De Kring-Led-Winkel

Afgelopen week was de CES, de toonaangevende techniekbeurs in Las Vegas. Maar liefst 180.000 bezoekers hebben daar life de strijd gezien tussen Google & Amazon.

lichtisleven 02-2018 KringLedWinkel3

De strijd gaat over spraakgestuurde “slimme” apparaten in je huis. Google heeft daarvoor “Hey Google”  gelanceerd en Amazon had al hun Alexa.  Met deze internetgestuurde systemen kun je alle apparaten die hiermee kunnen werken, met je stem bedienen.

lichtisleven 02-2018 KringLedWinkel1

lichtisleven 02-2018 KringLedWinkel2

Kom je thuis zeg je “hey google: open de gordijnen, of hey google: doe het licht aan”. Of zeg je “Alexa ik wil muziek luisten”. Indrukwekkend gegeven. Iets uit een Back-to-the-Future film maar dan nu al werkelijkheid!

Belangrijkste item dat hierbij een rol speelt, is natuurlijk de verlichting in huis. De armetierige LED lampen van Amazon en Google (lichtkwaliteit speelt geen rol, alleen kleur en felheid) zijn straks de enige lampen die hierop werken en als je dan toch spraakgestuurd wilt leven, is dit een must. Google of Amazon wil straks ons leven nog verder bepalen door ons te verlichten.

Hoera. Ik kan niet wachten… Oh nee, toch wel.

Want wat moet er gebeuren met al die goedwillende consumenten die de afgelopen paar jaar hun hele vermogen in technisch hoogstaande LED verlichting voor thuis hebben gestopt? Die zijn overgestapt op dure smartlighting als het Philips’ Hue systeem of IKEA’s slimme led lampen? Deze lampen gaan nooit meer kapot als we de fabrikanten mogen geloven, en waarom zouden we dit niet doen?….

Over een tijdje wordt een nieuwe lamp net zoiets als een nieuw kledingstuk. Je hebt het niet nodig, maar je wordt verleid door reclame en toekomstige wanhoop als je niet meedoet met deze lichtrace. En dan ligt je kast voor je het weet vol met goede, maar ongebruikte producten. Net als je nu waarschijnlijk gemiddeld 4 ongebruikte, maar nog werkende oude GSM’s in je lade hebt liggen.

De Circulaire- of Donut-economie heeft zo geen enkel nut. Spullen moeten worden kunnen teruggegeven voor her- of refurbished gebruik.

Ik stel voor dat we daarom een kringloopwinkel voor led lampen oprichten. De KringLedWinkel :-).

lichtisleven 02-2018 KringLedWinkel5

Grootste grap en tegelijk heel serieus was het bericht dat door hevige regenval de beursvloer te nat geworden was en dat de wifi/internet het niet deed waardoor het licht niet aan kon. Daar sta je dan met je goede bedoelingen te roepen tot je een ons weegt. Had Hey of Alexa niet kunnen voorspellen dat het zo hard zou gaan regenen!? En wat als de stroom echt uitvalt?

Misschien een idee om toch ook een lichtknopje in huis te houden om niet afhankelijk te zijn van draadloos leven? En wat kaarsen en zaklantaarns voor als de stroom helemaal is uitgevallen?

Kunstlicht is in 10 jaar tijd van een noodzakelijk goed steeds meer een luxe product geworden.

lichtisleven 02-2018 KringLedWinkel4

Ik zou liever zien dat de aandacht naar lichtkwaliteit (gezondheid) gaat en pas als dat geregeld is, kunnen we technisch vooruit.

 

Zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s