heb ik voor een blogbericht een foto gebruikt van deze fotograaf die ik van NU.nl had gehaald (en waar ook het logo van Nu in staat).

Maar dat mag dus niet…

 

Door deze aanklacht ben ik me hierin gaan verdiepen. Eigenlijk mag niemand wat voor foto’s, cartoons, graphics en teksten (citaten) dan ook gebruiken voor blogs, facebook, instagram, etc. als dat niet voor eigen gebruik is en/of verspreid wordt. Ook een persoonlijke blog zoals licht is leven, valt hier onder.

Je moet altijd toestemming hebben van de eigenaar van de foto, cartoon, tekst of graphic. Heel logisch vanuit de kant van de fotograaf, schrijver etc. gezien. Meestal zijn de foto’s, etc. gekocht of in opdracht gemaakt. Als ik een lichtplan maak, wil ik ook niet dat men dit gratis gebruikt of publiceert, zeker niet zonder naamsvermelding. Ik snap het wel.

 

Maar toch wringt het ook een beetje. Iedereen kopieert en plaatst op blogs, instagram, facebook, tumblr, youtube, pinterest etc. van alles van iedereen. Dat hoort een beetje bij een world wide web. Je maakt iets voor social media (what’s in a name) om te laten zien waar je voor staat en om te informeren. Als je iets post op Facebook met zijn 2 miljard deelnemers, dan mag het op Facebook auteursrechtenvrij ongelimiteerd gedeeld worden. Vind het overigens een groot verschil als je er commerciële bedoelingen mee hebt. Maar dat is bij mij en de meeste andere persoonlijke (idealistische) bloggers niet het geval.

 

Dus als je iets schrijft en daarbij een foto zoekt, zoals ik doe met mijn blog, en als ik zelf geen foto heb die hierbij past, waardoor ik een foto op internet (nieuwssites, google, etc) erbij zoek (want een plaatje zegt veel meer dan woorden), zoek dan naar auteursrechten-vrije foto’s en graphics. Je kan dat bij Google afbeeldingen opgeven als je op instellingen klikt en dan naar geavanceerde instellingen gaat. Maar er zijn voor afbeeldingen ook speciale auteursrechtenvrije sites zoals pixabay.com.

 

Ik ga er vooralsnog wel van uit dat als ik een artikel schrijf over een lamp of ander product met naam en toenaam, ik dan wel foto’s van deze producten kan gebruiken, maar ook daar zal ik wel nog extra op letten. Want ook die foto’s zijn officieel niet rechtenvrij.

Intussen ben ik begonnen met alle foto’s en blogberichten van de afgelopen jaren aan te passen. Soms komt het daardoor voor dat een oud bericht opeens opnieuw gepost wordt. Excuses voor de verwarring.

Maar vooral, wees gewaarschuwd. Boetes of claims kunnen idioot hoog zijn en de auteur heeft eigenlijk altijd gelijk. De zogenaamde schades die ze menen te hebben opgelopen worden een factor 3 aangedikt, maar ook daarbij lijken ze in hun recht te staan.

Ik heb maar betaald en gehoor gegeven aan zijn verzoek. Leergeld dus. Heb daarin wel een olifanten geheugen en hoop dat er een beter systeem komt waarbij het niet mogelijk is foto’s , etc. waar auteursrecht op zit te vermenigvuldigen. Nu lijkt het alsof het erom gedaan wordt om zo nog extra inkomsten te genereren.

 

zonnige groet,

Bart Froeling

 

p.s. toch wel saai zo’n blog zonder afbeeldingen 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s