Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Wie ’s ochtends in de spiegel kijkt wil niet afgeschrikt worden. De spiegel moet een warme vriendelijke weerspiegeling zijn van de dag die gaat komen. Je huid en haar wil je gezond laten ogen. Goed licht helpt daarbij.

Vroeger hadden we daar de eenvoudige maar oh zo doeltreffende philinea of linestra matte gloeilampen voor. Een buismodel dat ook door Eileen Gray al in de jaren ’20 (1927) van de vorige eeuw gebruikt is voor haar Tubelight, nog steeds in productie bij Classicon. Deze lamp is een designklassieker van de bovenste plank.

lichtisleven 38-2017 led in spiegel tube

Om een gezicht goed te verlichten zie je in een theater rondom de spiegel kleine (gloei-) lampjes. Daardoor krijgt degene die zich op moet maken geen schaduw in het gezicht van bijvoorbeeld de neus en met het juiste licht zal de make-up er correcter weergegeven uitzien.

lichtisleven 38-2017 led in spiegeln theater

In de badkamers van de meeste mensen is geen plek voor dergelijke spiegelverlichting of staat dit niet mooi. Links en rechts een wandlamp is ook doeltreffend, maar meestal zit er boven een wastafel een elektriciteitspunt wat achter de spiegel verdwijnt, of er net boven zit. Daardoor kun je makkelijk boven de spiegel een lamp ophangen.

Inbouwspots boven de wastafel zijn mooi om te zien, geven goed licht, maar werken minder goed omdat je al snel in je eigen schaduw komt te staan als je voorover buigt om beter in de spiegel te kunnen zien.

Ook licht dat achter de spiegel zit, lijkt niet geschikt om je gezicht te verlichten, maar juist de wanden (nou kan het via reflectie op een lichte wand nog wel iets terugkomen in je gezicht, maar duidelijk is het niet). Hieronder een voorbeeld hiervan.

lichtisleven 38-2017 led in spiegel indirect

Niet alleen je ogen, maar ook de haren onder je neus blijven daarmee in de schaduw ;-). Ongetwijfeld worden snorren weer mode (Magnum P.I. e.a. retro foto’s zijn nog altijd in trek :-),

lichtisleven 38-2017 led in spiegel magnum

maar dat kan ook zonder de schaduw in de spiegel gekweekt worden.

 

Dan dus de linestra-lampen boven een spiegel. Lekker zacht licht over een lengte uitstralend waardoor je bij voldoende licht schaduwvrij je gezicht kan bewerken.

Vroeger dus vanuit een matte gloeilamp, maar zoals jullie intussen weten, heeft de overheid zich voor het karretje van grote lichtfabrikanten laten spannen en is de gloeilamp (bijna) niet meer verkrijgbaar.

De standaard linestralamp voor spiegels komt in 2 modellen. In s14s en s14d. Oftewel met 1 fitting of met 2 fittingen. Standaard in 30cm, 50cm en 100cm lang.

Omdat de oude lamp van 50cm boven mijn eigen spiegel het had begeven, heb ik wat testen gedaan met de “nieuwe” buislampen die beschikbaar zijn.

lichtisleven 38-2017 led in spiegel2

Allereerst de variant met versterkt filament (gloeilamp). Niet voor huishoudelijk gebruik… maar dat doe ik stiekem toch. 310 lumen, 2700Kelvin en mat licht. Zachtheid is top. Kleurweergave ook. Maar er komt gevoelsmatig veel te weinig licht van af.

Toen door naar de led varianten, want die bestaan intussen ook. Dacht ik nog, 60W gloeilamp, laat ik wat meer licht nemen en voor de 610lumen gaan van Baileys. 2700K dus warm licht… Ik weet niet of de fabrikant deze lamp wel eens getest heeft, maar je wordt bijna verblind door het licht. Onmogelijk om normaal in de spiegel te kijken, zo fel is het. Lijkt me niet de bedoeling. Wel handig als garagelamp of zo, maar dus niet boven de spiegel.

Nummer 2 besteld. De versie van Sylvania. 480lumen zou dan wel moeten werken. Wederom 2700K. Deze lamp kreeg ik niet goed aan de praat. De fittingen leken te kort om in het oude model wandlamp te passen. Soms brandde de lamp wel, en dan nog steeds werd de badkamer omgetoverd tot een ziekenhuis. En dat met 1 lamp. Best knap….

Nummer 3 was de Philips buis van maar 375lumen (over wattages praat ik hier niet, want dat is moeilijk vergelijkbaar). Natuurlijk ook weer 2700K kleurtemperatuur. Tot nu toe de beste led versie, waarbij de zonnebril niet direct op hoeft, alleen vinden wij het nog steeds veel te fel. 375 v. 310 lumen zou niet zo’n heel groot verschil moeten zijn, maar het is dus een wereld van verschil.

Het vreemdste hierbij, naast de bizarre felheid van het licht, is dat het licht veel contrasten (en dus schaduw) geeft op je gezicht. Waar de gloeilamp een egaal mat licht geeft. Ik heb geprobeerd dat in 2 foto’s duidelijk te maken. Kijk niet zo blij, sorry, maar het is wel goed zichtbaar. Het licht op de achtergrond komt van de opbouwspot op het plafond. Links de LED variant, rechts de gloeilamp variant (gezicht ook iets verder van de spiegel). Bij welke vind je mij het gezondste er uit zien?

 

Kortom (of eigenlijk langom), weer een LED misser helaas. Zo wordt het nog steeds heel moeilijk gemaakt om als je uitgaat van de lichtkwaliteit  van de gloeilamp, dit in LED op een prettige manier toe te kunnen passen en normaal te kunnen gebruiken.

Het trieste blijft dan dat ik nu al die gloeilamp niet meer kan kopen. Wat zal het donker worden om ons heen. Niet alleen door de wintertijd.

 

Zonnige groet,

Bart Froeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s