Vorige week weer tot over mijn ogen in het licht gezeten. De 2-jaarlijkse immense lichtbeurs Light&Building opende in Frankfurt zijn deuren voor de 220.000 bezoekers uit 177 landen die er van 18-23 maart 2018 geweest zijn.
In 3 dagen tijd zie je veel, heel veel licht voorbijkomen. Heel veel van hetzelfde ook. Maar tussen al ditzelfde, waren er ook deze editie weer een paar echte parels en schitterende trends te ontdekken. Met een koffer vol informatie en nog veel meer indrukken en beelden ben ik weer thuis gekomen.
Hieronder een kort verslag vanuit de 7 trends die ik gesignaleerd heb.
- Groei Licht
- Klein, kleiner, fijnst
- Human Centric Light
- Li-Fi
- Lichtkunst
- Kleurrijk licht
- Akoestisch Licht
#1. Groeilicht.
Met de overname van alle overige lichtbronnen door led-licht en de mogelijkheden van led, zijn er ook meerdere fabrikanten die zich richten op led als groeilicht. Met het idee dat honger de wereld uit moet door meer voedsel te produceren, een in mijn ogen overigens ongepast idee, wordt nu led licht gebruikt om snel zo veel mogelijk planten voor consumptief gebruik te kunnen laten groeien. Voedsel of vulling? Ik vind het interessant dat het mogelijk is met uitgekiende verlichting elk specifiek plantje dat licht te geven waarbij het snelste groeit. Ook interessant is dat met dit licht je niet meer hele grote stukken land voor landbouw hoeft te gebruiken, maar gewoon in een led-flat de planten kan laten groeien. Heel nieuwsgierig ben ik naar de hoeveelheid vitamine en mineralen in deze plof-planten vergeleken met planten die wel echt zonlicht gehad hebben en in de frisse lucht opgegroeid zijn. De toekomst zal het uitwijzen. Het aanbod is vooral gericht op lichtbakken van led met verschillende kleurschema’s. Een enkeling heeft een armatuur ontworpen waar het groeisel onderdeel is van het ontwerp. Prachtig!
#2. Klein, kleiner, fijnst.
Een ander uitvloeisel van de led-ontwikkeling is dat er nu nog kleinere armaturen ontwikkeld kunnen worden. Dat zie je dan ook terug in miniscuul kleine lampjes. Ook voor restaurants een bijzondere toepassing. Fijn dat er bijv. railsystemen zijn gekomen waar je onzichtbaar de armaturen op elk willekeurig punt in kan klikken. Dat maakt mijn lichtplannen een stuk flexibeler en nog subtieler. Ook echt nieuw is een systeem van Davide Groppi waarbij de elektriciteitsdraad een flexibel element is dat plat op de muur niet alleen technisch hoogstaand, maar ook grafisch een mooi beeld oplevert. Ook hebben ze deze muurkabel met aanklikbare elementen. Echt fijn 🙂
#3. Human Centric Light.
Wat al een tijdje aan de gang is, en nu door elk zichzelf respecterende fabrikant toegepast wordt, is Human Centric Lighting. Licht wordt eindelijk als een belangrijk onderdeel van het welzijn van mensen gezien. Onze biologische klok kan door slecht licht dusdanig beïnvloed worden dat we ontregeld raken. Human Centric Lighting is erop gericht op met kunstlicht, ons bioritme te volgen. ’s Ochtends blauw licht, wat gedurende de dag, net als het zonlicht, steeds warmer wordt qua kleur om als licht met lage kleurtemperatuur (2000K bijv) te doven om ons vervolgens de o zo belangrijke donkere nacht in te laten gaan. De bijzondere en prijswinnende bureaulamp Bicult van Trilux is een mooi voorbeeld hoe dit soort licht in kantoren gebruikt zal gaan worden. Blijft nog zoeken naar een manier om mensen die juist ’s nachts moeten werken goed te verlichten. Louter op basis van kleurtemperatuur van het licht zonder rekening te houden met de daadwerkelijk tijd van de dag en dus je bioritme is in mijn ogen geen goede ontwikkeling.
#Li-Fi.
Wat wel nog in de kinderschoenen staat, is Li-Fi. De mogelijke toekomstige opvolger van Wi-Fi. Als we straks overal glasvezel hebben liggen, kunnen de lichtbronnen dusdanig aangepast worden waardoor ze als verbinder en doorvoerluik gaan fungeren van het internet. Downlaoden en Uploaden wat 100x zo snel moet gaan tov ons huidige Wi-Fi. Voordeel is dat je alleen in de kamer waar de lamp hangt, verbinding hebt omdat Li-Fi niet door muren heen gaat zoals bij Wi-Fi. Wel zo veilig met al die supersnelle data overdrachten. Philips introduceert als eerst fabrikant binnenkort al lichtbronnen waar Li-Fi in geïntegreerd is. Interessant is ook de toepassing waarbij het licht reageert op de muziek die gespeeld wordt. Hifi Lifi :-).
#Lichtkunst.
De echte parels zijn natuurlijk de meest bijzondere en verrassende ontwerpen. Armaturen waar je blij van wordt, verbaasd door wordt, overrompeld door wordt en soms ook wel heel hebberig van wordt… Als bijzonder opvallend de ronde variant van de eeuwige schone rechthoekige Twilight van Belux en de booglamp-uitvoering van de nu al legendarisch Mito van Occhio.
#Kleurrijk licht.
Na jaren van verschillende tinten grijs is niet alleen het licht kleurrijker geworden, maar ook de armaturen. Eerst koper, en nu veel goud en andere mooie kleuren uit het spectrum. Gelukkig blijven ook het nodige wit en zwart als elegante tegenhangers aanwezig.
#Akoestisch Licht.
And last but not least… De trend van Akoestisch Licht. Er waren al een paar lampen op de markt waar je grote ruimtes niet alleen mee kon verlichten, maar ook akoestisch kan aanpassen. Met de wens om in grote industriële gebouwen te kunnen gaan werken en ontspannen, zijn deze lampen een belangrijk item geworden. Met name het Belgische BuzziSpace heeft veel modellen die voor verschillende akoestische problemen toe te passen zijn. Maar ook het Italiaanse Luceplan liet een uitgebreidere collectie Akoestische armaturen zien.
Wat ik nog niet echt gezien heb, is een grote vlucht van oplaadbare lampen. Een enkeling van oa Tobias Grau (zie #Li-Fi het tafellampje) en Marset daargelaten. Met het lage energieverbruik van een led-lamp moet het makkelijker worden lampen, net als je Smartphone, op te laden en vele uren draadloos te kunnen laten branden op elke plek waar je licht nodig hebt, maar waar geen stopcontact in de buurt is (of waar je geen draden wil zien lopen). Vooralsnog zijn het kleinere draagbare lampjes. Een paar al iets groter, maar nog niet zoveel keus volgens mij. Misschien over 2 jaar bij de volgende Light&Building.
Het was in ieder geval weer een feest om 3 dagen te baden in het licht. Ook de Luminale die rondom Light & Building in Frankfurt gehouden wordt, de licht-exposities, geven de avonden een extra dimensie. Slechts een klein deel van kunnen zien en verwend door lichtfestivals in Amsterdam en Eindhoven niet ondersteboven ervan, maar ook dit lichtonderdeel was weer heerlijk.
Tot in 2020 (8-13 maart 2020) !
Zonnige groet,
Bart Froeling