Coelux – Ervaar zonlicht waar geen zon komt!

Soms komen er cadeautjes zomaar uit de lucht vallen. Afgelopen maandag was zo’n dag! Samen met Wouter van Artimeta mocht ik op bezoek bij Zola-bv, de Nederlandse vertegenwoordiging van het Italiaanse Coelux.

In 2014 heb ik bij het zien van de maquette van de uitvinding van de Italiaanse professor Paolo Di Trapani, al enthousiast geroepen dat dit het hoogtepunt van Light&Building 2014 was.

lichtisleven frankfurt light-building 2014 (826)

In 2016 op Light&Building in Frankfurt eindelijk de Coelux systemen in real life mogen aanschouwen. En direct zeer onder de indruk van wat het met je doet.

20160314_155446

Maandag was de eerste echte onderdompeling in dit schitterende kunstlicht. Eerst de nieuwe kleine dakramen gezien waarbij je al een heerlijk zonlicht gevoel krijgt. Het licht op de muur komt van het Coelux daklicht. Pure beleving.

Later in de daglichtloze ruimte het grote zonraam gezien van ca 200x100cm. Geestig dat er een foto van het Pantheon in Rome (met een echt zon-raam…), aan de muur hangt.

lichtisleven 2017 08 coelux11

Ongelofelijk hoe, zodra het licht aangaat, het zonlicht begint te schijnen en je daadwerkelijk het gevoel hebt in een zon-verlichte ruimte te zijn.

lichtisleven 2017 08 coelux12

Maar dat is dus niet zo. Het is kunstlicht dat vooral door het zeer speciale blauwe venster met nano-technologie en met daarboven een lichtbron in een schuine stand, een helder licht projecteert wat doet denken aan echt zonlicht. Mijn huid zag er zonnig uit. Niets flets led-licht.

lichtisleven 2017 08 coelux16

lichtisleven 2017 08 coelux20

Vooral voor donkere ruimtes, kelders, in ziekenhuizen, metrostations, parkeergarages en alle andere donkere daglichtloze ruimtes een verademing tov de huidige saaie of geestdodende tl- en led-verlichtingsarmaturen.

lichtisleven 2016 03 L&B coelux4

Na zo’n klein uur in deze ruimte gezeten te hebben met afwisselend de plafondvariant met de iets wittere wandvariant, was wel duidelijk dat er maar weinig kunstlicht qua zon-beleving hier tegen op kan.

Alleen een paar minor details… Prijzen voor de kleinste vensters beginnen bij € 2.700,00 exclusief btw. en dat loopt op tot ca € 36.000,00 voor het grootste dakraam. Inbouwdieptes van minimaal 40cm zijn ook noodzakelijk om dit toe te kunnen passen.

Maar zoals Jack van Zola-bv als mooi voorbeeld gaf: als je onder je huis in Amsterdam en kelder met bijvoorbeeld een zwembad wil bouwen, en de m2 prijs van je huis is meer dan € 7000, en je huis door zo’n kelder een paar ton meer waard wordt, dan zijn de kosten om deze bijzondere beleving in te bouwen snel terugverdiend. Het is vooral beleving.

Los van deze luxe, mis ik maar 1 ding echt bij dit systeem. Ik zou heel graag zien dat het echt met de dag meegaat in de hoek waarmee het een ruimte in schijnt. En nog liever dat de kleurtemperatuur van het licht zich aanpast aan het moment van de dag. Dynamisch licht in ultieme vorm zou dat zijn… Maar dat is voer voor de toekomst, ook voor Coelux.

Ik heb nog een mooi filmpje over Coelux ontvangen van Jack, maar dat kan ik hier niet posten. Mocht je interesse hierin hebben, mail me dan even op info at lichtisleven.nl.

Op youtube is er wel ook het e.e.a. over te vinden. Maar ik weet niet of dat auteursrechtenvrij is…. (zie blog van vorige week).

Technische gegevens van het soort licht, komen nog. Wel goed te weten dat je er geen planten of bloemen onder kan laten groeien en bloeien. Het is en blijft vooral een zonnige beleving van licht wat veel met je doet, maar niet de echte zon kan vervangen. Nog niet…

 

 

Zonnige groet,

Bart Froeling

BF lichtisleven Coelux 28-08-2017

Een Reactie op “Coelux – Ervaar zonlicht waar geen zon komt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s