2018 : het jaar van de ZON !

ZO. Nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen. ZONodig met veranderingen. Het liefst ZONder de dagelijkse stroom aan negatieve berichten.  ZONdag als favoriete dag van de week. En ZO Nu en dan ZONdigen. Maar vooral zo vaak als het kan: de ZON in!

2018 wordt het jaar van de ZON !

lichtisleven 46-2017 zonnig 20187

Zoals jullie intussen van mij weten, is vanuit mijn visie de basis van Licht is Leven: onze ZON ! Want de ZON maakt je leven geZONder, fitter, vitaler, vriendelijker en vruchtbaarder. ZONder ZON geen leven op aarde.

lichtisleven 46-2017 zonnig 20182

2018 wordt als het aan mij ligt, ook het jaar van de eerlijke boodschap. Geld niet langer meer als drijfveer om mens en planeet uit te buiten ten gunste van jezelf en het bedrijf.

Op weg naar een nieuwe economie! Omdat we de afgelopen 200jaar al bijna alles uitgebuit en opgemaakt hebben wat de aarde met behulp van het ZONlicht in miljarden jaren opgebouwd heeft. En met de groei van de bevolking zal dat niet verminderen.

Zijn LED kassen voor het kweken van voedsel dan een goede oplossing?

lichtisleven 46-2017 zonnig 20181

Wel als het gaat om zo min mogelijk transport te hoeven hebben van goederen en voedsel. Zo min mogelijk oppervlak van de aarde hoeven te gebruiken om voedsel te kweken. En vooral omdat we daardoor misschien veel meer groenten gaan eten in plaats van vlees en vis. Maar in mijn ogen zijn led-kassen niet de oplossing als het gaat om de kwaliteit van voedsel. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat als je niet volgens de principes van de natuur voedsel verbouwt, je geen biologisch voedsel creëert maar synthetisch voedsel. Vulling in plaats van voeding. Net als het meeste voedsel dat we via supermarkten en fastfood ketens tot ons krijgen.

Zo is het ook met licht.

lichtisleven 46-2017 zonnig 20185

We moeten van de fabrikanten (en de mensen die daar aan de touwtjes trekken) vooral zoveel mogelijk synthetisch licht toepassen, waar je overdag gratis en geZONd daglicht hebt. ’s Avonds maakt dit licht je niet fitter. Ik denk zelfs dat we straks ook kanker gaan krijgen door al dat synthetische licht dat steeds meer tot ons komt. Net als dat slecht voedsel nu een grote veroorzaker is van de zieke mensch.

Wat is er aan deze “synthetische” spiraal te doen? Steeds meer geluiden spreken over de circulaire economie. Geen vervuilende en synthetische producten meer produceren voor de afvalberg, maar volledige circulatie van de grondstoffen in producten. Zie hier een informatief filmpje over de circulaire economie dat ik op de site van changedriver.nl tegen kwam. Gemaakt door de Ellen MacArthur Foundation.

circulaire-economie-705x397

Klinkt veelbelovend. Net als cradle-to-cradle onze ogen een beetje geopend heeft een aantal jaar geleden. Maar zolang dit vanuit geld geregeerd en geregeld wordt, zal ook de circulaire economie niet echt het licht zijn. Toch zou het mooi zijn als er vanuit oprechte en eerlijke intenties een grote stroming ontstaat die het biobased-circulaire als gedachtengoed omarmt en er daadwerkelijk naar handelt.

Bijna alle oplossingen hebben energie nodig. Alles begint hierbij dan ook met de manier waarop we energie opwekken. Laten we nu echt stoppen met kolencentrales en andere zwaar vervuilende manieren om energie op te wekken.

lichtisleven 46-2017 zonnig 20188

Niet omdat het goedkoper is, maar omdat je beter kan investeren in een schonere toekomst. Als we CO2 moeten verminderen, dan doe je dat niet door het verbieden van een biologische gloeilamp. Dan doe je dat door schone energie op te wekken. Er zijn al voldoende duurzame mogelijkheden. Kwestie van prioriteiten stellen. Als we maar willen!

Over prioriteiten gesproken. Als er een ramp gebeurt, kan er opeens veel en snel geregeld worden. Dan is er altijd direct geld beschikbaar. Ik vind het aantal mensen dat de diagnose kanker krijgt, verschrikkelijk groot. Het wordt de hoogste tijd om structureel iets aan deze ramp te doen. Maar laten we de oplossing dan niet zoeken in nog meer medicijnen, maar zoek het in het aanpakken van de oorzaken: slecht (synthetisch) eten, weinig bewegen, stress en te weinig daglicht.

Duurzame energie, biologisch voedsel, meer buiten bewegen en verminderen van stress zouden de hoogste prioriteiten moeten hebben. Vanuit de politiek en onszelf.

In mijn ogen begint dat bij de ZON.

lichtisleven 46-2017 zonnig 20186

Promoot eerlijk voedsel gemaakt door de ZON (en nee, een verhoging van het BTW tarief op dit voedsel werkt dan zeker niet mee!). Promoot dat mensen overdag meer naar buiten moeten, de ZON in en bewegen. Promoot dat mensen minder stress krijgen door ze beter te verlichten. Het kan met de ZON. Gratis en voor niets!

 

2018 : het jaar van de ZON !

En ik denk de jaren daarna ook, maar dat zien we volgend jaar wel weer 🙂

 

Ik wens iedereen een mooi, geZONd, stralend en ZONNIG 2018! 

lichtisleven 46-2017 zonnig 20183

ZONnige groet,

Bart Froeling

 

p.s. dank aan alle trouwe lezers en likers van mijn lichtblog! In 2017 is het aantal volgers meer dan verdubbeld. Ik hoop dat dit in 2018 weer lukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s