Licht wint Nobelprijs

Voor degene die afgelopen week in het donker geleefd hebben…het volgende nieuws werd KLEIN gebracht maar is toch belangrijk wereldnieuws …. “Licht heeft de Nobelprijs” gewonnen (?!). Maar dan indirect.

Op 2 oktober is duidelijk geworden dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde naar 3 Amerikaanse onderzoekers is gegaan: Michael Rosbash, Michael Young en Jeffrey Hall. Gefeliciteerd heren! Zij hebben via onderzoek bij fruitvliegjes een gen (bepaalde eiwitten) ontdekt dat veel levend wezen op aarde in staat stelt hun biologische klok te synchroniseren met hun omgeving, ongeacht het roteren van de aarde en daarmee de plaats waar je op aarde bent. Mensen en alle andere levende wezens zijn middels de biologische klok zeer precies in staat een dag- en nachtritme aan te nemen. Door deze ontdekking weten we beter hoe onze biologische klok werkt. Onze biologische klok is eigenlijk net een Zwitserse klok. Zeer punctueel, maar als het niet loopt, raak je hopeloos van slag.

lichtisleven 35-2017 nobelprijs Swiss_railway_clock_2

 

Is dit een belangrijke Ontdekking?

De biologische klok van mensen en dieren is in staat zich met heel veel precisie aan te passen aan de verschillen tussen dag en nacht. Het beïnvloedt onder meer ons gedrag, hormoonspiegel, slaap en lichaamstemperatuur. Het onderzoek van de drie Amerikaanse wetenschappers laat ook zien dat een zeer onregelmatig dag- en nachtritme een risico kan vormen voor onze gezondheid. Jetlags door verstoringen van dit ritme zijn daar een belangrijk voorbeeld van. (bron: scienceguide).

Een prachtig voorbeeld van een “biologische klok” staat in het Belgische Lier:

lichtisleven 35-2017 nobelprijs Lier_Zimmertoren

 

Mooi vind ik dat het mechanisme al vroeg in de evolutie ontstaan zou zijn waardoor het bij veel organismen op aarde terug te vinden is. Ben dan benieuwd welke organismen geen biologische klok hebben. Anders gezegd… zijn er organismen op aarde die daglicht binnenkrijgen maar waar dit gen niet bij aanwezig is? 

Het lijkt me namelijk vooral te gaan over daglicht en het ontbreken ervan. Dat zegt het onderzoek alleen niet.

 

Voor mij is deze Nobelprijs belangrijk omdat het eens te meer duidelijk maakt dat de beïnvloeding van je biologische klok schadelijk is voor je gezondheid. Je biologische klok wordt geregeld met licht. Iedereen die de hele dag in synthetisch kunstlicht zit, mensen die veel en vaak nachtdiensten draaien, in tijdzones vliegen, etc. worden sterk lichamelijk en geestelijk beïnvloed door de kwaliteit van licht en het moeten verschuiven van je biologische klok.

 

Hopelijk werkt deze Nobelprijs door in meer onderzoek en het besef van mensen dat licht veel belangrijker voor je gezondheid is dan we tot nu toe aannemen. Hoe mooi zou het zijn als daaruit eindelijk blijkt dat biologisch licht (gloeilampen) veel beter voor je gezondheid is dan het veelvuldige synthetische licht (spaarlampen en led) waar we meer en meer in moeten leven….

 

Ik zou deze Nobelprijs dan óók willen opdragen aan het LICHT…

Licht is Leven.

 

zonnige groet,

Bart Froeling

p.s. de hoofdafbeelding is mijn eigen klok thuis… rond als de zon, schitterend als het licht en al meer dan 49 jaar precies de tijd aangevend vanuit de elektriciteit opgewekt door tegenwoordig eigen zonnepanelen 🙂

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s