Pas op voor tijdschakelaar tijdens vakantie!

Vorige week heerlijk een paar dagen wezen skiën. Het mooiste licht dat er is: op een besneeuwde berg staan in de volle zon en dan die blauwer dan blauwe lucht zien. Als je daar niet blij van wordt…. 🙂

lichtisleven 08-2018 tijdschakelaar1

Niet blij word je als er bij je wordt ingebroken tijdens je vakantie.

lichtisleven 08-2018 tijdschakelaar4

Dieven houden niet van licht. Om inbraak te voorkomen hebben we thuis al de nodige maatregelen getroffen. Zoals verlichting die vanzelf aangaat bij beweging en andere verlichting die op een schemersensor schakelt. Hiervoor zijn tegenwoordig overigens prima led oplossingen te koop.

lichtisleven 08-2018 tijdschakelaar5

Wat wel interessant is, hoe nou zo’n bewegingsmelder werkt. Volgens de Quest gaat dit door middel van infraroodstraling. Ieder warmbloedig wezen zendt infraroodstralen uit. De sensoren geven zodra ze hier wat van opvangen, een stroompje af. Maar dat gebeurt ook bij objecten die niet bewegen. Voor het meten van beweging,  zendt de sensor infraroodstralen in de gekozen ruimte uit. Beweging wordt gemeten door verschillen waar te nemen. Het totale gebied wordt opgedeeld in kleine stukjes. Pas als het signaal in 1 van die gebiedjes zwakker wordt en in het volgende gebiedje juist sterker wordt, weet de sensor dat er iets beweegt. En als dat gemeten wordt, weet de sensor dat de lamp aan moet (wel afstellen zodat deze na een tijdje weer uit gaat!).

 

Een andere manier om inbraak tegen te gaan, is om het huis bewoond te laten lijken. Dit doe je door het licht op gezette tijden aan- en uit te doen dmv schakelklokken (=tijdschakelaars) of de programmeerbare varianten hiervan. Nadeel bij de simpelste schakelklokken is dat ze elke dag op dezelfde tijd dezelfde lampen aan en weer uit zetten. Programmeerbare schakelklokken kunnen verschillende lampen op verschillende tijden aan- en uit doen.

lichtisleven 08-2018 tijdschakelaar6

 

Alleen hebben we tegenwoordig een probleem erbij. Doordat we steeds meer synthetische LED verlichting moeten toepassen, komen er ook meer lampen die niet meer aangaan als de stroom centraal uit- en weer aangezet wordt. Deze lampen moeten te allen tijden weer geactiveerd worden door menselijk handelen omdat er een sensor bediend moet worden, zoals bij deze prachtige lampen van Vibia. In de voet zit een sensordimmer.lichtisleven 08-2018 tijdschakelaar3

Maar ook een gewone snoerdimmer voor led lampen werkt dan niet meer.lichtisleven 08-2018 tijdschakelaar2

De techniek van met name de dimmers voor deze lampen is heel anders dan van conventionele dimmers en schakelaars. Als ik de lampen bij LA Breda ’s ochtends aanzet vanuit de meterkast, moet ik een extra rondje lopen om deze lampen apart aan te doen. Te activeren dus.

 

Maak het dieven niet makkelijker en controleer dus voor vertrek eerst zelf of de gekozen lampen wel op de tijdschakelaar werken!

 

De beste methode blijft misschien dan toch de ouderwetse “burenmethode”. Met goede buren afspreken dat ze de post uit de brievenbus halen, de gordijnen onregelmatig open en dicht doen en de lampen op flexibele tijden aan en uit doen. Vraag dan ook of ze de deuren controleren op stokken e.a. materialen die alsnog verraden dat je niet thuis bent (geweest) als ze een dag overslaan. Wij hebben zulke geweldige buren. En door het gebruik van biologisch licht hebben we ook geen problemen met schakelklokken.

 

Zonnige en Veilige groet,

Bart Froeling

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s