Maak Licht zonder Elektriciteit

Na een fijne zonnige zomer, is het goed te weten dat wij in Nederland gewoon stroom hebben om de donkere dagen te verlichten. In veel landen is dat niet vanzelfsprekend. Stroom uit een stopcontact is een luxe voor veel mensen op deze aarde.

Maar gelukkig zijn er steeds meer manieren om licht te maken zonder elektriciteit!

Zo is de Nederlandse ontwerpster Annet van Egmond, na het verlaten van haar succesvolle bedrijf Brand&vanEgmond, een andere weg in geslagen. Onder eigen naam maakt ze een aantal producten die op zonne-energie licht maken. Vooral de SolarPuck is een even simpel als decoratief idee.

lichtisleven 34-2017 solarpuck

Een klein lampje onderaan een schijf welke door zonnepaneeltjes elektriciteit opslaat. Het lampje maak je vast aan bijvoorbeeld een fles waardoor een lamp ontstaat. Maar hij kan ook als armband gedragen worden (om bijvoorbeeld de weg in het donker weer terug te vinden…). Mooi bedacht.

Ook haar Miss Nightingale, een kandelaar die licht geeft door zonne-energie, is een mooi voorbeeld van hoe duurzaam om te gaan met elektriciteit.lichtisleven 34-2017 miss-nightingale

Een deel van de opbrengst van de verkoop van deze producten gaat naar de Annet van Egmond Foundation. Deze stichting steunt en ondersteunt goede doelen in Afrika.

 

Een heel ander principe is licht dat werkt op zwaartekracht… Aan een haak wordt een zwaarder voorwerp gehangen waardoor een soort pendule in werking treed (een ketting die afrolt). Door de tandwielen binnenin het systeem, gaat een lamp branden voor een bepaalde tijd. Als de ketting uitgezakt is, hang je het zware voorwerp gewoon weer aan de andere haak en begint de lamp weer te branden.

lichtisleven 34-2017 gravitylight amazon

Overal en altijd toepasbaar. En hoe beter het ontwerp, hoe langer de lamp zal branden. GravityLight heeft dit sympathieke ontwerp bedacht. Bij Amazon is het inmiddels te koop.lichtisleven 34-2017 gravitylight

Het mooiste Elektriciteitloze licht vind ik het ontwerp van Olafur Eliasson. Deze lichtkunstenaar heeft Little Sun ontworpen voor alle mensen die zonder stroom, toch licht willen maken.

lichtisleven 34-2017 little sun4

5 uur opladen = 4 uur vol licht of tot maar liefst 50uur licht op gedimde soft light stand. Ja, er zit dus zelfs een dimfunctie op dit model. Draagbaar door het meegeleverde koord.

En hier gaat van elke verkochte Little Sun er 1 exemplaar naar Afrika. Ik heb er vorige week 1 ontvangen en was blij verrast door de kracht van het licht uit dit kleine lampje. Op de afbeelding hieronder de kamer links zonder Little Sun, rechts met Little Sun!

Wel wittig LED licht, maar dat is hierbij niet zo erg omdat hoe witter de led, hoe meer licht en dus hoe kleiner de batterij of accu nodig voor de zonnepaneeltjes. Het lampje is ook nog eens ip44, spatwaterdicht en kost ongeveer €22,00. Goed betaalbaar.

 

 

 

Weet je nog meer interessante modellen die ook in Nederland toepasbaar zijn (of op vakantie), dan hoor ik dit graag.

 

zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s