Bijziendheid door gebrek aan daglicht

In 1 week tijd 2 alarmerende berichten over ons leven met kunstlicht.

Eerst een RTL Z-doc met als titel “de gevaren van kunstlicht” op vrijdag 9 december jl. en daarna in de NRC van woensdag 13 december een 3-tal artikelen over de forse toename van bijziendheid en zelfs blindheid als gevolg van het gebrek aan daglicht.

lichtisleven 44-2017 blind door kunstlicht10

De Z-doc werd helaas 1x uitgezonden en op een ongebruikelijk tijdstip waar je liever met meer ontspannen zaken bezig bent, namelijk op een vrijdagavond laat. Ik heb een deel ervan kunnen zien en de strekking was eigenlijk al direct duidelijk. Sinds de opkomst van het kunstlicht in de jaren ’70 zijn we steeds meer door kunstlicht beïnvloed geraakt omdat we overal om ons heen kunstlicht zien.

lichtisleven 44-2017 blind door kunstlicht17

Dag in dag uit, 24 uur per dag. Dit heeft een desastreuze werking op onze biologische klok. Veel, waarschijnlijk heel veel, mensen hebben een verstoord bioritme doordat ze met name in de avonduren teveel blauw licht binnen krijgen. En met de komst van LED licht in ons leven, is dat alleen maar erger geworden!

lichtisleven 44-2017 blind door kunstlicht16

Je bioritme kun je misschien nog herstellen met wat ik een daglicht-dieet noem: “Leef volgens het dagritme van de natuur, kom zo veel mogelijk buiten in het daglicht en gebruik in de avonduren alleen biologisch licht van gloeilampen en vuur. En ga op tijd slapen zodat je met het begin van een nieuwe dag van licht weer fit op kan staan“.

lichtisleven 44-2017 blind door kunstlicht15

Vooralsnog niet meer te herstellen zijn je ogen als je bijziend of blind bent geworden.

lichtisleven 44-2017 blind door kunstlicht13

 

Geen verrassing, maar wel bijzonder heftig waren dan ook de artikelen van de NRC een paar dagen later over de toename van bijziendheid en blindheid bij hele bevolkingsgroepen. Vooral in Azië heeft meer dan 90% van de jongeren een bril. Maar ook in Europa is het aantal bijzienden epidemisch gestegen.

lichtisleven 44-2017 blind door kunstlicht12

 

De waarschuwing van hoogleraar Oogheelkunde Caroline Klaver c.s. dat al dat kijken op schermpjes verstrekkende gevolgen heeft op de ogen van veel kinderen, komt best hard aan. Bijziendheid is dus een epidemie aan het worden. Als je eenmaal bijziend geworden bent, kan je oog (als ik het goed begrepen heb) zich van rond naar ovaal veranderen en word je steeds meer bijziender. Met, voor een bepaalde groep mensen, uiteindelijk blindheid tot gevolg.

lichtisleven 44-2017 blind door kunstlicht1

Dat is best ongelofelijk. We hebben gratis daglicht. Licht waar alles bij groeit & bloeit.

lichtisleven 44-2017 blind door kunstlicht2

Maar onze maatschappij lijkt het spoor volledig bijster te zijn. Kinderen zitten al vroeg in de ratrace om mee te kunnen met de steeds hogere wensen en eisen van ouders zonder nog buiten te kunnen spelen. Lange schooldagen met veel huiswerk. Tegelijk mogen ze door de “gevaarlijke” buitenwereld niet meer vrij naar buiten en als ze kunnen spelen, spelen ze dus meestal binnen. En spelen is tegenwoordig kijken op beeldschermen (tablet, computer, gsm, tv).

Vanuit mijn visie komt daar nog het inferieure kunstlicht op veel scholen maar ook in winkels en kantoren, bij. Wat ook niet bepaald bevordelijk is voor het welzijn van ogen.

Kinderen en volwassenen komen veel te weinig buiten in het meest vitale licht dat er is: daglicht. De beste remedie is je kind en jezelf op een buitensportclub aanmelden waarbij de trainingen en wedstrijden voornamelijk in het daglicht gespeeld worden.

En in mijn ogen zou het ook heilzaam zijn als alle scholen (en alle werkplekken in een gebouw) overdag van 12 tot 14uur pauze nemen om de kinderen en volwassenen naar buiten te kunnen laten gaan. Om te spelen, te sporten, te praten. Te leven.

 

lichtisleven 44-2017 blind door kunstlicht19

Mijn boodschap voor kerst 2017 is niet alleen vrede op aarde (leuke utopie…), maar vooral:

“zorg dat je minimaal 1 tot 2 uur per dag in het volle daglicht buiten bent !”

 

Hiermee krijg je ook wat meer vitamine D binnen. Steeds duidelijker wordt namelijk dat we aan dit levenselixer een groot gebrek hebben (waarover in een volgende blog meer).

Geniet van de feestelijke dagen, maar vergeet het daglicht niet.

lichtisleven 44-2017 blind door kunstlicht9

 

zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s