Google eert Jan Ingenhousz (familie uit Breda)

8 december 1730 werd Jan Ingenhousz geboren in Breda. Niet alleen is hij één van de beroemdste inwoners uit de geschiedenis van Breda (ook al weet bijna niemand dat), maar hij is ook een oud familielid van mij (mijn oma was een Ingenhousz).

lichtisleven 43-2017 jan ingenhousz4

Hoe bijzonder dat op 8 december Google een heuse Doodle heeft gewijd aan onze Jan :-).

lichtisleven 43-2017 jan ingenhousz google doodle

Dat doet Google natuurlijk niet zomaar… Wel bizar dat het 287 jaar na zijn geboorte gebeurt, en niet bijvoorbeeld bij zijn 300ste geboortedag… de wegen van Google zijn ondoorgrondelijk.

Ik heb al eerder een lichtblog aan hem gewijd. Van huis uit was hij arts, iets wat nog steeds veel voorkomt in de familie, en ook natuuronderzoeker. Op dit laatste gebied heeft hij ontdekt dat planten licht nodig hebben voor fotosynthese waarmee de luchtkwaliteit beïnvloed wordt. Als ontdekker van fotosynthese is hij mijn geniale genen-bepalend lichtend voorbeeld.  Het is goed te weten dat mijn gevoel voor licht geen aangeleerd gedrag is maar vanuit mijn genen (en ogen) komt :-).

lichtisleven 43-2017 jan ingenhousz bf

In Breda is er een plein naar hem vernoemd. Een groot deel van zijn leven heeft hij in Oostenrijk en Engeland gewoond. Hij is op 7 september 1799 in Calne (Engeland) overleden.

Jan Ingenhousz noemde zichzelf Natuurfilosoof, wat voor ons is in feite hetzelfde is als een wetenschapper. Naast de ontdekking van het biochemische proces van fotosynthese is hij ook bekend van de inenting tegen pokken.

lichtisleven 43-2017 jan ingenhousz alchetron postzegel

Een mooi verhaal over hem heeft Tim Kraaijvanger 8 december op de site van Scientias geplaatst onder de toepasselijke titel: [Jan Ingenhousz: de natuurfilosoof die fotosynthese bij planten aan het licht bracht].

Ook is er in 2012 een boek verschenen over de ontdekking van fotosynthese door Ingenhousz. Schrijver is Geerdt Magiels en zijn boek heet: [van zonlicht tot inzicht- hoe Jan Ingenhousz het geheim van het bladgroen ontdekte].

Het mooie aan de ontdekking van fotosynthese is dat hieruit ook weer blijkt dat er zonder licht geen leven op aarde is!

Door Google is hij, terecht, zelf nog een beetje meer in het licht gezet. Benieuwd of er nog meer over licht aan het licht gaat komen vanuit onze familieroots. Wordt vervolgd…

 

Zonnige groet,

Bart Froeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s