Verleddering

Verleddering…Een nieuw Nederlandsch woord. Misschien wel hét woord voor 2018? Verledderen (zelfstandig naamwoord: “verleddering”) betekent: je huidige verlichting veranderen in of omzetten naar led-verlichting met behulp van bestaande lichtbronnen. Bijvoorbeeld in “Het verledderen van je woonhuis”.

Veel consumenten komen in de winkel vragen naar LED oplossingen voor bestaande lampen. Armaturen waar nu meestal gloei- of halogeenlampen in zitten. Om de aarde te redden (lees de aandeelhouders van grote bedrijven nog meer te laten verdienen), willen deze klanten op dezelfde manier als vroeger, hun huis verlichten en verwachten dan dat dit met LED hetzelfde licht geeft, maar dan alleen minder energie kost.

Het vervangen van de lichtbronnen in een armatuur kan met zogenaamde retrofit lichtbronnen. Dus het armatuur blijft zitten, alleen komt er dan een andere lichtbron in.

De lichtindustrie heeft beloofd aan de Europese Unie dat er geen armaturen weggegooid hoeven te worden bij het verbieden van gloei- en halogeenlampen. Maar daar gaat het vooralsnog helaas mis. Niet alleen is de vormgeving, de grootte en de manier waarop de retrofit lampen licht geven, niet hetzelfde als bij halogeen- en gloeilampen. Maar er zijn tot nu toe ook slechts een paar retrofit lampen op de markt die voldoende licht geven, net zo makkelijk dimbaar zijn en een beetje in de buurt komen van de 100% kleurweergave van het oude gloeilicht.

Dimmen is een led-issue. En bij veel retrofit lampen zit er nog een stuk afdichting waardoor het licht niet overal uitgestraald wordt.

lichtisleven 39-2017 verledderen 10

Vooruitlopend op het verbod van halogeenverlichting in september 2018, zijn veel van deze lichtbronnen nu al niet meer leverbaar. De keuze voor een vergelijkbare led lamp wordt daarmee opgedrongen.

 

Een overzicht van de meest gebruikte en beschikbare retrofit lampen ten opzichten van hun gloei- of halogeenequivalent.

Voorzover mijn kennis nu reikt, zijn eigenlijk alleen voor de 230V GU10 en de AR111 12V fittingen behoorlijke led lampen beschikbaar.

Voor de MR16 12V en de AR70 12V lichtbronnen is nog niet genoeg keus en kwaliteit beschikbaar.

Redelijk gaat het ook als je E27 gloeilampen wilt vervangen voor retrofit led lampen. Veel keus, nog meer verschil in LED tussen de merken en de types en prijzen (variërend tussen 5 en 50 euro). Hier zijn de meeste modellen in te koop, maar vooral bij matte lampen meestal zonder volledig glazen behuizing.

lichtisleven 39-2017 verledderen 3

Moeilijker wordt het al als je een kleine E14 40W gloeilamp met zacht 2700K licht en mat glas wilt vervangen voor een vergelijkbare led lamp. 400lumen is kennelijk nog te veel voor de kleine vorm.

lichtisleven 39-2017 verledderen 2

Echt moeilijk wordt het vooral bij de R7S fittingen (de staafhalogeen van 230V die tot wel 500W een zee van licht kan geven en perfect dimbaar is). De led vervangers geven vooral groen of wittig licht en belangrijker, ze geven nog niet genoeg licht (misschien dat ze de 60W halogeen net evenaren qua lumenstroom).

Dramatisch wordt het bij de vervanging van de -kleine R7S fittingen (78mm), -de E27/B15d/E14 230V halolux lampen, -de G9 lampjes (230V halogeen) en -de kleinere 12V matte en heldere steekhalogeen lampen.

Waar halogeen in dergelijk kleine of smalle vormen heel veel licht kan geven in een perfecte kleurweergave en dimbaarheid, geven de led vervangers nauwelijks tot weinig licht. Bij de ledvervangers zie je een bijna naargeestig zielig licht uit het lichtbronnetje komen. Raar dat vooral de hogere lumenstromen in LED niet gehaald worden, maar toch moet je die LED dan kopen omdat de halogeen (vooral alle matte halogeenlampen) niet meer leverbaar is.

 

Ik kijk uit naar Light&Building (maart 2018) in Frankfurt waar de nieuwste modellen gepresenteerd zullen worden. Hopelijk is er weer een inhaalslag voor de retrofit led lampen te zien. Je wil ook geen nee hoeven te verkopen als mensen iets nodig hebben.

lichtisleven 39-2017 verledderen 13

Met led kan je de prachtigste ontwerpen maken, licht van heel warm naar heel wit laten gaan, maar als vervanger van de gloei- en halogeenlamp is het nog geen vergelijkingsmateriaal. Wederom een reden waarom in 2018 helemaal geen halogeen lampen verboden moeten worden.

 

Verleddering wordt zo verloedering.

 

 

zonnige groet,

Bart Froeling

 

Een Reactie op “Verleddering

  1. Ik merk dat het verschil tussen led en halogeen/gloeilamp zit in de frequentie van het licht. De nieuwe led lampen (die types met die grote bollen en zacht geel licht) mogen dan wel een mooi zacht licht geven maar als je er lang naar kijkt klopt er toch iets niet. Mijn hersens reageren er totaal anders op.De kleur licht is op het eerste gezicht mooi maar ik ‘ervaar’ het niet. De gloeilampen van dat type die er waren gaven mij een ‘zalvend’ gevoel in mijn hoofd. De ledlampen doen dat niet. Het gloeilampverbod is een misdaad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s