Vernieuwbouw woonhuis 1.

Sinds 1,5 jaar wonen we in een onooglijk huis met zeer veel potentie. Gekocht om te gaan verbouwen. Middels deze blog wil ik de voortgang van deze verbouwing graag delen.

Een aanleunwoning met een 45m diepe tuin en separate garage in de groene tuin van Brabant gelegen.

lichtisleven 10-2018 vernieuwbouw woning 15

Op Funda had ik de plattegrond van de begane grond gezien en was ik direct gecharmeerd van het huis. Daardoor was een bezichtiging meer een formaliteit. Ik keek niet hoe het nu was, maar wat ik ermee zou kunnen doen.

lichtisleven 10-2018 vernieuwbouw woning 12

De begane grond hoeft alleen maar doorgebroken te worden vanuit de huidige keuken naar de slaapkamer 1 achter om bij binnenkomst tuingericht te kunnen gaan leven. Met de grote tuin op het zuiden is dat een daglichtfeest, het hele jaar door !

lichtisleven 10-2018 vernieuwbouw woning 13

Het geluk van het huis was dat alles, maar dan ook alles zo gedateerd is, dat je het wel wíl vervangen. De aanschafprijs was er dan ook naar. Nadeel is dat je niet alleen cosmetisch gaat verbouwen, maar ook de onzichtbare delen van het huis moet vervangen. Dat doen we dan bij voorkeur zo duurzaam mogelijk.

Met de komst van de 14 zonnepanelen eind 2016 zijn we de duurzaamheidsweg 2.0 al ingeslagen. Duurzaamheid heeft ons inziens vooral te maken met groene stroom opwekken en zonder gas gaan leven. De tijd is ons al aan het inhalen omdat gasloos de norm is geworden sinds dit jaar.

Gelukkig staat de verbouwing gepland voor najaar 2019/voorjaar 2020 dus we hebben nog veel tijd om de juiste keuzes hierin te kunnen maken (en te kunnen sparen :-)) zodat ons huis straks energieneutraal zal zijn. Lastig blijft de keuze hoe met name de verwarming van het huis geregeld moet gaan worden. Iemand nog tips?

Energieneutraal betekent voor mij gezond en welzijnsverhogend leven. Dus zoveel mogelijk biologisch leven. Niet alleen vanuit de eigen moestuin maar ook met biologisch licht blijven leven. Gloeilicht dus.

Ook een grote wens in het ontwerp is om als er daglicht buiten is, geen kunstlicht nodig te hebben. En dat er niet alleen een lichtplan komt voor het kunstlicht, maar ook voor het daglicht. Een daglichtplan!

Omdat de buitenkant opnieuw ontworpen diende te worden, hebben we een architect ingeschakeld. Na wat verschillende architecten gesproken te hebben en prijzen ontvangen te hebben, zijn we uitgekomen bij een architect uit Haaren zelf. Rob Otten van OTTENVANECK ontwerpers. Hij heeft een ontwerp gemaakt waarbij onze wensen vertaald zijn. Het incourante huis moet een courante uitstraling krijgen en met de eigen plannen voor de binnenkant, moest ook rekening gehouden worden.

lichtisleven 10-2018 vernieuwbouw woning 16

Sinds een paar weken zijn we de trotse eigenaar van een prachtig ontwerp. Rob Otten heeft een ogenschijnlijk eenvoudig ontwerp gemaakt wat nu bij de welstand ligt ter toetsing. Het mooie van het eenvoudige ontwerp is dat het helemaal niet eenvoudig is als je er goed naar kijkt. Vooral het grijze archetypische “huis” is met zijn smalle en hoge vorm anders dan gewone huizen terwijl het wel zo gewoon lijkt. Goed gelukt dus!

 

De volgende keer ga ik verder in op het daglicht- en kunstlichtplan.

Zonnige groet,

Bart Froeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s