Kerstboodschap

Kerst. De één kijkt halsreikend uit naar deze tijd van het jaar terwijl de ander nog bezig is met de verwerking van vorig jaar: Kerstmis en alle “gezelligheid” waar je in opgezogen wordt.

lichtisleven 45-2017 kerstboodschap10

Eén van de belangrijkste kenmerken van deze periode is natuurlijk het LICHT. Kunstlicht is noodzakelijker in de donkerste periode van het jaar. Meer kunstlicht dan wenselijk om bij te leven. Alleen gaat het bij alle versieringen vooral om lichtsferen.

lichtisleven 45-2017 kerstboodschap4

Mensen versieren hun huis, tuin en pleinen uitbundiger dan ooit. Veel licht in bomen, als straatversiering, kerstverlichting in en om het huis. En dan natuurlijk ook nog in de kerstboom zelf. Een en al gezelligheid ?

lichtisleven 45-2017 kerstboodschap8

Van vroeger uit zijn de afbeeldingen en prenten bekend waarbij er ook geschaatst kan worden en je jezelf kon verwarmen met koek en zopie.  Onbewust was het licht op die prenten ook al gezellig. Een moderne designkerstboom geeft toch een ander beeld dan het gefröbel en gekneuter van zelfgemaakte dingen.

lichtisleven 45-2017 kerstboodschap12

Wist je trouwens wat zopie is in de koek en zopie?

Volgens Wikipedia: In de 17e tot en met de 19e eeuw bestond zopie uit een mengsel van bockbier en rum. Door aan dit mengsel eieren, kaneel en kruidnagelen toe te voegen en vervolgens te verwarmen, ontstaat zopie. Later, in de 20e eeuw, werd in een koek-en-zopietentje vaak warme punch verkocht.

Het originele recept voor zopie is als volgt:

Ingrediënten

  • 1 liter bier
  • 1 pijpje kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 plakjes citroen
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 dl rum

Bereiding

Breng het bier samen met het pijpje kaneel, kruidnagels en citroen aan de kook. Laat het geheel dan ongeveer 20 minuten op een zeer zacht pitje doortrekken. Roer de suiker met de eieren los en bind hiermee het bier. Voeg op het laatst de rum toe. Heet drinken!

Klinkt best smakelijk 🙂

Terug naar het licht.

Op donderdagavond werk ik altijd de koopavond. Sinds deze week is er op de grote markt in het centrum van Breda een heus Winterland ontstaan, net als op de Parade in Den Bosch.lichtisleven 45-2017 kerstboodschap1En ik verwacht eigenlijk dat bijna ieder zichzelf respecterende plaats een Winterland heeft opgezet. In het kielzog van de populaire Duitse kerstmarkten is Winterland of de Hollandsche Kerstmarkt, de nieuwe Hollandse kneuterigheid om nog gezelliger de lichtjestijd te kunnen beleven. Lekker schaatsen, warme snacks en hete drankjes.

Ligt het aan mij, of trekt dit veel meer mensen naar de stad? Het was in Breda de afgelopen week in ieder geval veel drukker dan normaal. Een hang van mensen naar gemoedelijke tijden? Even weg van de negatieve nieuwsberichten van het afgelopen jaar?

lichtisleven 45-2017 kerstboodschap2

 

Zelf zou ik liever met mijn hebben en houden in een zonniger of sneeuwrijker oord zitten, vooral als het daar ook langer licht is. De kortste dag van het jaar is gelukkig wel weer achter de rug, en nee deze dag duurt ook 24 uur :-).

 

Een kerst-believer of -ontvluchter, deze tijd staat toch ook een beetje in het teken van het afgelopen jaar en het komende jaar. Ga wat doen met geliefden, familie of vrienden.  Zet je eigen eisen daarbij even in de ijskast. Maak het leuk voor een ander. Je krijgt wat je geeft. Dan wordt het ook leuk voor jou. Vanuit bezinning, saamhorigheid en warmte. Schermen uit en echte aandacht voor elkaar. Dat bespaart ook nog eens energie. Want al die kerstverlichting is extra energiegebruik waar normaal gesproken geen lamp brandt.

Mijn voorstel is om wat meer tijd voor elkaar uit te trekken. Gewoon inplannen. Want geen tijd bestaat niet, het is altijd een kwestie van prioritijd !

Samen voor een knapperend haardvuur maakt een mens vriendelijker, openhartiger en empathischer. Wat dat betreft is zo’n donkere periode toch zo slecht nog niet.

lichtisleven 45-2017 kerstboodschap3

Kijk in het vuur en bedenk dan wat je afgelopen jaar geleerd hebt en waar je dankbaar voor bent. Deel dat met je naasten.

Kijk in het vuur vooruit naar datgene wat je graag nog wilt ontdekken en meemaken. Zie het voor je en het kan gebeuren. Focus je op het positieve, dat houd je vitaler.

Kijk in het vuur en geniet van het nu. Want je leeft altijd in het nu. Voel de warmte en zie het licht.

 

Tip voor 2018: Zorg voor zoveel mogelijk daglicht in je leven. Licht is Leven !

 

Fijne kerstdagen.

 

zonnige kerstgroet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s