Syndroom van Duane

Ziet iedereen licht op dezelfde manier? Gezien de vele verschillende reacties op specifieke verlichting bij ons in de winkel in Breda, zou ik zeggen “nee”.

Voor mijzelf geldt dat ik met een aangeboren oogafwijking heb moeten leren leven. Een oogafwijking die misschien wel de basis is voor mijn gevoel voor licht. Ik zie licht misschien wel veel gedifferentieerder, diepgaander of directer dan de meeste andere mensen?

De zeldzame oogafwijking heet Syndroom van Duane (of het retractie-syndroom) en gaat over een oog (bij mij 1) dat niet meedraait naar binnen of naar buiten. Het syndroom is vernoemd naar Alexander Duane (1858-1926), oogarts te New York (komt ook in andere benamingen voor, zie Wikipedia).

Als klein kind had ik vaak hoofdpijn en bij 1 van de onderzoeken kwamen ze erachter dat er iets was met mijn ogen. Vervolgens door naar het ziekenhuis waar gelijk allerlei oogheelkunde studenten erbij gehaald werden omdat ze dit niet vaak te zien zouden krijgen. Daar zit je dan als 8 jarige met allemaal vreemde grote mensen om je heen omdat je iets aan je ogen hebt. Best indrukwekkend.

Maar ik heb nooit een bril nodig gehad, kon altijd scherp zien. Alleen omdat ik, zeker omdat ik nogal veel impulsen heb en van alles zie,  mijn hoofd vaker moet draaien, had ik dus wat meer hoofdpijn dan gemiddeld.

Dat is later weggetrokken. Het starre oog niet. Dat is een blijvertje. Bijzonder eraan is dat als mijn ene oog niet meedraait, ik alles om me heen dubbel zie. Een helder beeld, met daarnaast een iets minder helder beeld. Dus dubbel zoveel mooie dingen. Dubbel zoveel licht!!

lichtisleven 37-2017 syndroom van duane12

Of het nou wel of niet speciaal is, of het nou wel of niet licht anders binnen laat komen, ik heb er wel profijt van gehad. Na mijn studie moest ik nog in militaire dienst (als 1 van de laatste lichtingen). Maar daar zag ik ontzettend tegenop. Veel te pacifistisch ingesteld. Om te proberen er onder uit te komen, had ik een herkeuring aangevraagd. Op mijn verjaardag moest ik ’s ochtends heel vroeg in Groningen (waar ik studeerde) verschijnen. Na allerlei testen ondergaan te hebben, bleek dat ik niet afgekeurd kon worden. Of ik nog wat te vragen had… In een flits (!) realiseerde me ik dat ik mijn oogafwijking nooit vermeld had. En wederom werden er vele keuringsartsen opgetrommeld om naar mijn ogen te komen kijken. Eind goed al goed want ik werd op mijn ogen afgekeurd voor militaire dienst. Bizarre was nog wel dat ze dat eigenlijk ontdekt hadden moeten hebben bij de keuring op mijn 18e. Doordat ik niet direct was afgekeurd heb ik tijdens mijn studie hele rare dingen moeten regelen en doen om niet toen al in dienst te hoeven gaan. Bijkomend voordeel was weer wel dat ik door dit Dienst-zwaard-van-Damocles een stage buiten Europa heb weten te regelen (USA).

Tijdens deze stage op de marketing afdeling heb ik een onderzoek gedaan naar de Eye-tracking test op verpakkingen in schappen van winkels, waar ik mijn afstudeeropdracht over heb geschreven. Mijn oogafwijking had me in de USA gebracht en zelfs ook nog aan mijn afstudeeropdracht. Op de foto hieronder zie je hoe een paar ogen een bos hebben bekeken. Ik zou dat ook wel eens willen zien voor licht. Hoe wordt licht “bekeken”?

lichtisleven 37-2017 syndroom van duane eyetracking bos

 

Ondanks mijn bijzondere ogen, heb ik sinds een week een beeldscherm-bril. Bizar te merken dat ik, niet alleen met het prachtige herfstweer van de afgelopen dagen, buiten helemaal geen bril nodig heb. Maar zodra ik binnen ben, kan ik zonder beeldscherm/leesbril niet gewoon meer lezen. Daglicht is zoveel krachtiger dan kunstlicht.

lichtisleven 37-2017 syndroom van duane9

 

Over daglicht gesproken… Afgelopen week kwam uit Nederlands onderzoek ook naar voren dat hoe meer direct daglicht je binnenkrijgt (zonder kunstlicht erbij, dus niet achter ramen!) hoe beter de kwaliteit van je slaap. Dan word je weer fitter wakker en ben je productiever, alerter, blijer en gezonder.

 

Zondag 29 oktober gaat de klok weer naar de winterstand. Vroeger donker, dus nog meer leven bij kunstlicht. Hoe belangrijk is dan de kwaliteit van dit kunstlicht (niet alleen) voor je ogen!!!  25% van hetgeen je ziet komt bij je binnen. 75% komt binnen zonder dat je het ziet.

Mijn oogafwijking heeft mij geleerd dat je ogen heel belangrijk zijn voor de kwaliteit van leven. En dat geldt natuurlijk ook voor degenen bij wie ze wel alledaags zijn :-).

 

zonnige groet,

Bart Froeling

2 Reacties op “Syndroom van Duane

  1. Hallo!

    Onze dochter heeft ook syndroom van Duane. Ze is nog te jong om te vertellen wat ze ziet. Dus interessant om te lezen hoe jij het ervaart!
    Hoe was het om op te groeien met syndroom van Duane? En hoe reageerden andere mensen daarop?
    Het zou leuk zijn wat van je te horen!

  2. Hallo ! dank voor de reactie op mijn verhaal over het syndroom van Duane. een vrij zeldzame oogafwijking. Ik heb als net nooit als een probleem gezien, alleen had ik vaak hoofdpijn als kind. mijn zicht is altijd prima geweest. maar ik moet mijn hoofd draaien als ik naar links of rechts wil kijken omdat mijn ene oog niet meegaat. als ik mijn oog laat staan, zien ik alles dubbel. anderen hebben er nooit op gereageerd totdat ik het zelf vertelde. nooit enige negatieve reactie gehad. hopelijk geldt dat ook voor jullie dochter en heeft ze er verder ook geen last van. zonnige groet, Bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s