Lichtfestivals

Nu de echte donkere periode achter ons ligt en we naar voren kijken, het licht tegemoet, kijk ik graag nog even terug op 1 fenomeen: Lichtfestivals.

Na zondag 4 februari is het even afgelopen met het lichtfestivalseizoen 2017 bij ons in de buurt. In Berlijn werd in oktober al het lichtfestivalseizoen afgetrapt. Begin november was Glow Eindhoven aan de beurt. Begin december het Fête des Lumierès in Lyon en van 30 november tot 21 januari het Amsterdam Light Festival. Afsluiter is het lichtfestival in Gent (België) (31 januari t/m 4 februari).lichtisleven 03-2018 lichtfestival Bands_of_Friendship

Dat licht aantrekkingskracht heeft weten we intussen. Maar lichtfestivals lijken een nieuw soort toeristische trekpleister geworden. Bij Glow 2017 kwamen in 9 dagen 740.000 mensen naar Eindhoven. Lyon trekt in 4 dagen tijd maar liefst 1,8 miljoen toeschouwers. En Amsterdam trekt in 53 dagen zowel te voet als op het water 900.000 bezoekers. Amsterdam Lightfestival bestaat pas 6 jaar. In 6 jaar tijd van 0 naar 900.000 toeschouwers. Best ongelofelijk en bijzonder.

Licht is magisch. Lichtfestivals laten mensen even vluchten uit de harde realiteit.  Licht leeft en beweegt. Voor als je wilt zien wat je gemist hebt of er geen genoeg van krijgt, zijn er nog wat filmpjes en foto’s te zien.

Het filmpje Innerspace laat een bijzonder verhaal zien van het lichtfestival in Amsterdam.

Lyon is te bekijken in dit filmpje en via deze link.

Eindhoven’s Glow is hier in een korte samenvatting te zien.

Gent heeft ook een eigen website met informatie en beelden.

Evenals Berlijn.Arts Brandenburg Gate Architecture Building Antique

Ik hoop dat jullie hebben kunnen genieten van lichtkunst in optima forma. Zo niet, dan weten we zeker dat er in oktober 2018 weer een nieuwe ronde met nieuwe sprakeloos- makende lichtkunstwerken te zien zullen zijn. Mogelijk in nog meer steden. Want licht leeft niet alleen… licht levert nog wat op ook (voor de gemeentelijke kassa’s).

 

Zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s